Tips om schadevrij de winter door te komen | Veldhuis Advies

Tips om schadevrij de winter door te komen

Filter

Tips om schadevrij de winter door te komen

warme voeten

Schade kan u duur komen te staan. Mede omdat schade die u zelf kon voorkomen meestal niet verzekerd is. Zonde! Er zijn veel dingen die u kunt ondernemen om schade door storm, water, vrieskou en brand te voorkomen of verminderen. Lees hier een aantal tips!

Tip 1. Houd de waterleidingen vorstvrij

De hoofdkraan en watermeter zijn het belangrijkst om te beschermen tegen de vorst. Met name in de kruipruimte is de kans op bevriezing groot. Pak de watermeter en hoofdkraan goed in en isoleer de leidingen.

Tip 2. Sluit de buitenkraan af

Een buitenkraan is zo bevroren. Sluit de buitenkraan dan voor de vrieskou af en tap het overgebleven water af zodat er geen water in de leidingen kan bevriezen. Er bestaan ook vorstvrije buitenkranen.

Tip 3. Bescherm de cv-installatie

Ook de radiatoren kunnen bevriezen. Zet de thermostaat in de winter nooit lager dan 10 graden en laat alle radiatoren de hele winter openstaan. Ook als u op vakantie gaat of voor langere tijd uw huis verlaat.

Tip 4. Veeg de schoorsteen

Een gezellige open haard in huis? Laat de schoorsteen schoonvegen voordat u de open haard aansteekt. Dat kan een woningbrand voorkomen.

Tip 5. Verschoon het filter van de afzuigkap

In de afzuigkap zit een filter. Zorg dat u deze regelmatig verschoont. Er blijft namelijk veel vet in deze filters hangen die hierdoor makkelijk vlam vatten.

Tip 6. Check het dak en de dakgoot regelmatig

Met alle vallende bladeren ligt de dakgoot snel vol en dat vergroot de kans op verstoppingen en overstromingen. Check regelmatig uw dakgoot en houd deze schoon. En als u dan toch op het dak let, kijk dan ook meteen of er geen dakpannen los liggen. Schade die ontstaat door een verstopte dakgoot is niet meer verzekerd!

Tip 7. Ruim uw tuin en/of balkon op

Berg de tuinmeubels op, verwijder losse onderdelen en kijk grote bomen na. Haal alles weg wat los is of makkelijk los kan raken en daardoor schade zou kunnen veroorzaken.

Tip 8. Parkeer uw auto veilig

Is er harde wind of een stevige bui voorspelt? Parkeer uw auto dan op een veilige plek. Dus niet naast een boom of op een dijk.

Tip 9. Houd uw huis tochtvrij

Ramen open tijdens een regenbui? Dat kan veel waterschade veroorzaken. Net als de harde wind die dan binnen kan komen en deuren die te hard dicht slaan. Houd uw huis daaorm tocht- en regenvrij.

Tip 10. Laat uw auto niet onbemand ontdooien

Vlak voordat u echt moet vertrekken alvast de motor van de auto laten draaien om de ramen te ontdooien. Dat kan, maar laat uw auto daarbij niet onbemand achter. U bent niet verzekerd als iemand er mee vandoor gaat.

Tip 11. Plaats een bliksemafleider

Wanneer u niet in de stad of in de buurt van hoge gebouwen of masten woont is het raadzaam om een bliksemafleider op uw huis te plaatsen. Een bliksembeveiliger kan u helpen bij de keuze van een bliksemafleider en het aanleggen ervan.

Tip 12. Hang brandmelders op

Hang brandmelders op plekken in huis waar de kans op brand groot is. Bijvoorbeeld in de keuken, hal en woonkamer. Zo wordt u op tijd gewaarschuwd als er brand of rookontwikkeling is.
En als u dan toch met de brandmelders bezig bent, kijk dan meteen naar ruimtes waar koolmonoxide kan ontstaan en hang daar koolmonoxidemeters op.

Tip 13. Zet apparaten die u niet gebruikt uit

Zet apparaten die u niet gebruikt uit. Dit voorkomt het doorbranden van deze apparaten en verkleint de kans op brandschade (en u bespaart meteen op de energierekening!)

Tip 14. Bij onweer: trek telefoon- en internetkabels los en haal stekkers uit het stopcontact

Als de bliksem inslaat kunnen de stoppen doorslaan of –branden. Haal alle stekkers uit de stopcontacten en schakel de hoofschakelaar uit om brand in elektrische apparaten te voorkomen. Haal ook telefoon- en internetkabels los. Want als de onweer inslaat in de telefoon- en internetkabel bij u in de omgeving kan er via de kabels brand ontstaan in uw huis na een blikseminslag. Hiervoor hoeft de bliksem niet bij u in huis in te slaan.

Wilt u meer weten over winterschade en het voorkomen ervan? Bent u benieuwd waar u wel of niet voor verzekerd bent? Stel uw vragen via tel. (0578) 699 799 of particulieren@veldhuisadvies.nl.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld