Tablet-nek, iPad-schouder, WhatsApp-vinger?

RSI aandoening
RSI is een serieus probleem. Herhalende, statische bewegingen zijn erg slecht voor ons bewegingsapparaat. RSI staat voor Repetitive Strain Injury. De aandoening is het gevolg van veelvuldige repetitieve handelingen. Door werken achter de computer. Maar ook musici, slagers, postbodes, kappers, caissières en mensen achter de lopende band behoren tot de risicogroepen.
Gebogen hoofd is zware belasting
Met de opkomst van mobiele apparatuur is RSI intussen ook thuis een serieus probleem aan het worden. Veel mensen hebben last van klachten aan nek, armen of schouders, hoofdpijn en vermoeide nek- of schouderspieren door gebruik van smartphone, tablet of e-Reader. De oorzaak ligt in een langdurig dezelfde, niet-ergonomische houdingen. Het voorovergebogen hoofd is een zware belasting. Maar ook de repeterende bewegingen van swipen, scrollen en typen kunnen problemen veroorzaken. Hallo RSI, Welkom tablet-nek, iPad-schouder en WhatsApp-vinger!
RSI voorkomen
Doordat de klachten zich steeds meer hebben uitgebreid van puur werkgerelateerd naar de privésfeer, lopen niet alleen volwassenen een risico. Inmiddels maken (heel) jonge kinderen, scholieren en studenten steeds intensiever gebruik van tablet of smartphone. Daarmee krijgt RSI als aandoening van het bewegingsapparaat er een zwik potentiële risicogroepen bij.
Neem beginnende klachten serieus
Neem beginnende RSI-klachten serieus, want de symptomen en pijn kunnen steeds erger worden. Klachten voorkomen is nog beter, natuurlijk. Vast al (deels) bekend, maar toch nog maar eens de belangrijkste tips op een rij:
- Laat je goed voorlichten.
- Let op de juiste lichaamshouding.
- Verander regelmatig van houding, bijvoorbeeld door werkzaamheden af te wisselen.
- Neem regelmatig pauze, al is het maar voor een sanitaire stop of een kop koffie.
- Gebruik bij veelvuldig gebruik van de tablet een los toetsenbord en een standaard.
- Neem beginnende klachten serieus.
Kunt u door uw klachten uw werk niet meer uitvoeren? Ga met uw werkgever in overleg om uw werkplek of werkzaamheden aan te passen. Niemand wil immers in de Ziektewet terecht komen!
Preventie op het werk
Graag adviseren wij de werkgever om preventieve maatregelen te treffen door werkplekken ergonomisch in te richten en voorlichting te geven. Neem contact met ons op via tel. (0578) 699789 of bedrijven@veldhuisadvies.nl.