• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Steeds meer mensen slachtoffer van cybercriminaliteit

Steeds meer mensen slachtoffer van cybercriminaliteit

Winkelen, bankieren, een vaarbewijs aanvragen, eten bestellen… Ons leven speelt zich meer en meer online af. Ook criminelen hebben het gemak van de digitale wereld ontdekt: waarom zou je lijf en leden riskeren voor een woninginbraak, als je met een druk op de knop honderden of misschien zelfs duizenden particulieren een afpersingsmailtje bezorgt?

Cybercriminaliteit steeds gerafineerder

Steeds vaker worden bedrijven en particulieren het slachtoffer van cybercriminaliteit. De tijd dat u een afpersingsmailtje in een oogopslag kon herkennen is voorbij, hoewel ook de “u heeft een miljoen geërfd van uw oudoom uit Nigeria”-berichtjes nog steeds hun weg naar uw en mijn mailbox weten te vinden. Tegenwoordig gaat de gemiddelde cybercrimineel een stuk gehaaider te werk, en de schade die hij/zij hierdoor veroorzaakt kan immens zijn. Denkt u maar eens aan:

Identiteitsfraude

Als uw persoonlijke gegevens in handen vallen van iemand met kwade bedoelingen, kunt u het slachtoffer worden van identiteitsfraude. De crimineel doet zich in dat geval voor als u, met alle gevolgen van dien. Zo kan hij op uw naam bijvoorbeeld goederen bestellen, een pand huren of een lening afsluiten. Ook kan de crimineel onder uw naam anderen oplichten (bijvoorbeeld via sites als Marktplaats), zodat u bekend komt te staan als oplichter!

Reputatieschade

Sommige foto’s of gegevens houdt u liever geheim. Als u het slachtoffer wordt van cybercriminaliteit bestaat de kans dat uw privégegevens op straat komen te liggen. Ook kunt u reputatieschade oplopen als kwaadwillenden weten in te breken op uw social media-account en onder uw naam racistische en/of beledigende leuzen plaatsen.

Financiële schade

Cybercriminaliteit kan ertoe leiden dat u (een deel van) uw geld op uw rekening verliest. Bijvoorbeeld doordat u op een link klikt waarvan u denkt dat deze naar de website van uw bank leidt. Of doordat u een geloofwaardige en gepersonaliseerde nepfactuur betaalt.

Afpersing

Bij cyberafpersing eisen criminelen dat u een geldbedrag, al dan niet in cryptocurrency (zoals Bitcoin) overmaakt. Om deze eis kracht bij te zetten gijzelen zij uw computer, waardoor deze deels of geheel ontoegankelijk wordt. Of dreigen zij persoonlijke gegevens, zoals medische dossiers of privéfoto’s, openbaar te maken als u niet op tijd betaalt.

Aansprakelijkheid

Soms dreigt niet uzelf, maar een ander het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit op uw computer of server. Bijvoorbeeld doordat u gevoelige gegevens van de leden van uw sportvereniging in uw bezit heeft. Als deze verkocht, verspreid of openbaar gemaakt worden, kunt u aansprakelijk gesteld worden voor de schade die anderen hierdoor lijden.

Hoe gaan cybercriminelen te werk?

De methodes die cybercriminelen gebruiken zijn onder te verdelen in een drietal categorieën: phishing, malware en ransomware.

Phishing

Bij phishing proberen zij via een e-mailtje persoonlijke gegevens buit te maken, bijvoorbeeld door een link mee te sturen die zogenaamd leidt naar de website van uw bank. Ook kunnen phishingmails bijlages bevatten. Zodra u deze opent, wordt er schadelijke software op uw computer geïnstalleerd. Dit wordt ook wel malware genoemd: malicious software.

Malware

Met malware op uw pc gaat uw computer een geheel eigen leven leiden. De webcam aanzetten, toetsaanslagen registreren, screenshots maken, foto’s en bestanden delen… De mogelijkheden zijn eindeloos. Een vorm van malware is ransomware.

Ransomware

Ransomware is een computervirus dat bestanden ontoegankelijk maakt. Daarom wordt ransomware ook wel gijzelingssoftware genoemd.

Verzeker uzelf tegen de gevolgen van cybercriminaliteit

Met de cyberverzekering verzekert u zich tegen de gevolgen van cybercriminaliteit. Wordt u het slachtoffer van een cybercrimineel, dan staat een team van specialisten voor u klaar om u te helpen de schade zoveel mogelijk te beperken. Ook starten zij direct een forensisch onderzoek naar de oorzaak en de omvang van het cyberincident.

Blijkt er geld van uw rekening gehaald te zijn of heeft u losgeld betaald? Dan vergoedt de cyberverzekering dit bedrag. Ook de kosten die u maakt in verband met de aanspraken van derden zijn gedekt door uw cyberverzekering. Verder vergoedt de cyberverzekering de kosten van preventiemaatregelen na een cyberincident én de kosten voor het herstellen van de gegevens die door het cyberincident beschadigd zijn. De verzekeraar verwacht van u dat u passende beveiligingsmaatregelen treft, waaronder het deugdelijk gebruik van wachtwoorden en het installeren van adequate en up-to-date antivirussoftware.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de cyberverzekering? Neem gerust contact ons op via [email protected] of bel 0578-699799. Wij helpen u graag.

 


Geschreven door: René Schwering (acceptant zakelijke verzekeringen) en Nicolien van der Sluis (adviseur particuliere schadeverzekeringen).


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven