Scheiden? Hoe verdeelt u de financiële boedel? | Veldhuis Advies

Scheiden? Hoe verdeelt u de financiële boedel?

Filter

Scheiden? Hoe verdeelt u de financiële boedel?

Huwelijksvermogensrecht

Of u nu bent getrouwd of niet: na een scheiding moet alles verdeeld worden wat van jullie samen was. In principe valt alles in het gemeenschappelijk bezit, tenzij u hier andere afspraken over gemaakt heeft. Check dus eerst wat jullie hierover op papier hebben afgesproken, bijvoorbeeld bij de notaris. Niet alleen het huis, de auto(‘s) en de inboedel moeten verdeeld worden, ook het vermogen van u en uw ex-partner moet eerlijk worden verdeeld. Denk aan het geld op de bankrekening(en), beleggingen en ook eventuele schulden. Maak een inventarisatie van de inboedel en de waarde. Bepaal vervolgens wat u zelf wilt houden en verdeel de spullen naar waarde.

Persoonlijke bezittingen die niet verdeeld hoeven worden

Een uitzondering zijn de verknochte goederen. Dit zijn persoonlijke bezittingen die aan één van de partners verbonden zijn, denk aan kleding. Verknochte goederen hoeven niet te worden verdeeld. De Hoge Raad stelt strenge eisen aan de voorwaarden voor verknochtheid.

Privé vermogen valt niet automatisch onder de gemeenschap

Het is mogelijk dat er een privé vermogen is. Een privé vermogen valt niet binnen de gemeenschap en hoeft dus niet verdeeld te worden. De verknochte goederen zijn hier een voorbeeld van, maar een privé vermogen kan ook bestaan uit:

  • Uitkeringen ten gevolge van letselschade (smartengeld)
  • Eventuele schenkingen onder uitsluiting van de andere partner*
  • Eventuele erfenissen onder uitsluiting van de andere partner*

* onder uitsluiting van de andere partner betekent dat de schenker of de erflater een uitsluitingsclausule heeft opgenomen: de schenking of het nalatenschap/de erfenis valt dan niet binnen de gemeenschap en is persoonlijk bezit.

Schulden vallen binnen gemeenschap van goederen

In gemeenschap van goederen trouwen betekent dat jullie bij een scheiding niet alleen samen verantwoordelijk zijn voor een verdeling van de spullen, maar ook voor een verdeling van eventuele schulden. Zodra het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend, eindigt de gemeenschap van goederen. Eventuele schulden die na dit verzoek worden gemaakt door uw ex-partner, vallen niet langer onder uw verantwoordelijkheid. Afspraken over de schulden kunnen worden opgenomen in het echtscheidingsconvenant.

Extra kosten door de scheiding zijn ook gedeeld

Houd ook rekening met extra kosten. Blijft één van jullie in de huidige woning wonen en zal de ander verhuizen naar een nieuwe woning? Dan komen hier extra verhuiskosten bij kijken, zoals kosten voor het vervoeren van de spullen, het schilderen van de muren en plafonds en het plaatsen van een nieuwe vloer. Ook de verhuiskosten mogen verdeeld worden.

Wat betekent de scheiding voor uw eigen financiële plaatje?

Onze adviseurs helpen u met het creëren van inzicht in uw nieuwe situatie. Neem gerust contact met ons op via fpdesk@veldhuis-advies.nl of tel. 0578-211000.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld