Berekening Schadevrije jaren verandert | Veldhuis Advies

Berekening Schadevrije jaren verandert

Filter

Berekening Schadevrije jaren verandert

shutterstock442822120

Verandering Schadevrije jaren voor Motorrijtuigverzekeringen

De berekening van uw schadevrije jaren wordt anders. Wat verandert er?

Het klinkt eenvoudig: heb je schade en ben je daarvoor aansprakelijk, dan val je terug in je schadevrije jaren. Maar het aantal jaren dat je terugvalt was verschillend per verzekeraar. Dit zorgde voor verwarring.

Het Verbond van Verzekeraars heeft daarom met de aangesloten verzekeraars afgesproken dat uiterlijk vanaf 1 januari 2016 de opbouw en terugval in schadevrije jaren op dezelfde manier wordt vastgesteld. Er is een uniforme tabel met het aantal jaren dat je verliest na één of meerdere claims. Hierdoor weet je als klant waar je aan toe bent en heb je de zekerheid dat er tussen verzekeraars geen verschillen zijn.

Wat zijn schadevrije jaren?

Een schadevrij jaar is een jaar waarin je geen schade hebt gehad of gemaakt. Deze jaren worden gebruikt om je instappremie te bepalen als je overstapt naar een andere verzekeraar. Blijf je bij dezelfde verzekeraar, dan wordt je korting op je premie bepaald door de gehanteerde no-claim ladder van die verzekeraar. Deze kan per verzekeringsmaatschappij anders zijn.

Wat merk je van deze veranderde regelgeving?

Laat je je verzekering bij dezelfde verzekeraar doorlopen, dan verandert er niets. Je premie blijft hetzelfde en ook je eventueel opgebouwde no-claimkorting. Deze staan los van onderstaande tabel. Er wordt een eigen no-claimladder gebruikt om de korting vast te stellen.

Je merkt pas iets van de nieuwe regelgeving bij een schade met terugval. De tabel bepaalt dan de terugval in schadevrije jaren. Het aantal jaren dat je hebt opgebouwd, is relevant op het moment dat je overstapt naar een andere verzekeraar. Die bepaalt jouw instappremie ook op basis van de schadevrije jaren. Blijf je bij dezelfde verzekeraar, dan raakt de regeling je niet.

Verschil tussen schadevrije jaren en de no-claimladder

De verzekeraar gebruikt voor het bepalen van de premie een eigen tabel, de no claim-ladder. De tabel schadevrije jaren laat je schadeverleden zien. Iedere verzekeraar gebruikt deze. Verander je van verzekeraar, dan bepaalt die op basis van jouw schadevrije jaren je risicoprofiel en daarmee je instappremie.

De no-claimladder verschilt per verzekeraar en is verbonden aan de premie die de klant betaalt. Met de no-claimladder heb je jaarlijks te maken. Jouw trede op de no-claimladder bepaalt de korting of toeslag die je krijgt op je motorrijtuigverzekering.

Nieuwe tabel voor het bepalen van het aantal schadevrije jaren :
(Bedrijfsregeling 11 Roy data)

tabel schadevrije jaren

Veldhuis Advies
Uw financiën, onze zorg!
Dit artikel is geschreven door:

Veldhuis Advies is de grootste organisatie in financieel advies in de regio. Ons bedrijf telt ruim 75 medewerkers. We mogen 18.000 particulieren en 4.000 ondernemers en bedrijven tot onze klantenkring rekenen. Graag geven wij u echter het gevoel, dat u onze enige klant bent. Dan hebben wij ons werk pas goed gedaan.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld