Ruim 10.000 cyberslachtoffers per jaar | Veldhuis Advies

Ruim 10.000 cyberslachtoffers per jaar

Filter

Ruim 10.000 cyberslachtoffers per jaar

cybercriminaliteit, ransomware

Je hoort steeds vaker over cyberaanvallen, maar lang niet iedere dag. Best gek, want volgens maandenlang onderzoek van De Stentor kunnen we inmiddels concluderen dat in Nederland iedere dag wel een bedrijf slachtoffer wordt van cybercriminelen. Uit angst voor imagoschade komen de meeste bedrijven hier echter niet mee naar buiten.

Lees: Het voorbeeld van Ronald – Heel het bedrijf lag plat

Er worden aan de lopende band worden bedrijven gegijzeld

Veruit de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit is ransomware, in goed Nederlands is dat gijzelsoftware. Hackers breken het systeem van het bedrijf in en versleuten alle bestanden. Van software die de bedrijfsprocessen waarborgen tot alle gegevens van de klanten. Het gevolg? Complete bedrijfsstilstand. Voor veel ondernemers een nachtmerrie.

Om de bestanden en de voortgang van het bedrijf weer te ontgrendelen moet er geld overgemaakt worden, meestal in de vorm van Bitcoin of andere cryptovaluta, en dan ontvangt het getroffen bedrijf de sleutel.

Nederlandse MKB voor hackers in interessante melkkoe

Het Nederlandse MKB is een ontzettend goede melkkoe voor de internetcriminelen. We zijn namelijk met zijn allen ontzettend afhankelijk van onze computersystemen. Toen vorig jaar de Mandemakers Groep getroffen werd door een cyberaanval moesten de adviseurs ineens weer ouderwets met een kladblokje keukens intekenen en konden artikelen niet uitgeleverd worden uit de magazijnen. Bakker Logistiek werd ook geraakt en als gevolg hadden de Albert Heijn supermarkten tijdens het paasweekend geen plakken kaas.

En zelfs vorige week haalde een storing bij Facebook, Whatsapp en Instagram de headlines van nationale en internationale nieuwsmedia. We kunnen nu eenmaal niet meer zonder verbinden met software en communicatiemiddelen.

Ransomware moet volgens experts uitgeroepen worden tot nationale crisis

Het klinkt misschien wat dramatisch, maar de experts bestempelen de enorme toename aan cyberaanvallen toch echt als een landelijke crisis. Iedere dag worden bedrijven aangevallen door (veelal Oost-Europese) hackers, die hele bedrijven stilleggen. Als dit op deze schaal doorgaat heeft dat sowieso verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse economie.

De gevolgen zijn veel sneller voelbaar in het MKB. De (herstel)kosten van een cyberaanval lopen al snel in de papieren. Kleine tot middelgrote bedrijven zijn gemiddeld €330.000 kwijt bij een cyberaanval, waar grote bedrijven al vlug richting de €730.000 gaan. Ook als er geen losgeld betaald wordt zullen er hoge kosten gemaakt worden voor herstel- en beveiligingsmaatregelen.

Hoe is het bij uw bedrijf geregeld?

Cybercriminaliteit is een blijvertje, dat is inmiddels wel te concluderen. Het is daarom belangrijk om uw bedrijf er tegen te beschermen en weerbaar te maken. Zowel de infrastructuur van de onderneming als de kennis bij uw medewerkers. Speciaal hiervoor heeft Veldhuis Advies met cyberweerbaarheidsspecialist MiCRe het Cybersecurity Adviespakket samengesteld. We vertellen u er graag meer over. Neem contact op met bedrijven@veldhuisadvies.nl of bel 0578 – 699 789.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld