Rechtshulp door verzekeraars als beste beoordeeld | Veldhuis Advies

Rechtshulp door verzekeraars als beste beoordeeld

Filter

Rechtshulp door verzekeraars als beste beoordeeld

De rechtshulp door rechtsbijstandsverzekeraars krijgt over het algemeen genomen de beste beoordeling van klanten en juridische professionals. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie naar civiele handelszaken met een financieel belang tussen de 5.000 en 25.000 euro.

Rechtsbijstand door verzekeraar als best beoordeeld

“Op basis van het kwaliteitsoordeel van professionals en de tevredenheid van klanten wordt de geleverde rechtshulp door een rechtsbijstandverzekering als beste beoordeeld”, schrijven de onderzoekers. Volgens hen doorstaan rechtsbijstandsverzekeraars de vergelijking met advocaten die rechtstreeks door een partij worden ingeschakeld “met glans”.

Gevolgen verhogen competentiegrens

Aanleiding voor het onderzoek is het verhogen van de zogeheten ‘competentiegrens’ in 2011. Sinds dat jaar worden civiele handelszaken met een belang tussen de 5.000 en 25.000 euro behandeld door de kantonrechter, en niet meer door de handelsrechter. Hierdoor is een aantal spelregels veranderd. Zo zijn partijen niet meer verplicht een advocaat in te schakelen. De onderzoekers wilden weten wat de gevolgen hiervan zijn voor de toegankelijkheid van een gerechtelijke procedure en de kwaliteit van de rechtshulp.

Toegankelijker

Uit het onderzoek blijkt dat de verhoging van de competentiegrens gepaard ging met een duidelijke toename van het aantal handelszaken en dat de toegankelijkheid dus groter is geworden. Verder vinden de betrokken partijen vaker dat de uitkomst van hun zaak rechtvaardig is.

Klanttevredenheid

Klanten beoordelen de rechtshulp van verzekeraars met een 7,5. Hierbij gaat het overwegend om bijstand door juristen in loondienst van de maatschappij. Mensen die zelf een advocaat inschakelen, beoordelen die met een 7,1. Gerechtsdeurwaarders krijgen een 6,4.

Oordeel professionals

De onderzoekers lieten ook rechters, advocaten en andere professionals een oordeel vellen over de processtukken en het optreden in de rechtszaal. In de rechtszaal krijgen advocaten het beste cijfer (7,3), gevolgd door verzekeraars (7,0). Als het gaat om de stukken zijn de rollen omgedraaid: verzekeraars krijgen een 7,2, advocaten een 6,4.

Groot compliment

Marc van Erven, CEO van ARAG Nederland, ziet het onderzoek “als een groot compliment voor al mijn collega’s die zich elke dag inzetten om onze klanten te helpen”. “Dit onafhankelijk onderzoek bevestigt de kwaliteit en waardering voor onze rechtshulp. Het onderstreept ook onze maatschappelijke rol om toegang tot het recht voor iedereen mogelijk en betaalbaar te maken.”

Ook Sigrid Stevens, directeur juridisch advies & rechtsbijstand bij VvAA Rechtsbijstand, is niet verrast door het positieve oordeel: “Als rechtsbijstandverzekeraar waren wij al eerder dan de advocatuur gewend om doelmatigheid te koppelen aan kwaliteit. Dat doen we onder meer door onze juristen gerichte opleidingen te laten doen. Op juridisch vlak, maar juist ook voor competenties als inlevend vermogen en klantgerichtheid.”

Uw rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht, maar zeker wel aan te raden. Iedereen die zich in de samenleving begeeft kan immers onbedoeld in een conflictsituatie terecht komen. Denk bijvoorbeeld aan een conflict n.a.v. een aanrijding in het verkeer, het annuleren van een reis, of een discussie met uw werkgever. In dergelijke situaties kunt u zonder hoge kosten bijgestaan worden met juridische hulp van specialisten. Wij adviseren u graag welke rechtsbijstandsverzekering het beste in uw pakket met verzekeringen past, om dubbele dekkingen te voorkomen. Neem vrijblijvend contact met ons op via tel. (0578) 699 799 of via particulieren@veldhuisadvies.nl.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld