Profiteer dit jaar al van de lagere belastingtarieven! | Veldhuis Advies

Profiteer dit jaar al van de lagere belastingtarieven!

Filter

Profiteer dit jaar al van de lagere belastingtarieven!

belastingdienst

In grote lijnen waren de financiële veranderingen voor 2019 al uitgelekt, maar op Prinsjesdag werd het officieel openbaar: volgend jaar gaan de tarieven van de inkomstenbelasting omlaag. Maar u kunt hier dit jaar al baat bij hebben!

Hoewel de wijzigingen in de inkomstenbelasting per 2019 pas gelden, kunt u in de laatste maanden van 2018 al profiteren van de lagere tarieven. Hoe? Door aftrekposten naar voren te halen. U kunt uw aftrekposten namelijk beter tegen hogere belastingstarieven aftrekken. Per kostenpost lichten wij graag toe hoe u fiscaal voordeel kunt behalen.

Haal aftrekposten naar voren

Hypotheekrente
In 2018 mag u de hypotheekrente voor het eerste half jaar van 2019 alvast vooruitbetalen. Omdat u in 2018 betaalt, mag u de betaalde hypotheekrente ook tegen het tarief van 2018 aftrekken. Dat komt neer op een percentage van maximaal 49,5%. Volgend jaar mag u de betaalde hypotheekrente nog maar tegen maximaal 49% aftrekken. De hypotheekrente mag ook niet meer dan een half jaar vooruit betalen. Doet u dat wel, dan vervalt de aftrek over het vooruit betaalde bedrag volledig. Dus ook over de eerste zes maanden. Overigens is uw hypotheekverstrekker niet verplicht hieraan mee te werken. Vraag daarom eerst na of uw bank of verzekeraar zo’n vooruitbetaling accepteert.

Oversluiten hypotheek
Als u uw huidige hypotheek oversluit naar een lening met een lagere rente, betaalt u door de lage hypotheekrente van dit moment vaak een boeterente. Deze boeterente is meestal aftrekbaar. Daarnaast betaalt u afsluitkosten en soms advieskosten. Ook deze kosten zijn veelal aftrekbaar. Als u uw hypotheek nog dit jaar oversluit, zijn al deze kosten tegen het huidige, hogere belastingtarief aftrekbaar.  Overstappen betekent overigens niet automatisch ook het wisselen van bank. Bij de huidige hypotheekverstrekker kunt u ook oversluiten.

Zorgkosten
Haal planbare zorgkosten naar voren. Bijvoorbeeld een operatie die de komende jaren een keer moet gebeuren of een gebitsrenovatie. Mocht u een dergelijke ingreep overwegen, dan kan het voordelig zijn om deze nog in 2018 te laten plaatsvinden. Vraag dan wel of de rekening voor het eind van het jaar kan worden verzonden. Als u over 2018 het volledige eigen risico voor de zorgverzekering al heeft betaald, kan u dat een besparing opleveren voor 2019. Let wel: dit geldt niet voor de tandartskosten.

Giften
Stort de geplande giften van 2019 nog dit jaar. Giften aan goede doelen zijn aftrekbaar als het om een ANBI – Algemeen Nut Beogende Instelling – gaat. Dat is een goed doel dat door de Belastingdienst als zodanig is erkend. Vaak is een gift pas aftrekbaar als deze uitkomt boven een drempelbedrag. Het gaat om giften boven 1% van uw inkomen. Door uw geplande giften voor 2019 al dit jaar te doen, kunt u deze tegen een hoger belastingtarief aftrekken.

Stel inkomsten uit

Opdrachten en inkomsten doorschuiven
Inkomsten die in 2019 vallen worden minder zwaar belast in vergelijking met inkomsten van 2018.Inkomsten doorschuiven naar na 1 januari is dus fiscaal gunstig. Een zelfstandige kan bijvoorbeeld opdrachten doorschuiven naar 2019.

Ontslagvergoeding later uitkeren
Wordt u op korte termijn ontslagen? Zorg ervoor dat de transitievergoeding van de werkgever niet in 2018, maar in 2019 wordt uitgekeerd.

Pensioen uitstellen
Uw pensioendatum uitstellen kan ook aantrekkelijk zijn. Met name als door dat uitstel het pensioen tegen een lager tarief wordt belast. Maar vaak zitten daar wel haken en ogen aan, onder meer omdat het gevolgen kan hebben voor het nabestaandenpensioen. Laat u hierover dus eerst goed adviseren.

Haal winstuitkering uit BV naar voren

Het belastingtarief op winst uit aandelen gaat van 25% naar 26,25% in 2020. En in 2021 gaat het tarief verder omhoog naar 26,90%. Het kabinet compenseert met deze maatregel de lagere winstbelasting voor ondernemers (vennootschapsbelasting). De tariefverhoging heeft betrekking op de zogenaamde inkomsten uit aanmerkelijk belang. Daar is sprake van als u meer dan 5% van de aandelen van een vennootschap bezit.

Ook profiteren? Laat u adviseren

Wilt u profiteren van de belastingplannen van het kabinet? Wij adviseren u graag! Neem vandaag nog contact met ons op via fpdesk@veldhuis-advies.nl of tel. 0578-211000.

Wacht echter niet te lang met contact opnemen, want sommige zaken – zoals het oversluiten van uw hypotheek – kunt u niet even snel regelen omdat we afhankelijk zijn van andere dienstverleners. Zeker in de laatste weken van het jaar hebben banken, notarissen en andere dienstverleners, net als wij, het vaak erg druk.

Marcel van den Belt
Erkend Hypotheekadviseur, Gecertificeerd Financieel Planner (FFP)
Dit artikel is geschreven door:

Marcel van den Belt is woonachtig in Zwolle samen met zijn vrouw en 3 dochters. Wat hem drijft in zijn werk is de wil om mensen te helpen met een complex vraagstuk en het makkelijker voor ze te maken.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld