Prinsjesdag 2021: De belangrijkste punten voor particulieren | Veldhuis Advies

Prinsjesdag 2021: De belangrijkste punten voor particulieren

Filter

Prinsjesdag 2021: De belangrijkste punten voor particulieren

Vanwege de demissionaire status van het huidige kabinet én  was deze prinsjesdag anders dan anders. Geen grote groepen langs de straten in Den Haag, geen volle ridderzaal.  In de gepresenteerde miljoenennota stonden weinig ingrijpende plannen voor de komende periode. Toch zijn er een aantal punten die we eenvoudig voor u op een rijtje hebben gezet.

Het gaat goed met de economie

Ondanks de coronacrisis is de economie goed aan het groeien, er wordt een groei verwacht van 3,5%. De werkloosheid lijkt verder te dalen naar 3,4% in 2021 en 3,5% in 2022. De kleine stijging is te wijten aan het stoppen van de coronasteun voor de meeste bedrijven, waardoor sommige bedrijven het helaas niet zullen halen.

De zorgpremie stijgt met enkele euro’s per maand, maar uw eigen risico blijft gelijk

Op jaarbasis stijgt de zorgpremie met ongeveer 30 euro, maar het wettelijk verplichte eigen risico blijft op €385,-

Er wordt veel geld uitgetrokken voor woningbouw

Het is geen geheim dat de woningmarkt momenteel op z’n kop staat. Er zijn te weinig betaalbare woningen en in verschillende delen van het land zorgen beleggers voor torenhoge prijzen. Met een grote investering van €1 miljard over een periode van 10 jaar wordt er ingezet op meer woningbouw.

Hypotheekrenteaftrek

Vanaf 1 januari 2022 wordt de hypotheekrenteaftrek verder beperkt. Het maximale aftrektarief bedraagt dan 40%, tegenover 43% in 2021. Belastingplichtigen die rente en kosten aftrekken in de hoogste schijf, krijgen hierdoor te maken met een bijtelling van 9,5% (het verschil tussen het maximale aftrektarief van 40% en het belastingtarief van 49,5%) over het bedrag dat zij in de hoogste schijf hebben afgetrokken.

Verduurzaming bestaande woningen 

Vaak ondervinden huiseigenaren drempels bij het verduurzamen als het aankomt op verduurzaming. Om deze drempels weg te nemen, wordt er in de periode van 2022 tot en met 2024 extra geïnvesteerd in de volgende subsidies:

  • € 288 miljoen voor de installatie van hybride warmtepompen in woningen
  • € 514 miljoen voor de isolatie van huur- en koopwoningen
  • € 525 miljoen voor de verduurzaming van openbare gebouwen, zoals scholen, ziekenhuizen en politiebureaus.

Meer informatie

Tot zover de belangrijkste en meest opvallende punten uit de miljoenennota voor 2022. Heeft u vragen over wat dit voor uw persoonlijke situatie kan betekenen, neem dan eens contact op met een van onze financiële specialisten. Mail fpdesk@veldhuis-advies.nl of bel 0578 – 211000 voor het maken van een digitale afspraak.

Lees ook: De belangrijkste punten voor ondernemers

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld