Prinsjesdag 2019: wat betekenen de plannen van het kabinet voor u als particulier? | Veldhuis Advies

Prinsjesdag 2019: wat betekenen de plannen van het kabinet voor u als particulier?

Filter

Prinsjesdag 2019: wat betekenen de plannen van het kabinet voor u als particulier?

Op Prinsjesdag worden ieder jaar de kabinetsplannen voor het komende jaar bekend gemaakt. Na het uitspreken van de Troonrede wordt door de minister van financiën het koffertje met de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aangeboden. De vooruitzichten zijn positief, maar wat betekenen de plannen voor 2020 voor uw portemonnee? Wij zetten het voor u op een rij.

Inkomen

 • Koopkracht neemt voor velen toe
  Voor de meeste inkomens zal de koopkracht in 2020 gaan toenemen. Gemiddeld gaat het om een stijging van 2,1%. Mensen met een hoog inkomen zullen hier het meeste profijt van hebben. Voor lagere inkomens zal de koopkracht plus minus 1,4% gaan stijgen.
 • Van vier naar twee belastingschijven
  In 2020 gelden er niet langer vier, maar twee belastingschijven De grens ligt bij een jaarinkomen van € 68.507,-: hieronder geldt het nieuwe tarief van 37.35% en hierboven geldt het nieuwe tarief van 49,5%. Door de invoering van het tweeschijvenstelsel neemt het besteedbaar inkomen van belastingplichtigen met een inkomen in de huidige tweede, derde en vierde belastingschijf toe.
 • De algemene heffingskorting stijgt
  Bij een jaarinkomen tot € 68.507 valt u dus in de eerste belastingschijf en komt u in aanmerking voor de algemene heffingskorting. Hierbij krijgt u korting op uw inkomstenbelasting. Hoe minder u verdient, hoe hoger de korting. De heffingskorting gaat de komende drie jaren in drie stappen € 285,- extra omhoog.

 

Zorg

 • Premie zorgverzekering stijgt
  Het kabinet voorspelt dat de zorgpremie gaat stijgen met gemiddeld € 37,- per jaar. In het verleden bleek het kabinet dit vaak somberder in te schatten dan de werkelijke stijging, omdat zorgverzekeraars zelf de hoogte van de premie mogen bepalen. Deze maken zij uiterlijk 12 november bekend.
 • Ook de zorgtoeslag stijgt
  De zorgtoeslag stijgt met de verhoging van de zorgpremie mee. Voor alleenstaanden praten we over een stijging van zo’n € 67,-. Voor meerpersoonshuishoudens zal het gaan om een stijging van plus minus € 95,-.
 • Sigaretten worden duurder
  De accijnzen op tabaksproducten gaan verder stijgen. Vanaf januari zal de accijns ongeveer 14 cent meer zijn. In april zal dit verder stijgen naar een euro per pakje.

 

Pensioen

 • AOW-leeftijd gaat na 2021 verder stijgen
  De AOW-leeftijd wordt in 2020 en 2021 bevroren op 66 jaar en 4 maanden. Hierna zal de AOW-leeftijd verder oplopen tot 67 jaar in 2024. Daarna zal de AOW-leeftijd opnieuw worden gekoppeld aan de levensverwachting.
 • Pensioenkortingsregels voor pensioenfondsen gaan verlagen
  De pensioenkortingsregels voor pensioenfondsen zullen gaan versoepelen. Dit wordt gedaan door de dekkingsgraad waaronder moet worden gekort, te verlagen van 104% naar 100%.

 

Wonen

 • Overdrachtsbelasting naar beneden?
  De overheid wil het makkelijker maken voor starters om een woning te kunnen kopen. Daarom wordt er onderzocht of de overdrachtsbelasting omlaag kan worden gebracht door een lager percentage van de aanschafwaarde te hanteren.
 • Belasting energie en elektriciteit omlaag, gas omhoog
  Voor de meeste huishoudens gaat de energiebelasting dalen. Het gaat hier om een daling van zo’n 100 euro bij een huishouden met een gemiddeld verbruik. Ook de belasting voor elektriciteit gaat omlaag. De belasting voor gas daarentegen gaat wel stijgen.
 • Woningtekort te lijf met bouwfonds
  Om het woningtekort te lijf te gaan, krijgen gemeenten de beschikking over een bouwfonds van 1 miljard euro. De doelstelling hierbij is om 75.000 nieuwe woningen per jaar bij te bouwen.
 • Inkomensgrens sociale huur omhoog
  Er gaat mogelijk een hogere inkomensgrens gelden voor meerpersoonshuishoudens die een sociale huurwoning willen huren. De grens zal plus minus op jaarbasis 4.000 euro hoger komen te liggen.

 

Onderweg

 • Geen belasting voor elektrische auto
  Net als dit jaar hoeft u in 2020 geen motorrijtuigenbelasting te betalen voor een elektrische auto. Dit zal, naar verwachting, tot 2024 zo blijven.
 • Bijtelling elektrische auto gaat stijgen
  De bijtelling gaat stijgen voor een elektrische auto van de zaak. Het gaat hier om een stijging van 4 naar 8 procent.

 

De nieuwe plannen van het kabinet kunnen dus voor veel verandering zorgen. Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op via fpdesk@veldhuis-advies.nl of bel 0578-211000. We helpen u graag!

 

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

 • * verplicht veld