Pensioenverzekering; wel of niet afkopen? | Veldhuis Advies

Pensioenverzekering; wel of niet afkopen?

Filter

Pensioenverzekering; wel of niet afkopen?

shutterstock

Ook de pensioenverzekering van de DGA dient herzien te worden

De pensioenvoorziening voor de DGA blijft de gemoederen bezig houden. Welke acties moeten er dit jaar? Wat kan wachten tot volgend jaar? En de meest belangrijke vraag: Wat moet ik doen?

In onze eerdere blogs hebben wij de mogelijkheden en te nemen acties voor 2016 en 2017 met betrekking tot het pensioen in eigen beheer al uitgebreid besproken. In dit artikel willen we nader ingaan op de situatie van de DGA die een pensioenvoorziening bij een verzekeraar heeft ondergebracht.

Pensioenopbouw bij verzekeraar

De DGA had de mogelijkheid om het pensioen in eigen beheer op te bouwen, maar kon ook besluiten om de opbouw van de oudedagsvoorziening geheel of gedeeltelijk bij een verzekeraar onder te brengen. Deze verzekerde regeling verdient in het kader van het wetsvoorstel “Uitfasering pensioenopbouw in eigen beheer” wel enige aandacht.

1. Pensioenregeling overhevelen naar eigen beheer

Staatssecretaris Wiebes heeft de DGA tot 1 april 2017 de tijd gegeven om de zaken rondom zijn pensioenvoorziening voor de toekomst te regelen. Voor de verzekerde regelingen betekent dit dat de waarde van die regeling tot één april kan worden overgeheveld naar eigen beheer. Dan is uiteraard wel de voorwaarde dat de DGA een pensioenregeling in eigen beheer heeft. Echter, bij eventuele afkoop zijn een aantal zaken waar vooraf goed naar moet worden gekeken. Denk hierbij aan een eventuele minimale garantie op de einddatum van de verzekering, een eventueel meeverzekerde arbeidsongeschiktheidsuitkering en uiteraard de dekking bij overlijden.

2. Pensioenverzekering voortzetten

Kiest de DGA voor voortzetting van de polis dan moeten er voor de bestaande verzekering ook een aantal zaken voor 1 april 2017 geregeld worden. Dit geldt met name voor pensioenverzekeringen die in combinatie met een pensioenregeling in eigen beheer gesloten zijn. Voor zo’n regeling zal een nieuwe pensioenbrief moeten worden opgesteld. Deze pensioenbrief zal doorgaans door de verzekeraar worden gemaakt. Veel verzekeraars stellen daar echter wel voorwaarden aan. Zo zal de verzekeraar de pensioenbrief alleen voor u maken, indien u ervoor kiest om de pensioenregeling volledig te gaan verzekeren. En dit kan dan alleen in de producten die de desbetreffende verzekeraar op dit moment aanbiedt.

DGA, neem uw oudedagsvoorziening onder de loep

Dus niet alleen de pensioenvoorziening in eigen beheer moet in de komende maanden onder de loep worden genomen. Ook de verzekerde regelingen ontkomen hier niet aan. Uiteraard willen wij u bij het nemen van de juiste beslissing graag van dienst zijn. U kunt ons bellen op tel. (0578) 211 000 of mailen naar pensioen@veldhuisadvies.nl.

Jenny Vosselman
Adviseur Financiële planning
Dit artikel is geschreven door:

Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld