We worden steeds ouder, maar moeten wel langer blijven werken | Veldhuis Advies

We worden steeds ouder, maar moeten wel langer blijven werken

Filter

We worden steeds ouder, maar moeten wel langer blijven werken

Head pensioen

Met de ouderdom is iets vreemds aan de hand: iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn. Gelukkig worden we tegenwoordig steeds later echt ‘oud’. De huidige oma is geen statige oude dame in een bloemetjesjurk meer, maar een krasse zestiger of zeventiger met een vaste oppasdag, een tablet en een Facebookaccount.

En waarom ook niet? Wie tegenwoordig zijn of haar 70e verjaardag viert, heeft gemiddeld nog zo’n 14,6 (man) tot 17,3 (vrouw) jaar te gaan totdat het levenslichtje dooft. De baby’s van nu worden waarschijnlijk nóg ouder: een 100-jarige zal straks geen uitzondering meer zijn. Dit heeft gevolgen voor de leeftijd waarop we met pensioen gaan.

Gemiddelde levensverwachting

Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) bedraagt de gemiddelde levensverwachting op 65-jarige leeftijd in 2028 ongeveer 21,31 jaar. Met andere woorden: wie in 2028 zijn of haar 65e verjaardag viert, heeft vanaf dat moment gemiddeld nog 21,31 jaar te leven.

Pensioenrichtleeftijd verhoogd

Onze fiscale maximale pensioenregeling is gebaseerd op de pensioenrichtleeftijd. Deze pensioenrichtleeftijd is op zijn beurt weer gekoppeld aan de gemiddelde resterende levensverwachting van de Nederlandse bevolking. Met ingang van 1 januari 2018 zal de pensioenrichtleeftijd daarom verhoogd worden van 67 naar 68 jaar.

Hoewel de staatssecretaris reeds op 31 oktober 2016 aankondigde dat de pensioenrichtleeftijd met een vol jaar omhoog gaat, was het wachten nog op een algemene maatregel van bestuur. Deze is net voor de jaarwisseling gepubliceerd. De pensioenrichtleeftijd wordt in 2018 hiermee definitief verhoogd naar 68 jaar.

Ook de AOW-leeftijd gaat omhoog

Natuurlijk is het fijn dat we naar alle waarschijnlijkheid langer blijven leven. Dit betekent echter ook, dat we steeds langer moeten blijven werken. Door de toegenomen levensverwachting stijgt niet alleen de pensioenrichtleeftijd, maar ook de leeftijd waarop we onze eerste AOW in ontvangst mogen nemen. De AOW leeftijd gaat ook stapsgewijs omhoog: in 2017 ligt de AOW-gerechtigde leeftijd nog op 65 jaar en 9 maanden, vanaf 2018 zal dit al 66 jaar bedragen en loopt op tot 67 jaar en 3 maanden per 1 januari 2022.

Wat betekent dit voor u?

Pensioen opbouwen doet u natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar vergt in plaats daarvan een termijn van enkele decennia. Voor het pensioen dat wordt opgebouwd ná 1 januari 2018 zal moeten worden uitgegaan van de nieuwe pensioenrichtleeftijd van 68 jaar. Op deze manier wordt voorkomen dat er een fiscaal bovenmatige situatie ontstaat met alle fiscale gevolgen van dien. De herziene pensioenrichtleeftijd heeft geen invloed op het pensioen dat reeds vóór 1 januari 2018 is opgebouwd.

Heeft u vragen over uw pensioen(plannen), dan staan onze adviseurs u uiteraard graag te woord. Neem gerust contact met ons op via tel. (0578) 211 000 of pensioen@veldhuisadvies.nl.

Harry Stomphorst
Senior PensioenConsultant
Dit artikel is geschreven door:

“Pensioen is inmiddels gelukkig een ‘echt’ vak geworden waardoor wij als adviseurs weer trots zijn op ons beroep.”

Harry Stomphorst (1958) is woonachtig in Marum (Groningen). Hij is gehuwd en vader van vier kinderen. In de afgelopen jaren heeft hij zich met name bezig gehouden met advisering van collectief- en DGA pensioen. Verder geeft hij ook bredere financiële adviezen aan ondernemers en ondernemingen.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld