Pas tijdens de coronacrisis extra op voor cybercriminaliteit! | Veldhuis Advies

Pas tijdens de coronacrisis extra op voor cybercriminaliteit!

Filter

Pas tijdens de coronacrisis extra op voor cybercriminaliteit!

cybercriminaliteit, ransomware

Thuiswerken, het nieuws op de voet volgen en een enorme toename van digitaal contact: cybercriminelen maken handig gebruik van de omstandigheden in coronatijd. In deze tijd zitten cybercriminelen dus zeker niet stil. Belangrijk dus, om extra bedacht te zijn op verschillende vormen van cybercriminaliteit.

Fake news

We volgen het nieuws allemaal op de voet. Rondom het coronavirus wordt een enorme stroom aan informatie de wereld ingestuurd. Echter is niet al dit nieuws afkomstig van een betrouwbare bron. Ook veel cybercriminelen sturen nieuws de wereld in wat niet echt is. Let dus op de afzender en de betrouwbaarheid van het bericht. Enkele voorbeelden:

 • Er gaan e-mails en SMS-berichten rond, zogenaamd afkomstig van banken. In die berichten staat dat bankpassen vervallen vanwege het virus of dat er een aangescherpt betaalreglement is. De Rabobank zou zelfs een antibacteriële bankpas introduceren, waar niets van waar is. Check daarom altijd goed de afzender en klik niet zomaar op linkjes en bijlagen.
 • Er gaat een nep-wereldkaart rond waarop het aantal wereldwijde infecties met het coronavirus te zien zou zijn. Internetgebruikers die de kaart bezoeken worden vervolgens geïnfecteerd met malware die gevoelige informatie steelt, zoals creditcard- en inloggegevens.
 • Ook ontvangen mensen e-mails met nieuwsupdates over het coronavirus, zogenaamd afkomstig van het RIVM. In werkelijkheid worden ontvangers besmet met malware of zijn ze bedoeld om persoonlijke gegevens te vergaren. Ook wanneer je een mail ontvangt met een link naar een website met de laatste informatie over het coronavirus moet je bedachtzaam zijn. Dergelijke organisaties mailen jou meestal niet rechtstreeks. Vaak zitten er dan ook oplichters achter.
 • Ook worden er nep-webshops of nep-inzamelingsacties opgezet. Op webshops worden vaak handgels of mondkapjes verkocht die nooit geleverd worden. Ook zijn er zogenaamde goede doelen die geld inzamelen om het coronavirus te kunnen bestrijden. Wees bedachtzaam en vraag je af of het initiatief niet afkomstig kan zijn van een cybercrimineel.

Thuiswerken

Vanuit de overheid wordt men geadviseerd om daar waar dat kan thuis te werken. Veel bedrijven geven hier gehoor aan en laten hun medewerkers massaal thuiswerken. Cybercriminelen zullen van die situatie gebruik maken door proberen in te breken op digitale systemen en netwerken. Een veilige verbinding is essentieel om cybercriminaliteit zo veel mogelijk tegen te gaan. Enkele zaken die u als organisatie daarbij kunt doen:

 • Zorg voor de benodigde netwerkcapaciteit om het grotere aantal thuiswerkers te kunnen bedienen. Denk daarbij zowel aan IT-infrastructuur als aan telecominfrastructuur.
 • Bekijk welke medewerkers op kantoor aanwezig dienen te zijn voor de ondersteuning van de IT-voorzieningen die nodig zijn voor thuiswerken.
 • Bedenk welke aanpassingen mogelijk nodig zijn voor uw incident respons plannen bij een beperkte aanwezigheid van medewerkers.
 • Dwing het gebruik van een veilige verbinding naar het bedrijfsnetwerk af met bijvoorbeeld een Vitual Private Network (VPN) of andere veilige thuiswerkoplossing.
 • Zorg dat alle thuiswerkmogelijkheden geüpdatet zijn. Installeer daarnaast ook de meest recente updates voor hard- en software.
 • Stel eventueel extra monitoring in op uw applicaties die kritiek zijn voor thuiswerken.
 • Maak zoveel mogelijk gebruik van multifactorauthenticatie (MFA) voor toegang tot uw bedrijfsnetwerk en dwing sterke wachtwoorden af.
 • Zorg dat uw organisatierichtlijnen up-to-date zijn en bekend zijn bij de medewerkers omtrent informatiebeveiliging inclusief het (thuis)gebruik van hard- en software en het eventuele gebruik van privé IT-voorzieningen.
 • Zorg dat uw medewerkers bewust zijn van phishing omtrent het coronavirus en laat hen eventuele zaken melden.

Bron: Nationaal Cyber Security Centrum

Licht uw medewerkers in

Het is belangrijk dat u uw medewerkers inlicht over de gevaren van cybercriminaliteit in combinatie met thuiswerken. Ook is het verstandig om hen te informeren over de phishing-mails die rondgaan. Enkele zaken die u uw medewerker kunt adviseren om te doen:

 • Maak gebruik van een vertrouwd en beveiligd (wifi)netwerk.
 • Houd rekening met het ontvangen van phishingmails en valse e-mails omtrent het coronavirus. Meld het wanneer u een dergelijke mail heeft ontvangen.
 • Klik niet op links in e-mailberichten, open geen onbekende bijlagen en vul geen gegevens in bij onbekende e-mailberichten.
 • Houd de richtlijnen van de organisatie omtrent gebruik van hard- en software aan. Denk aan gebruik van privé- en randapparatuur en het installeren van applicaties.

Bron: Nationaal Cyber Security Centrum

Onderling contact

Zorg er tevens voor dat u regelmatig persoonlijk contact onderhoudt met uw werknemers. Stimuleer ook het contact tussen werknemers onderling. Juist in zo’n verwarrende tijd als deze is sociaal contact heel belangrijk, en als dat niet fysiek kan, dan is digitaal hier een mooie oplossing voor. Contact kan uiteraard door te bellen, maar kan ook vrij eenvoudig met programma’s als Zoom, Skype of Microsoft Teams. Op deze wijze kun je er voor zorgen dat medewerkers elkaar even zien en spreken zodat er sociale interactie ontstaat. Bovendien kunnen vergaderingen via deze weg door blijven gaan.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. De afgelopen jaren stegen de cijfers van cybercriminaliteit gigantisch. Naar verwachting zal dat ook dit jaar weer toenemen. U doet er daarom goed aan om u en uw organisatie weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit. U kunt zich tevens tegen de risico’s verzekeren. Wilt u daar meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan via 0578-699789 of door te mailen naar bedrijven@veldhuisadvies.nl. Onze specialisten staan voor u klaar.

René Schwering
Acceptant grootzakelijke relaties
Dit artikel is geschreven door:

Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

 • * verplicht veld