Overeenkomsten tussen de oudedagsbestemmingsreserve en oudedagssparen | Veldhuis Advies

Overeenkomsten tussen de oudedagsbestemmingsreserve en oudedagssparen

Filter

Overeenkomsten tussen de oudedagsbestemmingsreserve en oudedagssparen

Head financieel pad
De overeenkomst tussen de oudedagsbestemmingsreserve (OBR) en oudedagssparen is dat de B.V. ieder jaar een bedrag ten laste van de winst brengt en dit bedrag komt als een oudedagsbestemmingsreserve of een oudedagsspaarverplichting op de balans. De jaarlijkse toevoeging aan de reserve/verplichting is afgeleid van het salaris en hiermee zijn de (ingewikkelde) actuariële berekeningen van de baan. Er is bij beide varianten geen sprake meer van pensioen, de wet verevening pensioenrechten bij scheiding (WVPS) is dus niet van toepassing. Door middel van een wetswijziging, kan oudedagssparen eventueel wel in de WVPS worden opgenomen.

In de uitkeringsfase kan in beide varianten het opgebouwde kapitaal worden afgestort naar een bank of een verzekeraar, maar de B.V. mag ook zelf de uitkeringen doen. De periodieke uitkeringen moeten minimaal 20 jaar lopen of, indien de uitkeringen ingaan voor de AOW-leeftijd, 20 jaar plus het aantal jaren dat de uitkering eerder ingaat.

Bij omzetting van de huidige pensioenverplichting naar één van de twee varianten, moet de (ex)partner mee tekenen. De fiscale waarde wordt één op één omgezet zonder heffing van loon-of vennootschapsbelasting. Feitelijk is er sprake van afzien van een deel van de pensioenrechten waarmee de partner moet instemmen.

Lees meer over de verschillen tussen OBR en oudedagssparen.

Jenny Vosselman
Adviseur Financiële planning
Dit artikel is geschreven door:

Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld