• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Opeens werkt niets meer en ligt het bedrijf plat

Onderstaand voorbeeld was onderdeel van een long-form artikel in De Stentor van 25 september 2021. Lees het volledige artikel hier. Namen zijn gewijzigd en bedrijfsnamen weggelaten om de anonimiteit van het slachtoffer te garanderen.

Opeens werkt niets meer en ligt het bedrijf plat

Rogier's bedrijf werd het slachtoffer van cybercriminelen - voorbeeld cyberincident

Het is stil aan de andere kant van de lijn. Rogier aarzelt. Wil hij hier wel over praten? Alleen als hij anoniem kan blijven, besluit hij. De aanval op zijn bedrijf is nog maar een paar dagen geleden, als we hem opbellen. ,,We zijn nog volop aan het puinruimen’’, klinkt het. Alles lag plat. Het mailverkeer. Het hele computersysteem. Zelfs de robots in het magazijn waren niet meer in beweging te krijgen. De 350 medewerkers van het entertainmentbedrijf van Rogier zaten van het ene op het andere moment met de handen in het haar. Niets werkte meer.

De Stentor kwam Rogier (niet zijn echte naam) op het spoor na onderzoek op het darkweb, het minder toegankelijke deel van internet, waar naast legitieme praktijken ook veel schimmige zaken plaatsvinden omdat het minder makkelijk te traceren is. Op de plek waar zoekmachines u niet brengen, plaatsen cybercriminelen volop informatie over hun slachtoffers. Zo ook over het bedrijf van Rogier.

Op maandagochtend, 26 juli 2021, valt op de vijf vestigingen van zijn bedrijf ineens alles stil. Lang duurt het niet voordat het duidelijk is wat er aan de hand is. Op het gehackte computersysteem wordt een Engelstalig berichtje gevonden. ‘We hebben alle informatie op uw servers versleuteld. We hebben meer dan 1 terabyte van al uw data tot onze beschikking’.

Betalen moet hij. En snel ook. Als hij de toegang tot zijn eigen gegevens terug wil, kan hij bij de criminelen een toegangscode kopen. Rogier probeert er nog onderuit te komen en schakelt een cybersecuritybedrijf in. Dat bedrijf onderzoekt de alternatieven voor betaling van losgeld. Zijn er bijvoorbeeld back-ups waarop kan worden teruggevallen? In het geval van Rogier blijken die óók versleuteld door de criminelen. Betaling lijkt al snel de enig overgebleven optie. ,,Zonder computersysteem weet je niet wat je moet uitleveren. Je weet niet waar je spullen staan. Je bent blind. Alles is met elkaar verknoopt en je kunt nergens meer bij,” aldus Rogier. Dus betaalt Rogier zijn plaaggeesten. Terwijl hij door coronamaatregelen van de overheid al anderhalf jaar in de hoek zit waar de klappen vallen.

Cybercriminaliteit schering en inslag

Aan de lopende band zijn er cyberaanvallen waar bestanden van ondernemingen gegijzeld worden en tegen losgeld aangeboden. Nog veel meer dan we denken, want uit onderzoek van De Stentor blijkt ook dat een ruime meerderheid van de slachtoffers geen melding maakt vanwege verwachte imagoschade.

100% voorkomen is niet meer mogelijk, de hackers zijn daarvoor te slim en te innovatief. Wat u wel kunt doen is u uitermate goed voorbereiden. Speciaal daarvoor heeft Veldhuis Advies samen met cyberweerbaarheidsspecialist een pakket ontwikkeld dat cybersecurity met verzekeren combineert. Zo wordt de structuur van uw onderneming goed ingericht om weerbaar te zijn bij een hack maar zijn de financiële gevolgen én de gevolgen voor uw reputatie gedekt met een goede verzekering die niet alleen geld overmaakt bij schade maar u ook bijstaat in de vorm van professionele communicatie na een cyberaanval of hack.

Meer weten over het Cybersecurity Adviespakket? Neem contact op met een van onze specialisten. Stuur een e-mail naar [email protected] of bel 0578 - 699 789.

Bron: De Stentor 25-09-2021


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven