Ongeval met huurmotor | Veldhuis Advies

Ongeval met huurmotor

Filter

Ongeval met huurmotor

Het zal je maar gebeuren: je huurt een motorfiets, je ondertekent het contract inclusief de vermelding van een borg van 500 euro of meer en je gaat lekker rijden. Dat was precies wat deze motorrijder vorig jaar in Utrecht deed. Tot hij vlakbij Montfoort in een bocht onderuit gleed en tegen een boom tot stilstand kwam. Gelukkig had hij zelf niets, op wat schaafwonden en blauwe plekken na. De motor was er slechter aan toe.

Schade voor rekening van het verhuurbedrijf? Borg kwijt?

Het verhuurbedrijf nam contact met ons op. Voor de huurmotor had het bedrijf een WA-verzekering met beperkt casco dekking afgesloten. In de polis was ook een dekking voor de schade aan kleding en helm opgenomen. Dat was goed nieuws voor de huurder. Bij een eenzijdig ongeval zou de schade aan de motor met zo’n polis normaal gesproken voor rekening van de verhuurder komen, minus natuurlijk de door de huurder te betalen borgsom. Een behoorlijke schadepost voor beide partijen, zou je denken. Maar in dit geval had de man die de motor huurde uitgebreid foto’s van de situatie genomen en wist hij ook precies waardoor hij onderuit was gegaan.

Kort na het verlaten van een rotonde had hij een mooie bocht zien liggen, met een zijweg die op de binnenkant van die bocht uitkwam. Beetje gas erbij richting die bocht, maar kalm aan met het oog op die zijweg. En toch ging het daar mis: bij onderhoud aan de zijweg was er nogal riant met split gestrooid. Die kleine, gebroken steentjes waren door het verkeer ook op de doorgaande weg terecht gekomen. Voor een auto geen probleem. Voor een motor natuurlijk wel, met een beetje pech.

Dankzij foto’s: wegbeheerder aansprakelijk

De motorrijder maakte niet alleen foto’s van het wegdek en de positie van de motor na het ongeval, maar legde ook vast dat er op geen enkele wijze voor dat split gewaarschuwd werd. Een wegbeheerder is in zo’n situatie verplicht om bord J25 te plaatsen, de ‘vooraanduiding losliggende stenen’. Opspattend grind, in de volksmond. Op basis van deze informatie hebben we contact opgenomen met de wegbeheerder, de provincie Utrecht. De foto’s die de motorrijder maakte kwamen daarbij goed van pas: de provincie erkende schuld en heeft de schade aan de motorfiets vergoed. De verhuurder kon de motor repareren en de huurder was zijn borg niet kwijt.

De wijze les?

Kijk ook bij een eenzijdig ongeval altijd goed waardoor je onderuit ging en leg dat zo goed mogelijk vast. In dit geval was de oorzaak duidelijk – maar zonder ter plekke gemaakte foto’s was dat later moeilijk te bewijzen geweest.

Ad den Hollander
Schadebehandelaar
Dit artikel is geschreven door:

Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld