Ondernemer, voorkom vuurwerkschade! | Veldhuis Advies

Ondernemer, voorkom vuurwerkschade!

Filter

Ondernemer, voorkom vuurwerkschade!

Vuurwerkschade

9 tips om vuurwerkschade te voorkomen

De kans dat uw bedrijf tijdens de jaarwisseling ernstig beschadigd raakt door brand is groter dan anders. Er is immers niemand aanwezig om die verdwaalde vuurpijl of die vandalen te signaleren. Het overkomt jaarljiks enkele tientallen ondernemers. Een groot deel van die schade kan eenvoudig voorkomen worden. Risicodeskundige Klaas Osinga vertelt welke 9 preventieve maatregelen u zelf kunt nemen.

Veel meer schade op nieuwjaarsdag

‘Wist u dat schade bij bedrijven door brand op 1 januari 5 keer hoger is dan op een gemiddelde andere dag? En die wordt niet alleen veroorzaakt door vuurwerk tijdens de jaarwisseling, maar ook omdat er op de eerste dag van het jaar niemand aan het werk is. Vandalen grijpen die kans om (al dan niet met vuurwerk) brand te stichten. Om dat te voorkomen, geef ik negen eenvoudige preventietips.

Tip 1: Zet afvalcontainers binnen of doe ze op slot

Afvalcontainers zijn geliefde objecten voor rotjochies, en dan bedoel ik letterlijk jongens met rotjes of ander vuurwerk. Helemaal als de containers vol zitten met brandbaar spul zoals verpakkingsmaterialen. Als een container eenmaal in de hens staat, slaat de brand heel makkelijk over naar gebouwen in de buurt. Jaarlijks ontstaat er zo voor miljoenen euro’s schade aan kantoren, winkels en woningen. En dan is het ook nog eens zo, dat als de brand van uw afvalcontainer overslaat op het bedrijf van uw buurman, u wegens ‘onzorgvuldig handelen’ aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade aan zijn bedrijf.

Tip 2: Laat geen verpakkingsmateriaal buiten rond slingeren

Ook verpakkingsmateriaal dat niet in een container zit, maar los buiten ligt, kan snel vlamvatten. Bijvoorbeeld door een verdwaalde wensballon of door een welgemikte vuurpijl. Controleer daarom voordat u aan de oliebollen begint nog even goed de buitenruimte op kartonnen dozen en dergelijke.

Tip 3: Plaats pallets op minimaal 10 meter van de gevel

Houten pallets branden ook heel makkelijk en ook die kunnen ervoor zorgen dat de brand eenvoudig kan overslaan op omliggende gebouwen. Zet ze daarom op een veilige afstand van de gevel of nog beter: sla ze binnen op. NB: 10 meter is de minimale afstand: deze moet groter zijn naarmate de stapel pallets hoger wordt. Check uw verzekeringspolis of daarin afstanden genoemd worden.

Tip 4: Installeer automatische verlichting bij uw bedrijfsgebouw

Met automatische verlichting bedoel ik van die felle lampen die aangaan als er iemand in de buurt komt van uw bedrijf. Dat schrikt niet alleen mensen af die te dicht bij uw bedrijf vuurwerk willen afsteken, maar ook inbrekers. Geen overbodige luxe als uw bedrijf op een afgelegen terrein ligt.

Tip 5: Zorg voor cameratoezicht

Staat uw bedrijfspand op een afgelegen bedrijventerrein? Laat dan camera’s installeren, die in verbinding staan met een bewakingsdienst. Zo zorgt u ervoor dat brandstichters er letterlijk gloeiend bij zijn. Bovendien kan er snel ingegrepen worden als er toch brand ontstaat.

Tip 6: Sluit uw brievenbus goed af

Doe dat het liefst vanaf de binnenkant, zodat vandalen deze niet eenvoudig weer kunnen openmaken om vuurwerk door uw brievenbus te stoppen. Daar zijn speciale brievenbusklemmen voor te koop. Staan er losse brievenbussen voor uw bedrijfspand? Vergeet niet om ook die (tot 2 januari) af te sluiten.

Tip 7: Geen opslagruimte binnen? Huur een zeecontainer

Heeft u veel verpakkingsmateriaal en ander afval en kunt u dat niet binnen of in een afgesloten container opslaan? Huur dan voor de jaarwisseling een stalen zeecontainer als tijdelijke opslag op uw terrein.

Tip 8: Zorg dat blusmateriaal voorhanden is

Stel dat u tijdens nieuwjaarsnacht in een vroegtijdig stadium ontdekt dat er een brandje is in uw bedrijfspand, dan is het wel zo prettig dat u niet eerst op zoek hoeft te gaan naar de brandblusser. Zet deze binnen naast de voordeur klaar. Elke seconde telt!

Tip 9: Parkeer auto’s en vrachtwagens veilig

Brandstichters zijn ook dol op auto’s. Door de brandstof en de banden branden ze namelijk zo lekker. Zorg er daarom voor dat uw hele wagenpark binnen of op een afgesloten of beveiligd terrein geparkeerd staan.

 

Tips om vuurwerkschade te voorkomen

 

Toch schade opgelopen?

 

Heeft u vragen over of u goed verzekerd bent of krijgt u te maken met een schadegeval, dan staan onze adviseurs uiteraard voor u klaar. Neem contact met ons op via tel. 0578 – 699789 of bedrijven@veldhuisadvies.nl.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld