• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Ondernemer, voorkom dat u de stekker uit uw zonnepanelen moet trekken!

Het is u in de media wellicht niet ontgaan: schaatsbaan Thialf heeft de 5.000 zonnepanelen op het dak (goed voor een besparing van twee a drie ton per jaar!) uit moeten zetten (zie nos.nl). Anders zou de verzekeraar de brandverzekering opzeggen wegens een te hoog risico op brand. Overweegt u als ondernemer ook zonnepanelen voor uw bedrijfspand? Voorkom dat u in hetzelfde schuitje belandt en schakel tijdig uw adviseur in.

Ondernemer, voorkom dat u de stekker uit uw zonnepanelen moet trekken!

Elk dak is anders, elke situatie is uniek

Wilt u in het kader van duurzaamheid en de bijbehorende besparingen zonnepanelen op het dak van je bedrijf aanbrengen? Mooi plan, maar ga eerst even langs uw financieel adviseur. Wanneer de panelen eenmaal liggen, maar niet aan de voorwaarden van de verzekeraar voldoen, loopt u de kans met een onverzekerd pand te blijven zitten. Dat overkwam ijsstadion Thialf: de gebruikte materialen voor dakisolatie in combinatie met de zonnepanelen, leverden volgens de verzekeraar een te hoog risico op.

Verzekeraars dekken zich in

Zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds vaker de oorzaak van brand. Steeds meer Nederlandse verzekeraars willen een bedrijfspand met zonnepanelen daardoor niet verzekeren. Of ze willen het alleen doen tegen een hoge premie of tegen voorwaarden die kostbaar zijn om uit te voeren. Dan gaat het bijvoorbeeld om het aanbrengen van brandwerende dakisolatie. Maar wanneer u als ondernemer eerst een kostbare vervangingsoperatie moet uitvoeren, dan komt de terugverdientijd van de zonnepanelen wel erg ver weg te liggen.

Ook kan het zijn dat de verzekeraar eisen stelt aan constructieberekeningen of verlangt dat er met bepaalde installateurs moet worden samengewerkt. Wordt niet aan die voorwaarden voldaan, dan kan de verzekeraar besluiten om geen dekking te verlenen, de verzekering te weigeren of zelfs op te zeggen.

> Lees ook: Brandgevaar door zonnepanelen, verzekeraars stellen eisen aan installatie

Overheid komt met beleid

Omdat het natuurlijk enorm zonde is om zo’n groot potentieel aan zonnepanelen niet te benutten zijn er Kamervragen over de kwestie gesteld. Volgens minister Wiebes van Economische Zaken werken verzekeraars en marktpartijen op dit moment aan een Preventie Brochure Zonnepanelen met technische informatie over zonnestroomsystemen en de verzekeringsrisico’s die hierbij spelen. Ook wordt op dit moment een checklist voor installateurs opgesteld. Deze ontwikkelingen kunnen helpen het risico voor de verzekeraars inzichtelijker te maken.

Betrek uw adviseur in de keuze

Als ondernemer doet u er verstandig aan niet alvast te starten met zonnepanelen en pas dan uw financieel adviseur in te lichten. U loopt dan het risico dat de verzekeraar de opstalverzekering opzegt en u met een onverzekerd pand zit. Die situatie wilt u natuurlijk niet. Wanneer u in een vroegtijdig stadium bij uw adviseur aanklopt, kan die nagaan welke verzekeraar voor uw situatie de beste condities hanteert en kunt u de juiste rekensom en de juiste afweging maken.

Meer weten over zonnepanelen en verzekeren?

Bij Veldhuis Advies hebben we veel expertise in huis en onze adviseurs denken ook met u mee over preventie. Neem gerust contact met ons op via [email protected] of bel 0578-699789. We helpen u graag.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven