• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Nieuwe regels rondom partneralimentatie: zo zit dat

Als mensen met elkaar gaan samenleven, heeft dat vaak ook financieel gevolgen. Bijvoorbeeld doordat zij de woonlasten betalen uit de inkomsten die beide partners hebben. En zo zijn er nog veel meer inkomsten en uitgaven die er in een samenlevingsverband anders uit zien dan als iemand alleenstaand is.

Nieuwe regels rondom partneralimentatie: zo zit dat

Als de relatie eindigt

Maar we weten allemaal dat partners op enig moment hun relatie kunnen beëindigen. Dan is het de vraag of beide partners voldoende eigen financiële middelen hebben om ieder zonder partner door te leven zoals zij dat gewend waren.

Als er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan er recht zijn op alimentatie. Of dat zo is, is afhankelijk van de behoefte van de ene (ex-)partner en de draagkracht van de andere (ex-)partner.

Nieuwe regels voor alimentatie

De regels voor partneralimentatie zijn begin dit jaar ingrijpend veranderd. Sinds 1 januari 2020 is de hoofdregel dat er nog maar recht bestaat op partneralimentatie voor de helft van de jaren dat het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft geduurd, met een maximum van vijf jaar. Er zijn enkele uitzonderingen die recht geven op een langere partneralimentatie. Bijvoorbeeld als er kleine kinderen zijn. Of als het huwelijk meer dan 15 jaar heeft geduurd en de alimentatie ontvangende ex-partner ouder is dan 50 jaar. De ex-partners kunnen natuurlijk ook zelf afspraken maken over de hoogte en duur van de alimentatie. Komen partijen niet zelf tot een oplossing? Dan kan de rechter hierover een besluit nemen.

Wat te vaak vergeten wordt

Uitgangspunt bij alimentatie is dat de ex-partner die de alimentatie ontvangt, dit echt nodig heeft om in het levensonderhoud te voorzien. Dat betekent dus dat als deze alimentatie wegvalt en er geen andere inkomsten zijn, er voor deze ex-partner en eventuele kinderen grote, financiële problemen ontstaan. Deze ex-partner kan dan bijvoorbeeld de huidige woonlasten niet meer betalen. Bij gebrek aan voldoende inkomen kan er geen hypothecair krediet worden afgesloten, waardoor er geen andere woning gekocht kan worden. Bovendien zijn er op dit moment maar weinig betaalbare huurwoningen, waardoor een huis huren dus ook vaak geen oplossing is.

Wat als de alimentatie betalende partner overlijdt?

Het recht op alimentatie eindigt altijd op het moment dat de ex-partner die de alimentatie betaalt overlijdt. Ook dan kunnen de ex-partner en eventuele kinderen in grote financiële problemen komen. In veel gevallen wordt vergeten om voor een dergelijke situatie een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten op het leven van de ex-partner die de alimentatie betaalt. Uiteraard moet dan wel vastgelegd worden dat de uitkering uit de verzekering ten goede komt aan de ex-partner die recht heeft op deze alimentatie.

Een eenvoudige en betaalbare oplossing

Zo’n overlijdensrisicoverzekering biedt voor een periode van bijvoorbeeld 5 jaar de zekerheid dat ook bij overlijden van de alimentatie betalende ex-partner, de alimentatie ontvangende partner voldoende inkomsten blijft houden. Meestal kost een dergelijke verzekering minder dan 10 euro per maand.

Meer weten?

Wilt u meer weten over alimentatie, uw specifieke situatie of wilt u misschien een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Wij helpen u graag. Neem gerust contact op met een van onze adviseurs via [email protected] of bel 0578-211000.


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven