• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Nieuwe pensioenwet opnieuw uitgesteld

Op maandag 10 mei kwam het hoge woord eruit in een brief aan de Tweede Kamer, de ingang van het nieuwe pensioenstelsel wordt met een jaar uitgesteld. Dit heeft best wat gevolgen, bijvoorbeeld dat het indexeren van bestaande pensioen wordt uitgesteld.

Inmiddels hebben grote pensioenuitvoerders toegezegd wel door te zetten met het uitrollen van het nieuwe stelsel. Zo willen ze het eerder bepaalde ingangsjaar van 2026 tóch halen, het liefst nog eerder. Hoe langer de uitvoering van het pensioenakkoord duurt, hoe groter de onzekerheid voor werknemers, werkgevers en gepensioneerden, denken de pensioenfondsen.

Nieuwe pensioenwet opnieuw uitgesteld

Aan de slag met het stelstel

Het uitrollen van het nieuwe stelsel is een flinke klus. In plaats van een middelloonregeling stappen we in Nederland over op een premieregeling. Bij middelloon is de premie die u als werkgever betaalt gebaseerd op het gemiddeld verdiende loon van de werknemers, waardoor de premie niet vastligt. Bij beschikbare premie  bepaal je als werkgever de pensioenpremie die besteed wordt aan het pensioen. De hoogte van de beschikbare premie is afhankelijk van het salaris en de leeftijd van de werknemers. Die premie ligt vooraf vast. U kunt u nu alvast oriënteren op de nieuwe regels en daar op anticiperen. Nu zaken regelen betekent dat je als werkgever meer opties hebt dan wanneer je tot het laatst toe wacht.

Gepensioneerden wachten langer op indexatie

Omdat het wetsvoorstel nog lang niet naar de eerste en tweede kamer gaat, moeten gepensioneerden helaas langer wachten op indexatie van hun pensioenen. Een verhoging van de pensioenen om koopkrachtverlies door prijsstijgingen te compenseren zit er dus nog even niet in voor deze groep.

De nieuwe pensioenwet moet ervoor zorgen dat pensioenen blijven meebewegen met de markt, minder koopkrachtverlies en financieel vitale ouderen.

Wat kunt u als werkgever nu toch doen?

Voor werkgevers is het helaas ook nog even afwachten wanneer Nederland over gaat op het nieuwe stelsel. In de tussentijd kunt u zich bijvoorbeeld wel verdiepen in de wet- en regelgeving die al wel ingevoerd is. Zoals het eerder laten uittreden van medewerkers zonder dat u daar een boete over betaalt. Of een beleid maken voor het duurzaam inzetbaar houden van uw oudere medewerkers. Of verlofsparen binnen de onderneming open te stellen. Verlofsparen geeft de mogelijkheid om extra vakantie te sparen boven het wettelijke verlof. Zolang het gespaarde verlof niet meer is dan 100 weken, hoeft de werkgever daarover geen loonheffing af te dragen.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over collectieve pensioenen, duurzame inzetbaarheid of hoe u uw medewerkers kunt bewegen richting het eerder stoppen met werken? Neem eens contact op met een van de pensioenexperts van Veldhuis Advies. We helpen u graag. Mail [email protected] of bel 0578 699 769 voor het maken van een (digitale) afspraak. We helpen u graag!


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven