Nederlander schat kosten uitvaart te laag in | Veldhuis Advies

Nederlander schat kosten uitvaart te laag in

Filter

Nederlander schat kosten uitvaart te laag in

Head financieel pad

Nibud: Nederlander schat kosten uitvaart te laag in en weet niet wat verzekering dekt.

Een kwart van de Nederlanders met een uitvaartverzekering, heeft geen idee welk soort verzekering zij hebben. Ook weten zij niet of de verzekering de kosten van hun uitvaart zal dekken.

Daarnaast weet een derde van de Nederlanders niet wat de gemiddelde kosten van een uitvaart zijn, zo blijkt uit Nibud-onderzoek. De gemiddelde uitvaartkosten bedragen volgens de Consumentenbond zo’n € 7.500, maar mensen schatten de kosten zo’n € 1.500 lager in.

Niet- of onderverzekerd

Ruim twee derde van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Het Nibud constateert dat van deze groep:

  • 45% onvoldoende is verzekerd voor de kosten van een complete uitvaart.
  • 20% zich voor een bedrag tot € 5.000 heeft verzekerd
  • 25% zich heeft verzekerd voor een bedrag tussen € 5.000 en € 7.500.
  • Een derde niet weet welk bedrag door de uitvaartverzekering wordt gedekt.

Van de mensen die geen uitvaartverzekering hebben, denkt bijna een kwart genoeg geld voor de uitvaart achter te kunnen laten.

Kennis rondom uitvaartverzekeringen beperkt

Bijna 60% van de respondenten met een verzekering wil nabestaanden niet opzadelen met de kosten van de uitvaart. Een kwart van de mensen met een uitvaartverzekering weet niet welk type verzekering zij hebben.

Ruim 40% van alle ondervraagden denkt dat een overlijdensrisicoverzekering de kosten van een uitvaart vergoedt, maar een dergelijke verzekering is bedoeld om inkomensverlies op te kunnen vangen.

Ook verwacht ruim een derde ten onrechte dat een natura-uitvaartverzekering een bedrag uitkeert aan de nabestaanden om de uitvaart te kunnen betalen. Een naturaverzekering biedt echter geen geld, maar goederen en diensten.

Een kwart van de ondervraagden meent dat bij overlijden de verzekering altijd voldoende geld voor een complete uitvaart uitkeert, maar een uitvaartverzekering wordt voor een bepaald bedrag afgesloten. Of dat bedrag hoog genoeg zal zijn voor de uitvaart, hangt af van de wensen van de verzekerde.

Resultaten over verzekering

Kosten

Een gemiddelde uitvaart kost volgens het CBS € 7.500. Bijna de helft van de respondenten wil worden gecremeerd. Een crematie is doorgaans goedkoper dan een begrafenis.

Mensen die een begrafenis willen, schatten de kosten van de eigen uitvaart hoger in dan mensen die gecremeerd willen worden, € 6.900 tegenover € 6.100. Beide groepen maken desondanks een te lage inschatting van de kosten.

Geen geld

Uit het Nibud-onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de Nederlanders geen vermogen (eigen geld, buffer of spaargeld) hoger dan een bedrag van € 5.000 heeft. Dit zijn zowel mensen mét als mensen zonder uitvaartverzekering. Dit betekent dat minimaal de helft van de niet-verzekerden en waarschijnlijk een groot deel van de mensen die onderverzekerd zijn, niet genoeg reserves hebben voor de kosten van een uitvaart.

Een vijfde van de ondervraagden geeft aan op dit moment geen uitvaart van € 7.500 te kunnen financieren. Ze hebben geen eigen geld, geen geld van nabestaanden en kunnen dit bedrag ook niet uit een verzekering halen.

Bereken de kosten van uw uitvaart

Als een huishouden voldoende financiële ruimte heeft is het niet noodzakelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten. Om dit zeker te weten, is het belangrijk dat consumenten zich bewust worden van hun persoonlijke uitvaartwensen en de kosten die daarmee samenhangen.

Het Nibud adviseert om via de Uitvaartberekenaar – te ontdekken wat een uitvaart kost. Op basis daarvan kunnen consumenten bepalen hoe zij hun uitvaart gaan financieren.

Advies over uw uitvaartverzekering

Volgens het onderzoek is de voornaamste reden (60%) om een uitvaartverzekering af te sluiten dat mensen hun nabestaanden niet willen opzadelen met de kosten. Bij Veldhuis Advies denken we graag met u mee. We kijken samen naar de meest geschikte verzekering bij uw uitvaartwensen. We adviseren u niet alleen over uw uitvaartverzekering, maar kijken ook naar andere levensverzekeringen, zoals een overlijdensrisicoverzekering (inkomensverlies voor nabestaanden opvangen) of lijfrenteverzekering (aanvulling van uw pensioen). Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via tel. 0578 – 211 000 of fpdesk@veldhuis-advies.nl.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld