Motorrijden met een handicap, wat is er mogelijk? | Veldhuis Advies

Motorrijden met een handicap, wat is er mogelijk?

Filter

Motorrijden met een handicap, wat is er mogelijk?

Home Motor MAG

Ook met een handicap kunt u motorrijden, tenzij de beperking ervoor zorgt dat u de motor fysiek niet onder controle kunt houden. Hier zijn regels voor opgesteld door het CBR. Het gaat namelijk naast de verkeersveiligheid ook om uw eigen veiligheid. Dit is tevens voor de verzekering van belang. Welke regels zijn er?

Het rijden van een motor vraagt nogal iets van uw lichaam. Voor bestuurders zonder een handicap is het al lastig. Wanneer u last heeft van een handicap kan het nog lastiger of zelfs onmogelijk worden om een motor te besturen. Met hulpmiddelen of aanpassingen zijn er vaak toch nog mogelijkheden.

Wat zijn de regels?

Helaas is het niet voldoende om zelf een inschatting te maken of u in staat bent om een motor te besturen. Hier zijn namelijk strikte regels voor opgesteld. Een aantal van deze regels zijn:

  • De bestuurder moet met beide armen ongeveer gelijke kracht kunnen uitoefenen op het stuur.
  • Ondanks een functiestoring aan hand of been moet de bestuurder in staat zijn de motor aan beide kanten op te vangen.
  • Een functiebeperking aan hand of arm maakt het besturen van een zijspan vaak onmogelijk.
  • De bestuurder kan met beide voeten plat op de grond de motor ondersteunen.
  • De belangrijkste regel: De bestuurder moet fysiek in staat zijn het voertuig zelfstandig te beheersen.

Met een aanpassing van bijvoorbeeld de voetrem en de versnelling kan een bestuurder soms toch in staat zijn motor te rijden.

Wie bepaalt of u in staat bent motor te rijden?

Voor het halen van het rijbewijs gelden voor iedereen dezelfde eisen. Mensen met een handicap kunnen het motorrijbewijs halen, maar wel volgens de normen van het CBR. Het CBR bepaalt dus of u in staat bent een motor te besturen. De rijvaardigheid beoordelen doen ze met een verklaring van rijvaardigheid. Hierin worden vragen gesteld over de lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Aan de hand van de antwoorden kan het CBR bepalen of u met een eventuele beperking een motorfiets kunt besturen. Wanneer u geschikt bent, krijgt u een verklaring van geschiktheid. Ook bij het verlengen van het rijbewijs kan de gemeente om deze verklaring vragen.

Hoe zit het met de verzekering?

Bij het verzekeren van een motorfiets stelt de verzekeraar als voorwaarde dat de bestuurder bevoegd is om te rijden. Met andere woorden, u moet aan de regels voldoen die gesteld worden door het CBR. Wanneer bij een ongeval blijkt dat de bestuurder niet bevoegd is, kan dit vervelende (financiële) gevolgen hebben.

Hendri Bastiaan
Acceptant Veldhuis Verzekeringen
Dit artikel is geschreven door:

Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld