Mogelijk verplichte WA-verzekering voor e-bike en sportmotor

Filter

Mogelijk verplichte WA-verzekering voor e-bike en sportmotor

Alle elektrische fietsen zouden een WA-verzekering moeten hebben voor ze de weg op gaan. Dat is de strekking van enkele aanpassingen in de Motor Insurance Directive (MID) die de Europese Commissie voorstelt. Ook sportmotoren die alleen op circuits rijden gaan onder die regeling vallen. De Europese fietsersbond ECF en de internationale motorsportbond zijn ‘not amused’.

De Europese Commissie wil met het aanpassen van de Motor Insurance Directive de positie van verzekerden in alle landen van de Europese Unie gelijktrekken. In de regeling staat bijvoorbeeld waar WA-dekking minimaal aan moet voldoen. Lidstaten mogen zelf strengere voorwaarden voor een WA-polis stellen. Ook regelt de MID dat consumenten hun schadevrije jaren kunnen meenemen naar een verzekeraar in een ander EU-land.

E-bikes en segways

De MID verwijst naar enkele uitspraken van het Europees Hof van Justitie als het gaat om welke voertuigen allemaal onder de richtlijn vallen. Bedoeld worden alle voertuigen die in hun normale functie als vervoermiddel op de weg kunnen worden gebruikt. Dat betekent dat ook e-bikes, segways en elektrische scooters onder de regeling vallen, schrijft de Europese Commissie in een toelichting. Lidstaten mogen voor elektrische fietsen een uitzonderingspositie inruimen. Dan moet er wel een nationaal fonds komen waaruit slachtoffers van aanrijdingen met een e-bike kunnen worden gecompenseerd.

Extra kosten

De European Cyclists’ Federation (ECF) is niet te spreken over de plannen. Volgens de bond hebben veel e-bikers een fietsverzekering of een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. De verplichting een Motor WA-polis af te sluiten zou tot veel extra kosten leiden. De bond roept de Europese Commissie op motorvoertuigen te herdefiniëren als ‘enkel en alleen aangedreven door mechanische kracht’. In Nederland worden nu alleen speed pedelecs, snelle e-bikes, als bromfietsen beschouwd. Hiervoor geldt al WA-plicht.

Racemotoren

Ook de internationale motorsportfederatie FIM is niet blij met de aanpassingen in de Motor Insurance Directive. Een van de arresten waar de Commissie naar verwijst stelt namelijk dat een verzekering ook verplicht is als een motorvoertuig alleen op afgesloten terrein (zoals een sportcircuit) of zelfs privéterrein wordt gebruikt. De FIM had gehoopt op een uitzonderingspositie voor de motorsport, schrijft motorwebsite NieuwsMotor.nl. Verzekering van wedstrijdmotoren zou ingewikkeld en extreem duur zijn. Volgens de site legt de Europese Commissie die argumenten naast zich neer.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens het privacy reglement. *

  • * verplicht veld