Wat u moet weten over sneeuwkettingen | Veldhuis Advies

Wat u moet weten over sneeuwkettingen

Filter

Wat u moet weten over sneeuwkettingen

sneeuwketting

Zijn sneeuwkettingen verplicht?

In Nederland is het verboden om met sneeuwkettingen de openbare weg op te gaan. Sneeuwkettingen kunnen het wegdek of de wegmarkeringen beschadigen. Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, maar wel aan te raden voor uw veiligheid en die van uw medeweggebruikers tijdens het winterse weer.

Buitenland

In andere landen kan het daarentegen, net als het gebruik van winterbanden, juist verplicht zijn om sneeuwkettingen in de auto te hebben en te gebruiken wanneer de omstandigheden hierom vragen. Gaat u in het buitenland rijden in de sneeuw, neemt u dan passende sneeuwkettingen mee. En zorg dat deze binnen handbereik liggen. Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde bergwegen, waar zelfs winterbanden tekort schieten.

De wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn, worden aangegeven met een blauw/wit verkeersbord. Deze borden vindt u vooral op bergwegen.

Sneeuwkettingen of winterbanden?

Let op: in Duitsland zijn de regels voor winterbanden onlangs aangescherpt. Lees meer.

Sneeuwkettingen en de verzekering

Vanuit verzekeringsmaatschappijen staat er in de polisvoorwaarden van de autoverzekering in principe niets geschreven over het gebruik van sneeuwkettingen.

Schade door schuld?

Voor de afhandeling van een schade is de vraag of u schuldig bent van groot belang. Bij een schuldschade wordt uw no-claim korting (aantal schadevrije jaren) namelijk verlaagd, wat invloed heeft op de hoogte van uw premie. Indien u bij een aanrijding betrokken bent en geen gebruik heeft gemaakt van sneeuwkettingen op een plek waar dit wel verplicht is, dan bent u strafbaar. In dat geval is de kans erg groot dat u aansprakelijk/schuldig wordt gehouden voor de aanrijding.

Wij adviseren u dan ook om voor uw vertrek naar het buitenland kennis te nemen van de wetgeving van het land waar u naar toe gaat, maar ook van de landen waar u doorheen rijdt.

Heeft u vragen over uw autoverzekering in het buitenland, neemt u dan gerust contact met ons op via particulieren@veldhuisadvies.nl of via tel. (0578) 699 799.

René Schwering
Acceptant grootzakelijke relaties
Dit artikel is geschreven door:

Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld