Moet autoverzekering verschuiven van voertuig naar mens? | Veldhuis Advies

Moet autoverzekering verschuiven van voertuig naar mens?

Filter

Moet autoverzekering verschuiven van voertuig naar mens?

Verzekeringsadviseur Zwolle

Verzekeraars vinden dat er een grondige herbezinning op het aansprakelijkheidsrecht bij autoverzekeringen nodig is. Dat schrijft het Verbond in een brief aan de Tweede Kamer. De verzekeraars vinden dat er nagedacht moet worden over een verschuiving van een verzekering gekoppeld aan het voertuig naar een verzekering gekoppeld aan de mens.

Verbond: ‘Moet autoverzekering verschuiven van voertuig naar mens?’

In een brief aan de Tweede Kamer vraagt het Verbond van Verzekeraars aandacht voor de positie van slachtoffers en bestuurders. De vaste Kamercommissie Infrastructuur en Water behandelt volgende week een wetswijziging waardoor het mogelijk wordt gemaakt te experimenteren met autonome voertuigen. Verzekeraars willen graag meepraten over hoe de wetgeving hierop aangepast zou moeten worden.

Bestuurder wordt inzittende

“De positie van de bestuurder zal veranderen. Misschien nog niet zozeer in deze experimenteerfase, maar wel vrij vlot daarna. De bestuurder zal steeds meer de positie van inzittende krijgen in plaats van de centrale rol die hij nu heeft in het voertuig. Dat vraagt naar onze mening om een grondige herbezinning op het huidige aansprakelijkheidsrecht”, schrijft het Verbond.

In de brief vragen de verzekeraars zich af of het met de opkomst van autonome voertuigen én het fenomeen van de deelauto niet beter zou zijn een verzekering te koppelen aan de mens, de verkeersdeelnemer, dan aan het voertuig. Antwoord op die vraag kan een directe verzekering zijn. Naar dat concept doet het Verbond momenteel onderzoek. Verzekeraars willen dit jaar de knoop doorhakken of zo’n directe autoverzekering er zou moeten komen.

Autoverzekering naar Brits model

Ook vragen de verzekeraars in de brief aandacht voor verkeersslachtoffers. “Hoewel het gedrag van de bestuurder verantwoordelijk is voor veel ongevallen, kan de techniek die zijn rol overneemt ook falen. In een dergelijke situatie vindt het Verbond het van groot belang dat slachtoffers op een vlotte en goede wijze schadeloos worden gesteld.”

Over de bescherming van slachtoffers en veranderende wetgeving wil het Verbond graag meepraten. Nederland zou een voorbeeld kunnen nemen aan het Verenigd Koninkrijk, staat in de brief. Daar wordt nieuwe wetgeving ontwikkeld door overheid, verzekeraars en auto-industrie gezamenlijk. Het Verbond zou ook graag zo’n coalitie vormen.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld