Maximaal profiteren van de schenkingsvrijstelling | Veldhuis Advies

Maximaal profiteren van de schenkingsvrijstelling

Filter

Maximaal profiteren van de schenkingsvrijstelling

Head onderweg

Onze kinderen staan we graag met raad en daad terzijde. Als ze klein zijn door de monsters onder het bed te verjagen, als ze groot zijn door ze financieel een steuntje in de rug te geven. Een dergelijk “steuntje” moet u wel altijd even doorgeven aan de Belastingdienst: als het bedrag van de schenking de schenkingsvrijstelling overschrijdt moet er schenkbelasting betaald worden. Voor 2018 is de standaard schenkingsvrijstelling voor ouders aan kinderen vastgesteld op € 5.363.

Schenkingsvrijstelling voor kinderen tussen de 18 en de 40 jaar

Is uw kind tussen de 18 en de 40 jaar, dan mag u eenmalig een verhoogde belastingvrije schenking doen. In 2018 mag u uw kind eenmaal € 25.731 cadeau doen zonder dat de fiscus om de hoek komt kijken. Heeft u een ambitieuze zoon of dochter en wordt de schenking aantoonbaar besteed aan een dure studie, dan loopt de som die u belastingvrij mag schenken op tot € 53.602.

Wilt u nog groter uitpakken? Dan mag u eenmalig tot € 100.800 euro schenken waarmee uw kind een woning kan aankopen of verbouwen. Een dergelijke schenking moet u wel vastleggen in een overeenkomst en uw kind moet schriftelijk aantonen dat het geld daadwerkelijk in het huis gestoken wordt.

Schenken aan het kind in het familiebedrijf

Hoeveel u ook van uw werk houdt, ook u gaat op een dag met pensioen. Veel ondernemers kunnen hun eigen zaak pas met een gerust hart verlaten als deze wordt overgenomen door (een van) hun kinderen. Het kan fiscaal aantrekkelijk zijn als uw zoon of dochter het bedrijf als schenking of erfenis ontvangt: in dat geval hoeft hij of zij over het eerste miljoen van de bedrijfswaarde geen belasting te betalen. Daarboven is een schenkingsvrijstelling van toepassing van 83%. Uiteraard zijn er aan deze mogelijkheid wel enkele spelregels verbonden. Zo moet het begunstigde kind het familiebedrijf nog minstens 5 jaar voortzetten om niet met erfbelasting belast te worden. Ook moet hij of zij al minimaal drie jaar werkzaam zijn in uw bedrijf, anders volgt er alsnog een belastingaanslag.

Schenken als uw kind een eigen onderneming start

Heeft uw kind wel uw ondernemersgenen geërfd, maar erft hij of zij liever niet uw bedrijf? Ook het kind dat een eigen onderneming begint kunt u schenkbelastingvrij een eindje op weg helpen. “Normale” schenkingen kunt u beter van privépersoon naar privépersoon doen, in plaats van aan de BV of aan de rechtspersoon. Dit voorkomt dat de Belastingdienst het bedrag opvat als een kapitaalstorting.

Wilt u een groter bedrag in de onderneming van uw zoon of dochter steken, dan is een lening met een laag rentepercentage een goede optie. Maak deze rente echter niet té laag, want de Belastingdienst gaat uit van bepaalde minimumrentes tussen familieleden. Als u onder deze minimumrente gaat zitten wordt de lening als een schenking gezien. Wel kunt u beslissen om de te betalen rente in privé aan uw kind terug te schenken, zodat hij of zij per saldo een gratis lening heeft. Kiest u voor een lening aan uw zoon of dochter, dan moet u deze lening opgeven in box 3.

De schenking als financial lease-constructie

Bij een onderneming waar gebruik wordt gemaakt van dure machines kunt u kiezen voor een schenking in de vorm van een financial lease-constructie. Hierbij betaalt uw ondernemende kind u jaarlijks een bedrag voor het gebruik van deze machines. Het bedrijf is eigenaar van de machines, maar de ouders treden als financier op. Doordat het bedrijf gebruik kan maken van investeringsaftrek, levert deze constructie fiscaal voordeel op.

Door de jaarlijkse leasebedragen privé aan uw kind te schenken, kan uw kind in feite gratis dure machines leasen en hoeft hij of zij geen lening af te sluiten bij de bank.

Uiteraard geldt ook hier dat een dergelijke constructie zorgvuldig moet worden uitgewerkt, om te voorkomen dat u of uw kind op een kwade dag voor nare verrassingen komt te staan. Daarom is het verstandig om een grotere of ingewikkelder schenking te bespreken met een van onze financieel adviseurs. Hiervoor kunt u een afspraak met ons maken op tel. 0578-211000 of fpdesk@veldhuis-advies.nl. Wij denken graag met u mee.

Marcel van den Belt
Erkend Hypotheekadviseur, Gecertificeerd Financieel Planner (FFP)
Dit artikel is geschreven door:

Marcel van den Belt is woonachtig in Zwolle samen met zijn vrouw en 3 dochters. Wat hem drijft in zijn werk is de wil om mensen te helpen met een complex vraagstuk en het makkelijker voor ze te maken.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld