Lijfrente storten voor 31 december | Veldhuis Advies

Lijfrente storten voor 31 december

Filter

Lijfrente storten voor 31 december

lijfrente-verzekeren

Het jaar 2016 zit er al bijna weer op. Een goed moment om stil te staan bij uw oude dag. Een eenvoudige manier om kapitaal op te bouwen is met lijfrente. Uw storting is nu aftrekbaar van het inkomen. Na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd kunt u oogsten. De truc is om de lijfrentestorting af te trekken tegen een hoog belastingtarief en na pensionering weer af te rekenen tegen een laag tarief.

De meeste werknemers bouwen via de werkgever pensioen op. Voor ondernemers is het een ander verhaal. De meeste zelfstandigen vallen niet onder een pensioenregeling en zijn dus op zichzelf aangewezen om een goede aanvulling op de AOW op te bouwen. Toch kunnen ook werknemers met een pensioenopbouw niet achterover leunen. De kans op een pensioentekort is namelijk groot. De meeste Nederlanders hebben immers een tekort. Een pensioengat kunt u dichten met lijfrentekapitaal.

Wat kunt u met een lijfrentekapitaal?

Veel ondernemers zien hun bedrijf als hun pensioen. Maar wat als het bedrijf het op langere termijn toch niet redt? Dit zou fatale gevolgen hebben voor het inkomen. Als ook het pensioen in de onderneming zit, zijn de gevolgen nog groter. Dit kan voorkomen worden door het storten van een lijfrente bij een verzekeraar of een bank. Jaarlijks kunt u een bedrag reserveren in een verzekering of op een speciale rekening. De inleg kunt u aftrekken van het inkomen. Over het opgebouwde kapitaal hoeft u niet af te rekenen met de Belastingdienst. Het wordt namelijk niet als een belast vermogen gezien. Zodra u met pensioen gaat, kunt u met het opgebouwde kapitaal een uitkering aankopen. Over de uitkeringen rekent u af met de Belastingdienst.

Lijfrentekapitaal opbouwen met banksparen

Bij de term lijfrente denkt u waarschijnlijk gelijk aan een verzekering. Tegenwoordig worden lijfrentekapitalen niet meer hoofdzakelijk opgebouwd in verzekeringen, maar op rekeningen. U kunt namelijk sparen via het zogenaamde banksparen. Dit is eigenlijk een geblokkeerde spaarrekening. U kunt het geld niet weer opnemen. Het staat gereserveerd tot uw pensioendatum. Over het kapitaal krijgt u een rentevergoeding. Het kapitaal beleggen is ook een optie.

Waarom banksparen in plaats van verzekeren?

Dit heeft alles te maken met de hoge kostenstructuur in lijfrenteverzekeringen. Simpel gezegd, het banksparen levert meer euro’s op. Het opbouwen van kapitaal kan met banksparen en ook het in termijnen uit laten keren van lijfrentes kan met banksparen. Er zijn wel een aantal belangrijke verschillen tussen banksparen en het verzekeren. Dat maakt het adviseren over het opbouwen van een kapitaal ter aanvulling op het pensioen ook maatwerk. U mag namelijk niet zomaar een bedrag storten. Eerst moet er berekend worden hoeveel u kunt storten om maximaal fiscaal voordeel te behalen.

Laat u adviseren

Wij helpen u graag bij het inzichtelijk maken van uw inkomen na uw pensionering. Mocht er een tekort zijn, dan kijken wij samen naar wat de beste oplossing is. U kunt niet pas bezig zijn met uw pensioen een paar jaren vóór uw pensionering. Een goed pensioeninkomen opbouwen kunt u het beste vroeg mee beginnen.

Neem contact op met één van onze pensioenexperts via tel. (0578) 211 000 of via pensioen@veldhuisadvies.nl.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld