Kan ik een autoverzekering afsluiten op naam van mijn ouders? | Veldhuis Advies

Kan ik een autoverzekering afsluiten op naam van mijn ouders?

Filter

Kan ik een autoverzekering afsluiten op naam van mijn ouders?

Je bent 18 en hebt recent je rijbewijs gehaald. Binnenkort komt er een droom uit: je hebt jaren gespaard en kunt nu eindelijk een eigen auto kopen. Waarschijnlijk heb je er al een op het oog en kan je niet wachten tot de auto officieel op jouw naam staat. Een bijzonder moment. Maar check – voordat je tekent – welke autoverzekering er bij je past én welke kosten + voorwaarden hieraan verbonden zijn.

Sommige verzekeraars hanteren leeftijdseisen.

Ben jij van plan een nieuwe of tweedehandsauto aan te schaffen? Dan ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) af te sluiten. Voor jongeren is het uitzoeken van een passende verzekering complexer dan voor oudere autobezitters (25+). Bij de meeste verzekeraars kun je vanaf je 17e of 18e een motorrijtuigenverzekering afsluiten, maar niet bij allemaal. Sommige verzekeraars hanteren namelijk strenge leeftijdseisen. Ook het type auto dat je koopt kan van invloed zijn: kies jij voor een sportief model, dan is het mogelijk dat de verzekeraar je aanvraag niet accepteert.

Prijsverschillen autoverzekering jongeren.

Natuurlijk wil jij weten hoeveel je voor je autoverzekering gaat betalen. Autorijden is immers al duur genoeg. Voor jongeren tot 25 jaar geldt vaak dat zij extra premie betalen voor hun autoverzekering. Dit komt doordat jongeren relatief gezien vaker schade hebben dan ouderen. Het risico dat de verzekeraar moet uitbetalen is dan ook groter. Om eventuele schade te dekken, staat hier een hogere premie tegenover. Ook hanteren enkele verzekeraars een hoger eigen risico voor jonge bestuurders. Bij schade moet je dit bedrag zelf betalen, de verzekeraar vergoed dan de rest van de schade tot een maximum verzekerd bedrag. Je leeftijd bepaalt dus mede de hoogte van je maandelijkse premie. Daarnaast kijkt de verzekeraar naar de plaats waarin je woont en het type auto dat je koopt.

Verschillen in dekkingen en voorwaarden.

Maar een autoverzekering is meer dan een premie. Het is natuurlijk fijn als je niet veel hoeft te betalen voor je autoverzekering. Maar als je er een beroep op moet doen omdat er schade is, wil je wel zeker weten dat dit vergoed wordt. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen let op de prijs, maar ook op de polisvoorwaarden. Bij een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor de schade die jij bij een ander veroorzaakt. Als je zelf tegen een paaltje aan rijdt, betaal je het herstellen van de schade zelf. Ook bij inbraak of diefstal draai je zelf op voor de kosten. Daarom sluiten veel mensen een WA+ (beperkt casco) of Allrisk (volledig casco) verzekering af. Echter is de premie van die verzekeringen ook een stukje hoger. Vaak wordt de keuze daarom gemaakt op basis van de waarde en leeftijd van de auto. Naast de keuze voor een autoverzekering kun je ook nog allerlei aanvullende verzekeringen afsluiten. Zo kun je pechhulp, verkeersrechtsbijstand of inzittenden mee verzekeren. Bekijk hier de mogelijkheden en verschillen.

Kan ik een verzekering afsluiten op naam van mijn ouder?

Om hoge premies te ontwijken, overwegen sommige jongeren om een autoverzekering af te sluiten op naam van één van hun ouders.

  • Staat het kenteken op jouw naam?
    Dan is het bij de meeste verzekeraars niet mogelijk de verzekering op naam van je ouders te zetten. Enkele verzekeraars staan dit toe, maar dan wel onder strikte voorwaarden. Je betaalt dan (iets) minder premie, maar het grote nadeel is dat je geen schadevrije jaren opbouwt. Terwijl je daarmee juist korting kunt krijgen: hoe meer schadevrije jaren, hoe lager de premie.
  • Staat het kenteken op naam van jouw ouder?
    Vaak maakt dit niet uit voor de premie als jij de hoofdbestuurder van de auto bent. De premie wordt dan namelijk alsnog op jouw situatie gebaseerd. En als je ook jouw ouder als hoofdbestuurder invult, dan kan het zijn dat de verzekeraar bij schade niet uitkeert als jij achter het stuur zat.

Wees altijd eerlijk. Als de verzekeraar erachter komt dat je verkeerde informatie hebt doorgegeven, dan kan het zijn dat de verzekeraar niet uitkeert bij schade. En dan ben je voor niks verzekerd geweest!

Welke verzekering past het beste bij jou?

Een passende autoverzekering uitzoeken is complex. Vooral voor jongeren. Neem gerust contact met ons op via particulieren@veldhuisadvies.nl of bel 0578-699799. We leggen je graag uit waar je op moet letten als je (voor het eerst) een auto koopt.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld