Is klusschade verzekerd op mijn woonverzekering? | Veldhuis Advies

Is klusschade verzekerd op mijn woonverzekering?

Filter

Is klusschade verzekerd op mijn woonverzekering?

Waneer u de afgelopen tijd bij een bouwmarkt bent geweest, heeft u waarschijnlijk ook geruime tijd in de rij moeten staan om binnen te komen en vervolgens weer om af te rekenen. Wij zijn massaal aan het klussen gegaan. Een nuttige bezigheid in deze tijd waarin wij zoveel mogelijk thuis moesten blijven. Hoe goed voorbereid iemand ook aan een klus begint, er kan altijd iets mis gaan. Het is dan goed om te weten wat er door een verzekering wordt vergoed.

Een ongeluk zit in een klein hoekje tijdens uw klusvakantie.

U heeft een weekje vakantie naar Spanje moeten annuleren, maar heeft wel de vrije dagen opgenomen. Een goed idee om die vrije tijd te gebruiken om de badkamermuur eindelijk te gaan verplaatsen. Een klus die u al maanden vooruit schuift, maar waar u nu alle tijd voor heeft.

Een vriend is zo aardig te komen helpen. Een paar extra handen is nooit weg. Na 30 minuten in de rij voor de kassa van de bouwmarkt te hebben gestaan, gaat u vol goede moed op huis aan. Bij het uitladen tikt de vriend per ongeluk met een balk een ruitje uit de voordeur van uw woning (1). Gelukkig raakt hij zelf niet gewond. Bekomen van de schrik loopt u met de gereedschapskist naar boven. Deze valt uit uw handen en beschadigt de pas gelegde houten parketvloer (2). Vol adrenaline begint u met het slopen van de muur van de badkamer. Dit blijkt echter een draagmuur te zijn waardoor de constructie van de woning instabiel raakt (3).

Zomaar wat voorbeelden van wat er mis kan gaan. Maar wat is er dan verzekerd?

Is klussen gedekt op mijn woonhuis- of inboedelverzekering?

Over het algemeen geldt dat schade die rechtstreeks is ontstaan tijdens het klussen niet is verzekerd. Schiet u uit bij het op maat zagen van laminaat en raakt het laminaat hierdoor beschadigd, dan zal dat niet verzekerd zijn. Maar laat u een gereedschapskist op uw parketvloer vallen zoals in het voorbeeld (2) dan zal dit mogelijk wel verzekerd zijn als er een ‘allrisk’ woonhuisverzekering aanwezig is.

Onder welke verzekering schade geclaimd kan worden, hangt af van wat er precies beschadigd is.

Onder een inboedelverzekering vallen de ‘losse’ spullen in het huis, zoals de meubels, audioapparatuur of een tv. Wel geldt er tegenwoordig vaak een beperking voor schade aan mobiele elektronica zoals telefoons en tablets. Een woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering genoemd) heeft betrekking op het huis zelf en alles wat hieraan vastzit, zoals een houten vloer, de muren, het dak en de leidingen.

Allereerst is het dus belangrijk om te weten welk onderdeel van de woning beschadigd is tijdens het klussen: het woonhuis of de inboedel? Soms kan dit verschil nog onduidelijk zijn. Met name bij schade aan een vloer is het goed om vast te stellen of het een vloer betreft die eenvoudig weg te halen is of dat het een vloer betreft die nagelvast aan de grond zit. In het eerste geval wordt de schade wellicht vergoed door de inboedelverzekeraar en in het tweede geval door de woonhuisverzekeraar.

Een schade die door iemand anders veroorzaakt is, zoals in het voorbeeld (1), kunt u mogelijk op zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering claimen. Dit valt vaak niet onder uw eigen woonverzekering.

Wat als ik huurder ben en geen woonhuisverzekering heb?

Als de woning wordt gehuurd, is het net weer iets anders. Huurders hebben geen eigen woonhuisverzekering. De woonhuisverzekering zal door de verhuurder moeten worden afgesloten. De verhuurder zal de schade aan de vloer dan zeer waarschijnlijk proberen te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de huurder wanneer deze aansprakelijk is voor de schade.

> Lees meer over het verzekeren van een huurwoning.

Of de klusschade vergoed wordt, is ook afhankelijk van uw dekking.

Vaak is er bij een woonhuisverzekering de keuze tussen een ‘extra uitgebreide dekking’ of een ’allrisk dekking’. Met een ‘extra uitgebreide’ woonhuisverzekering bent u meestal alleen verzekerd voor brandschade, waterschade, inbraak en soortgelijke schades. Een allrisk verzekering verzekert alle schades die onder de extra uitgebreide dekking vallen, maar hiernaast bent u ook nog verzekerd voor schades die zijn ontstaan door eigen schuld. Denk aan het omgooien van een pot verf over de vloer.

Controleer of verbouwen is uitgesloten op uw polis.

Veel woonhuisverzekeringen hebben expliciet een uitsluiting voor schade die is ontstaan tijdens verbouwingen. Is de constructie van uw huis instabiel geworden doordat u de draagmuur bewust hebt doorgebroken, zoals in het voorbeeld (3), dan zal dit dus mogelijk niet onder de woonhuisverzekering vallen. De kosten om dit te verhelpen komen dan voor eigen rekening. Het is dus raadzaam om bij het sluiten van een woonhuisverzekering goed na te gaan wat er onder de dekking valt.

Feit of fabel? Schade door klussen is nooit verzekerd.

Dat schade door klussen nooit verzekerd zou zijn, is een fabel. Wel is het zo dat niet iedere schade is gedekt. Het is dus sterk afhankelijk van wie de schade heeft veroorzaakt, wat er beschadigd is en welke verzekeringsvoorwaarden er gelden. Goed om dat in het achterhoofd te houden als u aan een klus begint.

Wilt u meer weten?

Ontstaat bij u schade aan het huis door klussen of verbouwen? Meld de schade bij ons, wij zoeken graag voor u uit wat er in de polisvoorwaarden staat over de ontstane situatie. Ook voor overige vragen over het verzekeren van uw huis en inboedel staan onze adviseurs voor u klaar. Neem gerust contact met ons op via particulieren@veldhuisadvies.nl of bel 0578-699799. We helpen u graag!

(c) de Vereende

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld