Eerst een helder plan,
daarna het product

Recreatiewoning financieren

Een tweede huis, als privébezit of belegging, is een wens van velen en kan een slimme investering zijn. Graag kijken we samen met u naar de financieringsmogelijkheden die u heeft. Bij een recreatiehypotheek gelden namelijk andere acceptatienormen dan voor een hypotheek van een reguliere woning. Daarnaast spelen er vaak ook andere financiële aspecten een rol. Naast een gespecialiseerd hypotheekadvies kijken we naar de gevolgen voor uw hele financiële situatie nu en in de toekomst. Denk hierbij aan uw pensioen, nabestaanden en estate planning, maar ook aan de gevolgen van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid.

Eerst het plan, dan de producten

Van verzekering tot hypotheek of pensioen: Veldhuis Advies koopt al bijna een halve eeuw succesvol financiële producten in bij de belangrijkste aanbieders en kan voor u dus de beste deal regelen. Maar daar ligt niet uw eerste belang. En ook niet dat van ons. Het financiële product is het uiteindelijke middel, het financiële plan dient het doel: een zekere en onbezorgde toekomst. En dan kan soms blijken dat u bepaalde financiële producten niet eens nodig heeft. Méér overzicht over uw financiële toekomst kan dus ook leiden tot minder kosten.

Graag helpen wij u bij de aankoop van uw recreatiewoning middels het geven van een persoonlijk hypotheekadvies, een gedegen verzekeringsadvies of bij het maken van een financieel plan:

Hypotheekadvies

recreatiewoning kopen

Een recreatiehypotheek is in de meeste gevallen maatwerk. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden namelijk een recreatiehypotheek aan. En degenen die dat wel doen hanteren vaak zeer uiteenlopende voorwaarden. Het vergelijken van producten wordt daardoor erg ingewikkeld. Ook zijn er sterke verschillen in de hypotheekrentes die hierbij gehanteerd worden.

Hypotheekvormen
Omdat de hypotheekrente niet aftrekbaar is (aangezien het geen hoofdverblijf betreft) zijn er mogelijk meer hypotheekvormen interessant dan bij een normale hypotheek. Zo kan naast een annuïteiten- of lineaire hypotheek ook een aflossingsvrije hypotheek een goede keuze zijn. Dit is uiteraard afhankelijk van uw persoonlijke situatie en voorkeuren.

Maximale recreatiehypotheek
Om de maandlasten te bepalen is het ook belangrijk om te kijken naar het gebruik van de recreatiewoning. Indien u van plan bent de woning als interessante belegging aan te kopen dan kunnen de verwachte verhuurinkomsten meegenomen worden in de berekening van de maandlasten. Dit kan, samen met uw inkomen, meewegen in de maximale hypotheek die u kunt afsluiten.

De marktwaarde
Vaak wordt de hoogte van de maximale hypotheek gebaseerd op de marktwaarde van de recreatiewoning. Het verschilt per hypotheekverstrekker hoeveel procent van de waarde u kunt financieren. Dit is dan ook een reële afweging in uw hypotheekkeuze. Voor de bepaling van de waarde van de recreatiewoning zal er een taxatierapport moeten worden opgesteld.

Uw hypotheekruimte

Uw gezamenlijk inkomen is bepalend voor uw hypotheekruimte. Daarnaast zijn er ook hypotheekverstrekkers die (een deel van) de verhuurinkomsten hierbij optellen, waardoor uw maximale hypotheekruimte dus groter wordt. Binnen uw maximale hypotheekruimte financiert u zowel uw eigen woning (hoofdverblijf) als uw recreatiewoning. Bij de berekening van de maximale hypotheek die u voor uw recreatiewoning kunt afsluiten houden we dus rekening met de hypotheeklasten op uw huidige woning.

Voorbeeld zonder huurinkomsten:
U heeft een gezamenlijk inkomen van € 600.000 per jaar. Op basis hiervan kunt u maximaal € 400.000 lenen. Dat is uw hypotheekruimte. Op uw huidige woning heeft u een hypotheek afgesloten van € 300.000. U kunt nog maximaal € 100.000 lenen voor uw recreatiewoning.

Benieuwd wat u maximaal kunt lenen?

Let op: de berekening laat zowel uw bruto, als netto maandlasten zien. Voor uw recreatiewoning geldt geen hypotheekrenteaftrekregeling dus moet u uitgaan van het bruto bedrag.

Bereken mijn maandlasten

Voorwaarden aan de recreatiewoning

Veel hypotheekverstrekkers stellen de volgende eisen aan een vakantiewoning:

  • De vakantiewoning staat in Nederland.
  • De vakantiewoning is niet verplaatsbaar (aard- en nagelvast).
  • De vakantiewoning is als recreatiewoning in het bestemmingsplan aangemerkt.
  • De vakantiewoning staat op eigen grond of er geld een eeuwige of voortdurende erfpacht.
  • De vakantiewoning is aangesloten op water en elektriciteit.

Voldoet uw beoogde woning niet aan deze voorwaarden? Dan kijken we graag samen met u naar andere mogelijkheden van financiering.

Financiële planning

recreatiewoning financieren2

Een goede financiële administratie kan u een gevoel van zekerheid geven. Immers: voor ieder risico en ieder doel heeft u een financieel product. Maar zorgen al die afzonderlijke producten echt voor de gewenste zekerheid? Ter vergelijking: losse bakstenen, raamkozijnen en dakpannen vormen samen nog geen woning waarin u tot in lengte van jaren prettig en veilig kunt wonen. Zo is het ook met financiën. U heeft een architect nodig die uw doelen en wensen vertaalt in een samenhangend financieel plan dat staat als een huis.

Persoonlijk Jaarverslag
Geen ingewikkeld gedoe, maar gewoon: wat houdt u in verschillende situaties (zoals bij pensioen, arbeidsongeschiktheid of overlijden) onder aan de streep over. De vrij besteedbare euro in uw portemonnee. U ontvangt hiervan een Persoonlijk Jaarverslag in begrijpelijke taal. In één oogopslag ziet u waar de ‘gaten’ of ‘overschotten’ zitten. En wij adviseren u wat u daaraan het beste kunt doen.

Financieel Zekerplan
Tijdens een (gratis) kennismakingsgesprek geven we u in ieder geval een transparant overzicht van onze dienstverlening en de bijbehorende adviesvergoeding. Zo weet u precies wat uw Financieel Zekerplan u kost en, belangrijker nog, wat het u oplevert. De puzzelstukjes vallen in het plan op hun plaats en geven u een totaalbeeld van uw financiële situatie en mogelijkheden. En dat, weten wij uit ervaring, geeft een bijzonder prettig en veilig gevoel. Een gevoel van financiële rust.

Verzekeringsadvies

recreatiewoning verzekeren

Ook een recreatiewoning wordt blootgesteld aan onstuimige weersomstandigheden en andere onheilen. Storm, waterschade, brand en diefstal zijn, net als bij uw eigen woning, de minimale risico's die u wilt verzekeren. Echter is een 'gewone' inboedel- of opstalverzekering vaak niet toereikend voor de specifieke kenmerken van een recreatiewoning. Zo dekken niet alle verzekeraars de risico's van (commerciële) verhuur. Ook kunnen er aanvullende voorwaarden gelden voor de periode(s) waarin de vakantiewoning niet bewoond wordt.

Speciale aanvullende dekkingen
Daarentegen zijn er ook risico's die u juist wel aanvullend kan en wil verzekeren op uw recreatiewoning verzekering. Denk hierbij aan een eigenaarsbelangverzekering, tuinverzekering, glasverzekering of aansprakelijkheidsverzekering. Graag kijken we samen met u naar de mogelijkheden van de verschillende verzekeraars.

Veelgestelde vragen

Mag ik de hypotheekrente aftrekken?
Een tweede woning en de bijbehorende schuld ziet de Belastingdienst als vermogen en zijn daarom belast in box 3. U mag de lening aftrekken van het vermogen, maar de rente en de kosten voor onderhoud mogen niet afgetrokken worden van de belasting.
Kan ik belastingvoordeel behalen?
Wanneer u uw recreatiewoning als belegging aankoopt en in de tijd dat u hem zelf niet gebruikt verhuurt of laat verhuren, dan valt er een interessant fiscaal voordeel te behalen. De huuropbrengsten van een vakantiewoning zijn namelijk in veel gevallen niet fiscaal belast. De huurinkomsten kunnen volledig gebruikt worden voor verlaging van de extra hypotheeklasten die de recreatiehypotheek met zich meebrengt. Ondanks dat de hypotheekrente van een tweede woning niet aftrekbaar is kunt u door de vrijstelling op de huurinkomsten toch een aantrekkelijk fiscaal voordeel behalen.
Is er een belastingvrijstelling voor buitenlandse woningen?

Voor onroerend goed in het buitenland geldt op grond van belastingverdragen vaak een belastingvrijstelling. Vraag daarom in uw aangifte om ‘aftrek voorkoming dubbele belasting’ door in de online aangifte de vragen onder ‘Woningen en andere onroerende zaken’ en de ‘Aanvullende vragen > Aftrek voorkoming dubbele belasting’ te beantwoorden. Op deze manier voorkomt u dat er zowel door Nederland als het land waar het onroerend goed zich bevindt, belasting wordt geheven over de waarde ervan. De aftrek geldt voor de waarde van het onroerend goed minus de schuld.

LET OP:
Vul een eventuele schuld die betrekking heeft op de buitenlandse vakantiewoning niet alleen in onder ‘Woningen en andere onroerende zaken’ maar ook onder ‘Hypotheken en andere schulden’, anders betaalt u te veel belasting!

Bron: FiscAlert.nl

De kosten van het advies

Bij Veldhuis Advies zijn we transparant in onze dienstverlening en prijsstelling. Geen verassingen en onverwachte kosten achteraf.

Dienstverlening Pakketprijs vanaf
Financieel plan opstellen € 750,-
Hypotheek advies € 2.000,-

 
Eerst inventariseren
Graag maken we kennis met u in een gratis eerste gesprek (evt. via webcam of telefoon). In dit gesprek inventariseren wij uw wensen en behoeften. In sommige gevallen, bij zeer eenvoudige of zeer complexe vraagstukken, werken we op declaratiebasis. Onze adviseur zal dan zijn uurtarief met u afstemmen en u een goede indicatie geven van de benodigde uren.

Maak direct een afspraak

Wij staan voor u klaar!

Stel uw vragen over de financiering van uw recreatiewoning aan onze financiële experts!

Product_Hypotheken_AOV_Pensioen_Financieleplanning

Recreatiewoning financieren?


Neem contact met ons op

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 769 hypotheken@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • velden met een ster (*) zijn verplicht om in te vullen