Hypotheekmarkt in beweging | Veldhuis Advies

Hypotheekmarkt in beweging

Filter

Hypotheekmarkt in beweging

Hypotheekadviseur Zwolle

De hypotheekmarkt is momenteel hard aan het veranderen. Mede door de zeer gunstige condities om een huis te kopen (o.a. de zeer lage rente), is de markt sterk in beweging. Na een jarenlange daling van de huizenprijzen is er momenteel sprake van een kentering en worden de huizen weer duurder. Gevolg van dit alles: meer transacties in zowel huizen als hypotheken.

Direct naar de bank of eerst naar de onafhankelijk adviseur

Doordat de Nederlandse hypotheekmarkt groeit, melden zich allerlei nieuwe partijen op de markt om hypotheken te verstrekken en dat is goed voor de consument. Immers door deze concurrentie moeten de gevestigde banken ook bewegen waar het rente en voorwaarden betreft.

Nog niet zo lang geleden gingen potentiële huizenkopers voor een hypotheek vaak standaard in gesprek met de bank waar ook de betaal- en de spaarrekening liepen. Dit waren meestal de grootbanken als Rabo, ING en ABN AMRO. Tegenwoordig is dat niet zo vanzelfsprekend meer. Mede door de krediet- en bankencrisis letten consumenten nu beter op de portemonnee en zijn ze kritischer geworden, waar het gaat om financiele producten.

Onderzoek heeft uitgewezen dat momenteel de meeste hypotheken tot stand komen via een onafhankelijk adviseur. Reden is dat de consument via dit kanaal toegang krijgt tot nagenoeg alle aanbieders van hypotheken. Dit is anders dan wanneer de klant rechtstreeks naar zijn huisbank gaat.

Bij de ING bank bijvoorbeeld zal niet het advies gegeven worden dat de beste hypotheek ingekocht kan worden bij een nieuwe partij als Munt Hypotheken of Bijbouwe. Daarnaast zal de onafhankelijk adviseur ook de gehele financiele positie van de klant in kaart brengen en hierop noodzakelijke en passende producten afstemmen zoals een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Uiteraard weer ingekocht bij de beste aanbieder van dit product.

In de regel zijn de kosten voor het afsluiten van een hypotheek via de onafhankelijk adviseur wat hoger dan rechtstreeks bij de bank. Echter, door een betere inkoop kan dit verschil snel en makkelijk worden terugverdiend. Bovendien zijn de tarieven van sommige adviseurs aan het dalen omdat zij gebruik maken van technische hulpmiddelen zoals webcam.

Goedkoop zelf een hypotheek afsluiten

Opvallend is de opkomst van partijen die online hypotheken aanbieden. Aan de hand van een aantal vragen en gegevens geeft de berekeningstool al aan wat u het beste kunt doen. De kosten voor het afsluiten van de hypotheek op deze manier zijn laag, maar uiteindelijk neemt u hiermee wel een risico. Het gaat bij een hypotheek namelijk niet alleen om rente, maar er moet ook gekeken worden naar de betaalbaarheid in de toekomst. En ook bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden moeten de lasten nog betaalbaar zijn. Kortom, er zijn veel factoren waar rekening mee gehouden moet worden bij het afsluiten van een hypotheek en de vraag is of al deze zaken aan de orde komen wanneer u de hypotheek online afsluit. Realiseert u zich hierbij 1 ding: het gaat om misschien wel de grootste investering die u in uw leven doet.

Hypotheekrentes worden steeds langer vastgezet

Waar de gemiddelde klant een paar jaar geleden koos voor variabele rente of 5 tot 10 jaar vast, zie je nu dat de klant steeds vaker kiest voor periodes van 10 tot 20 jaar vast. Door de hypotheekrente voor bijvoorbeeld 20 jaren vast te zetten bent u 20 jaar verzekerd van vaste maandlasten. Als het inkomen dan jaarlijks nog stijgt door indexatie of persoonlijke ontwikkeling, dan is de betaalbaarheid naar de toekomst behoorlijk goed veilig gesteld. En laten we reeel zijn, waarom zouden we niet tevreden zijn met het huidige renteniveau voor een langere periode? Uiteraard kan de rente nog lager worden, maar de weg omhoog is groter dan de weg omlaag.

Ouders kunnen de kinderen helpen aan een hypotheek

De huidige generatie starters op de huizenmarkt heeft het lastig. Er gelden strenge acceptatienormen voor hypotheken en de bijkomende kosten bij het kopen van een huis zijn niet meer volledig mee te financieren. De huidige lage rente biedt ook mogelijkheden voor ouders om de kinderen te helpen. Door middel van een schenking of een familiehypotheek kunnen ouders investeren in een huis voor de kinderen. Op deze manier kunt u uw kinderen helpen en eventueel ook nog een goed rendement maken. Heeft u een mooi spaarsaldo dan levert dit momenteel nagenoeg niets op. Uitlenen aan kinderen tegen bijvoorbeeld 2% is dan een mooie optie. Ouders een mooi rendement en kinderen een lage, fiscaal aftrekbare rente. Graag bespreken wij de mogelijkheden met u.

Waarom nu een huis kopen?

De huizenprijzen zijn na een dip weer aan het stijgen. Dit in combinatie met de historisch lage hypotheekrente maakt kopen een goede beslissing. De hypotheekrente lang vastzetten biedt als extra voordeel dat u de komende jaren vaste maandlasten heeft en u bouwt ook nog waarde op in een eigen woning.

Veldhuis Advies is onafhankelijk en heeft keuze uit de volledige markt. Wij selecteren de goedkoopste toekomstbestendige hypotheek voor uw situatie. Graag gaan wij het gesprek met u aan. U kunt contact met ons opnemen om een afspraak in te plannen.

Dick Vos
Erkend Financieel adviseur, Register Pensioenadviseur (RPA), Registeradviseur Assurantiën (RAiA)
Dit artikel is geschreven door:

"Adviseren is nog nooit zo leuk geweest"

Dick Vos (1968) woont in Zwolle, is getrouwd en vader van 4 kinderen. Hij is ruim 28 jaar werkzaam binnen Veldhuis Advies. Zijn grote passie is het adviseren van ondernemers op het gebied van alle financiële vraagstukken.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld