Nu uw hypotheek oversluiten? | Veldhuis Advies

Nu uw hypotheek oversluiten?

Filter

Nu uw hypotheek oversluiten?

Head advies

De hypotheekrentes zijn historisch laag, maar het lijkt erop dat de bodem zo ongeveer is bereikt. Sinds een aantal weken beginnen de rentes voorzichtig te stijgen, hoewel ze nog steeds ongekend laag zijn. Wilt u ook profiteren van de lage rente, dan kunt u misschien uw hypotheek oversluiten. Lees hier meer over het onderwerp.

Wanneer oversluiten?

U kunt uw hypotheek oversluiten zonder te verhuizen, bijvoorbeeld aan het einde van een rentevastperiode. Oversluiten is vooral interessant bij een lagere hypotheekrente.
Oversluiten kan ook een goed idee zijn als uw persoonlijke situatie is veranderd. Uw inkomen is gewijzigd, u gaat scheiden of juist samenwonen.

Heeft u overwaarde op uw huis en u wilt dit graag besteden? Door uw hypotheek over te sluiten kunt u dit geld vrijmaken.

Een verbouwing financieren? Bij oversluiten heeft u de mogelijkheid om uw hypotheek te verhogen.

Oversluiten tijdens rentevastperiode

Sluit u uw hypotheek over tijdens de rentevastperiode van uw huidige hypotheek, dan berekent uw huidige geldverstrekker u een boete. Hoe korter de rentevaste periode hoe lager de boete. De hoogte van de boete kan meevallen. Maar het is verstandig om in kaart te brengen of de kosten van het oversluiten opwegen tegen de besparingen en het gevoel van langdurige zekerheid. Ook omdat u eenmalig voor het oversluiten taxatiekosten en notariskosten betaalt. Daardoor loopt uw oversluitvoordeel op korte termijn terug, maar kan op lange termijn voor besparingen zorgen. Het onderzoeken of oversluiten voor u voordelig is, is zeker de moeite waard.

Aflossingsvrije hypotheek

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Dan is het slim om eens goed te kijken of deze hypotheek nog bij u past. Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat het lage maandlasten geeft. Omdat u niet aflost kunt u maximaal profiteren van de hypotheekrente aftrek (geldt alleen voor hypotheken die zijn afgesloten voor 1 januari 2013). Maar wordt goedkoop geen duurkoop? Bij de aflossingsvrije hypotheek staat aan het eind van de looptijd de volledige schuld nog open. En na pensionering bestaat de kans dat uw netto last stijgt vanwege een vermindering van belastingaftrek. Mijn advies als u een aflossingsvrije hypotheek heeft, kijk eens goed of de hypotheek nog bij u past.

“Het onderzoeken of oversluiten voor u voordelig is, is zeker de moeite waard.”

Spaarhypotheek

Bij een (bank)spaarhypotheek is de hypotheekrente gekoppeld aan de rente die wordt vergoed over de spaarpot. Een lagere hypotheekrente levert een lagere rentevergoeding op over het spaargeld. Er is dan extra inleg nodig om het gewenste bedrag bij elkaar te sparen. In dat geval kan het zo zijn dat die lage rentestand misschien helemaal niet zo gunstig is.

Hypotheek oversluiten met NHG

Als u uw hypotheek omzet naar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tijdens de rente vastperiode, krijgt u een veilige, verantwoorde en voordelige hypotheek, tegen een lagere hypotheekrente. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan deze overstap:

  • Wie zijn huidige hypotheek wil omzetten in een hypotheek met NHG moet iets doen om zijn woning te verbeteren. Deze woningverbetering moet blijken uit een taxatierapport. Aan een taxatierapport zijn vaak kosten verbonden;
  • Als u tijdens de rentevaste periode van de hypotheek besluit tot het oversluiten naar een hypotheek met NHG, dan betaalt u in veel gevallen een boete aan de geldverstrekker;
  • De hypotheeksom mag maximaal € 245.000 zijn;
  • De hypotheeksom moet aflossingsvrij zijn voor maximaal 50 procent van de oorspronkelijke marktwaarde. De oude hypotheek moet dan voor 1 januari 2013 zijn afgesloten.

Ik help u graag. Samen kijken we naar uw hypotheek, zodat u onbezorgd kunt wonen, nu en in de toekomst. Bel voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek naar 0578-699 769.

Theo Hanekamp
Erkend Hypothecair Planner (EHP), Financieel Adviseur
Dit artikel is geschreven door:

Theo Hanekamp is woonachtig in Heerde met zijn vrouw en 3 kinderen. Hij begeleidt en adviseert klanten bij financiële vraagstukken.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld