Hypotheek afsluiten; welke rentevast periode kiest u? | Veldhuis Advies

Hypotheek afsluiten; welke rentevast periode kiest u?

Filter

Hypotheek afsluiten; welke rentevast periode kiest u?

starters

Het kiezen van een rentevast periode is een belangrijke keuze. Een te lange periode kiezen kan u onnodig veel geld kosten. Van kiezen voor een korte rentevast periode kunt u achteraf spijt van krijgen. Hoe u onderbouwd een keuze maakt, leggen wij u graag uit.

Bij het kopen van een huis kunt u op dit moment profiteren van een zeer lage hypotheekrente. Ook bij het verlengen van de rentevast periode heeft u er baat bij. Toch is het nog wel lastig kiezen. Gaat u voor de zeer lage rente onder de 2% voor een rentevast periode van 5 jaar, of kiest u voor zekerheid van juist 20 jaren vast waarbij de hypotheekrente richting de 3% gaat? De juiste keuze is persoonsgebonden. Daar kunnen onze adviseurs u meer over vertellen. Maar in het algemeen is er ook wel iets over te zeggen.

Wanneer kiest u voor een korte rentevast periode?

Met een korte rentevast periode profiteert u optimaal van de huidige lage rentes. Indien de hypotheekrentes na deze periode nog steeds laag zijn, heeft u maximaal kunnen profiteren. Als u verwacht op korte termijn te verhuizen naar een huurhuis, is kiezen voor een lange periode niet verstandig. Ook als u maar een geringe hypotheekschuld heeft, kunt u het er op wagen. U kunt het risico van een sterke stijging van de hypotheekrente ook aangaan met een flinke spaarbuffer. Mocht het tegenvallen, kunt u een groot deel van de hypotheek aflossen.

Is variabele hypotheekrente een optie?

Nee, op dit moment niet. Voor deze variant kiest u als u een verdere rentedaling verwacht. Dat is met de huidige rentestand niet zeer waarschijnlijk. Daar komt ook nog bij dat de variabele hypotheekrente op hetzelfde niveau zit als de 10 jaar vast rente. Geen interessante optie dus.

Waarop letten bij een lange rentevast periode?

De hypotheekrente lang vastzetten heeft als voordeel dat u voor een lange periode verzekerd bent van vaste lage maandlasten. Maar let wel op welke hypotheek u kiest. De voorwaarden in de hypotheek moeten het bijvoorbeeld wel mogelijk maken de hypotheek mee te verhuizen als u de volgende stap zet in uw wooncarrière. Gaat u op termijn uw koophuis inruilen voor een huurhuis? Dan is kiezen voor een kortere rentevast periode vaak verstandiger. Gelukkig hoeft u de keuze niet alleen te maken. U kunt rekenen op onze expertise en ervaring.

Een hypotheek is meer dan een financiering van uw huis

U hebt een hypotheek nodig voor het kopen van een huis, maar het is zoveel meer dan dat. Een eigen huis en de hypotheek vormen een belangrijk onderdeel van uw financiële planning. Door het slim financieren van uw huis, kunt u nu alvast rekening houden met wensen en verwachtingen voor de toekomst. Wilt u minder werken vanaf uw 60e jaar? Door het kiezen van de juiste hypotheek kunt u de eerste belangrijke stap al zetten.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via tel. (0578) 699799 of fp-desk@veldhuisadvies.nl.

Theo Hanekamp
Erkend Hypothecair Planner (EHP), Financieel Adviseur
Dit artikel is geschreven door:

Theo Hanekamp is woonachtig in Heerde met zijn vrouw en 3 kinderen. Hij begeleidt en adviseert klanten bij financiële vraagstukken.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld