Huizenkoper bij bank veel duurder uit dan bij onafhankelijk adviseur | Veldhuis Advies

Huizenkoper bij bank veel duurder uit dan bij onafhankelijk adviseur

Filter

Huizenkoper bij bank veel duurder uit dan bij onafhankelijk adviseur

huizen kosten oplopen

Huizenkopers die een nieuwe hypotheek afsluiten, betalen bij een bank 0,67% meer hypotheekrente ten opzichte van de scherpste aanbieding in de markt. Via een onafhankelijk adviseur is dat verschil kleiner: 0,3%. Bij een looptijd van 10 jaar scheelt dat gemiddeld circa € 8.000. Dat blijkt uit onderzoek van Hypotheekonderzoek.nl (in opdracht van Van Bruggen Adviesgroep).

Hypotheekonderzoek.nl ondervroeg bijna 400 mensen die in 2016 of 2017 een hypotheek sloten. Het gemiddelde hypotheekbedrag was € 237.849. Bij dat bedrag levert een renteverschil van 0,37% tussen de twee distributiekanalen een besparing van € 8.000 op bij een looptijd van 10 jaar. Bij een looptijd van 30 jaar is een koper die via een onafhankelijk adviseur een annuïteitenhypotheek sluit ongeveer € 15.000 goedkoper uit.

Advies goedkoper bij de bank

Voor het advies zelf betaalden de klanten bij de bank gemiddeld € 800 minder dan bij de onafhankelijk adviseur. Van de respondenten liet ruim 30% zich adviseren bij een bank, 62% door een onafhankelijk adviseur. De rest wendde zich tot familie en vrienden of ploos de hypotheek helemaal zelf uit.

De vijf meest gekozen geldverstrekkers in het onderzoek waren Rabobank (19,0%), ABN AMRO (11,5%), AEGON (10,9%), ING (6,3%) en Florius / Bouwfonds (5,8%).

Voorwaarden steeds dichter bij elkaar

Michiel Meijer, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep, hekelt het distributiebeleid van sommige geldverstrekkers. Daardoor is er op dit moment geen enkele partij die toegang biedt tot alle hypotheken. “In 76% van de onderzochte hypotheken heeft de consument voor een hypotheek gekozen die niet de goedkoopste was. Natuurlijk is prijs niet allesbepalend bij die keuze, de voorwaarden zijn ook belangrijk. Maar we zien de laatste jaren juist dat de voorwaarden bij alle geldverstrekkers steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Als 76% in de praktijk niet uitkomt bij de goedkoopste hypotheek dan kun je stellen dat de consument kennelijk niet makkelijk toegang krijgt tot alle beschikbare hypotheken op de markt”, aldus Meijer.

Hoe kleiner het assortiment, hoe groter de kans dat de consument een scherpe rente misloopt, zegt Meijer. “Dat effect zie je helemaal als de consument zelf kiest voor slechts één geldverstrekker, een bank die alleen zijn eigen producten aanbiedt. De kans is klein dat die bank net op dat moment de scherpste rente in de markt heeft.”

Kunnen wij u helpen?

Graag kijken we samen met u naar de meest geschikte hypotheek in uw situatie. Voor ons advies betaalt u misschien iets meer dan bij de bank, maar op de lange termijn loont een goede vergelijking en een persoonlijk advies zeker. Neem gerust contact met ons op via tel. 0578-211000 of hypotheken@veldhuisadvies.nl.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld