Hoverboard verzekeren: motorrijtuig of speelgoed? | Veldhuis Advies

Hoverboard verzekeren: motorrijtuig of speelgoed?

Filter

Hoverboard verzekeren: motorrijtuig of speelgoed?

hoverboard

We zien ze steeds vaker: de gemotoriseerde skateboards, ofwel hoverboards. Vooral bij kinderen en jongeren erg populair. De aanschafkosten zijn hoog, maar de risico’s ook! Omdat een hoverboard wordt aangedreven door een klein motortje ziet de overheid het als motorvoertuig en niet als kinderspeelgoed. En voor motorvoertuigen gelden nu eenmaal veel strengere regels!

Wat is een hoverboard?

Een hoverboard (ook wel balanceboard of airboard genoemd) is een soort skateboard met wielen aan de zijkant, waardoor je recht vooruit kan bewegen in plaats van zijwaarts zoals op een traditioneel skateboard. Je kunt je voortbewegen door naar voren of achteren te leunen, het centrale kantelmechanisme zorgt ervoor dat je kunt rijden. Het hoverboard wordt aangedreven door een oplaadbare batterij waardoor je er ongeveer 3 uur, of 15 km, mee kunt rijden. De techniek is vergelijkbaar met een segway, alleen zijn de boards compacter, makkelijker in gebruik en is er geen stuur nodig.

Een hoverboard kost tussen de € 300 en € 800, het is dus niet verwonderlijk dat u deze zou willen verzekeren. Helaas bestaan er echter nog geen verzekeringen voor hoverboards. Ook binnen bestaande verzekeringen is een dergelijk gemotoriseerd skateboard uitgesloten:

Een hoverboard verzekeren op de motorrijtuigverzekering?

Voor de wet is een hoverboard een motorrijtuig maar de minister heeft het voertuig niet goedgekeurd voor gebruik op de weg (dus ook niet op de stoep!). Er worden geen kentekens voor afgegeven en daarom kunt u er geen motorrijtuigverzekering voor afsluiten. De reden dat het voertuig niet is goedgekeurd is omdat een hoverboard geen stuur of zitting heeft. Ook zijn er nog weinig onderzoeken of kwaliteitscontroles gepubliceerd die de veiligheid kunnen garanderen, terwijl een gemiddeld hoverboard toch al snel 20 km/u kan rijden. Als je de wet letterlijk neem kan je dus alleen op eigen terrein met de hoverboard heen en weer zweven. Voor alle voertuigen die op de weg rijden geldt in Nederland een verplichte verzekering, maar omdat een hoverboard dus officieel niet op de weg mag, is een verzekering ook niet verplicht.

Een hoverboard verzekeren op de aansprakelijkheidsverzekering?

De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen vergoeden schade veroorzaakt met een hoverboard niet, omdat het aansprakelijkheidsrisico voor schade door motorrijtuigen is uitgesloten op dit soort verzekeringen. Toch maken veel aansprakelijkheidsverzekeringen een uitzondering voor motorrijtuigen in de categorie (kinder)speelgoed. Voorwaarde is dat de maximale snelheid van een speelgoedmotorrijtuig niet hoger is dan 16 km/u. De hoverboards kunnen echter vaak veel harder (tot 25 km/u). Dit betekent dat u als gebruiker van een hoverboard geen beroep kunt doen op uw aansprakelijkheidsverzekering bij schade.

Een hoverboard verzekeren op de inboedelverzekering?

Een hoverboard werkt op een batterij (lithium-ion), de zelfde soort als in een smartphone. Deze worden vaak snel en goedkoop geproduceerd in China. Het komt met enige regelmaat voor dat een dergelijke batterij in de brand vliegt. Ook bij de oplader moet u zorgvuldig naar de kwaliteit kijken. Een slechte batterij in combinatie met een slechte oplader kan ook een verhoogd ontploffingsgevaar creëren. Reden genoeg om een hoverboard te verzekeren tegen brand. Een hoverboard valt echter niet onder de inboedelverzekering omdat motorrijtuigen hierop zijn uitgesloten. Brand en diefstal van het hoverboard zelf zijn dus niet gedekt, wel kunt u de brandschade aan andere inboedel door toedoen van de hoverboard-brand verhalen op de inboedelverzekering. Kies daarom voor een betrouwbaar merk waar sluitende garantievoorwaarden op van toepassing zijn!

hoverboard_brand

Voordat u een hoverboard koopt is het dus slim om goed na te denken over de risico’s, een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Wilt u een hoverboard aanschaffen? Wij adviseren u graag over de verzekeringsrisico’s.

Veldhuis Advies
Uw financiën, onze zorg!
Dit artikel is geschreven door:

Veldhuis Advies is de grootste organisatie in financieel advies in de regio. Ons bedrijf telt ruim 75 medewerkers. We mogen 18.000 particulieren en 4.000 ondernemers en bedrijven tot onze klantenkring rekenen. Graag geven wij u echter het gevoel, dat u onze enige klant bent. Dan hebben wij ons werk pas goed gedaan.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld