Hoe zou de toekomst van pensioen eruit kunnen zien? | Veldhuis Advies

Hoe zou de toekomst van pensioen eruit kunnen zien?

Filter

Hoe zou de toekomst van pensioen eruit kunnen zien?

Veldhuis pensioenadvies

Er is veel discussie over de toekomst van ons pensioenstelsel. Moeten we naar individuele potten, moet doorsnee premie blijven of leeftijdsafhankelijke premie worden en wat te doen met de intergenerationele solidariteit? Volgens mij zit de oplossing in een andere benadering.

Toekomst pensioen afhankelijk van levensfase?

Ooit hadden we levensloop. Volgens velen een kansloze missie maar er zaten toch heel veel goede dingen in. Inmiddels bestaat de regeling al lang niet meer. Waarmee zouden we de pensioenopties uit kunnen breiden om pensioen aantrekkelijk te maken voor werknemers? Niet van “het is alleen iets voor later” maar het is juist iets voor nu! Naar mijn mening moeten we naar een flexibele inkomensvoorziening toe die in verschillende levensfasen ingezet kan worden. Meer opties zijn, behalve voor werknemers, ook voor werkgevers aantrekkelijk. De diverse extra opties houden werknemers naar verwachting duurzamer inzetbaar en vergroten als ‘smeermiddel’ in ieder geval de kansen en mogelijkheden bij het te voeren personeelsbeleid. De financiering is dan (deels) geregeld.

Flexibele inzet van pensioengelden

Wat als de extra opties zouden worden:

  • Gebruik voor tijdelijk verlof voor bij- of omscholing. Met een deel (eventueel af te bakenen) kan een (aanvullende) studie worden gefinancierd. Investeren in je eigen carrière met een deel van je pensioengeld. Voordeel voor jezelf en bovendien voor het verloop van je carrière.
  • Gebruik bij eventuele werkeloosheid.
  • Gebruik bij arbeidsongeschiktheid.
  • Gebruik voor een sabbatical.
  • Gebruik voor een mantelzorgperiode.
  • Gebruik voor ouderschapsverlof.
  • Met een deel van het pensioengeld af kunnen lossen van hypothecaire schulden.

Naast deze opties kunnen er uiteraard allerlei andere zaken met het pensioen geregeld worden zoals deeltijdpensioen, overbrugging AOW etc. Met deze nieuwe opties is de ‘pot’ pensioengeld ineens voor iedereen interessant. Immers, op elke leeftijd zijn er mogelijkheden.

Persoonlijke financieringsbron

Uiteraard zitten er veel haken en ogen aan en moet een en ander goed worden uitgewerkt. Maar als we de pensioenpot kunnen transformeren tot een persoonlijke financieringsbron dan geeft dat ook werkenden lucht waar dat nodig is kan er wellicht op andere momenten wat meer worden gespaard.

Deze benadering vraagt veel van alle partijen maar ik ben van mening dat het sterkere betrokkenheid en daarom meer draagvlak zal creëren voor de pensioenregelingen.


Toevoeging 9 november 2016:

Aegon heeft onlangs een interessant onderzoek gepubliceerd over dit onderwerp. Hieruit komt naar voren dat Nederlanders willen kunnen schuiven met hun pensioengelden: “Als de wet het toestond, zou 28% van de Nederlanders hun hypotheek willen aflossen met een deel van de pensioenpremie. (…) Bijna een op de vijf Nederlanders (18%) zou in elk geval een deel van zijn pensioenpremie willen gebruiken om zorgkosten van te betalen en te investeren in zorgvoorzieningen.” Lees meer uitkomsten van het onderzoek: http://amweb.nl/news-1218322/onderzoek-aegon-nederland-wil-geld-kunnen-schuiven


 

Harry Stomphorst
Senior PensioenConsultant
Dit artikel is geschreven door:

“Pensioen is inmiddels gelukkig een ‘echt’ vak geworden waardoor wij als adviseurs weer trots zijn op ons beroep.”

Harry Stomphorst (1958) is woonachtig in Marum (Groningen). Hij is gehuwd en vader van vier kinderen. In de afgelopen jaren heeft hij zich met name bezig gehouden met advisering van collectief- en DGA pensioen. Verder geeft hij ook bredere financiële adviezen aan ondernemers en ondernemingen.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld