Hoe staat het met de woningmarkt in de regio Apeldoorn & Epe? | Veldhuis Advies

Hoe staat het met de woningmarkt in de regio Apeldoorn & Epe?

Filter

Hoe staat het met de woningmarkt in de regio Apeldoorn & Epe?

NVM afd Apeldoorn Gerard Schurink

De NVM-afdelingsvoorzitters zijn als geen ander op de hoogte van de situatie op de woningmarkt in hun regio. Hoog tijd dus om hen hierover aan het woord te laten. Dit keer gaan we in gesprek met voorzitter Gerard Schurink van de afdeling Apeldoorn & Epe. “In deze regio is een chronisch tekort aan goede appartementen tussen de drie en vier ton”, aldus Schurink.

Geen structurele trek vanuit Randstand

De afdeling Apeldoorn & Epe is een van de kleinste NVM-afdelingen in Nederland, vertelt afdelingsvoorzitter Gerard Schurink. “We vormen een heel compact geheel. Natuurlijk is er wel enig verschil tussen Apeldoorn en Epe, maar dat verschil is niet groot.” Schurink signaleert dat het aantal transacties in zijn afdeling in de laatste maanden langzaam daalt. Dat geldt ook voor het gemiddelde prijsniveau. Dit ligt volgens hem mogelijk aan het feit dat in het hogere prijsniveau – vanaf 750.000 euro – nauwelijks of geen transacties meer zijn. “Er bestaat een behoorlijk spanningsveld tussen Apeldoorn en 60-70 kilometer naar het westen toe. Wat je in ‘t Gooi voor 2,5 miljoen koopt, koop je hier voor de helft. Ondanks dit prijsverschil is nog geen sprake van een structurele trek vanuit de Randstad.”

Chronisch tekort appartementen

In Apeldoorn & Epe is nog geen sprake van een overspannen markt. “Als transacties boven de vraagprijs plaatsvinden, gebeurt het selectief bij een mooi huis op een mooie plek, waarbij je verrast wordt door de animo.” De woningvoorraad is volgens Schurink redelijk in evenwicht. “Waar ik me wel zorgen over maak, is de doorstroming. Die is onvoldoende. Daar krijgen de senioren vaak de schuld van, omdat zij blijven zitten waar ze zitten. Ik denk dat heel veel senioren best willen verhuizen, maar dat er voor hen te weinig geschikte woningen beschikbaar zijn. Er is een chronisch tekort aan goede appartementen tussen de drie en vier ton.” Schurink is van mening dat de gemeente Apeldoorn zich te veel focust op woningen voor starters. “Terwijl Apeldoorn één van de meest vergrijsde steden van Nederland is. Je zou voor zo’n grote doelgroep meer aandacht verwachten.”

Problemen voor starters

Hoewel er voor starters nog voldoende koopmogelijkheden zijn in zijn regio, ziet Schurink voor hen wel een probleem opdoemen. “De starter die twee jaar geleden nog voor 170.000 euro een huis kon kopen, moet daar nu 235.000 euro voor betalen. Vanaf 1 januari 2018 gaat de grens van de Nationale Hypotheekgarantie omhoog naar 265.000 euro en wordt de starter nog meer gefaciliteerd. Ik denk dat de overheid tekortschiet, want dat zijn geen startersprijzen meer. Met de huidige lage rente kan die starter het nu wel betalen, maar hoe ziet het er over vijf of tien jaar uit als hij over moet sluiten?” Betaalbare starterswoningen van 170.000-190.000 euro bevinden zich in Apeldoorn met name in de wijken die wat gedateerd zijn, en gerenoveerd moeten worden. “Maar als je kritisch bent op kwaliteit, duurzaamheid en woonomgeving, ga je liever naar nieuwbouw. Die komt hier goed op gang en is redelijk kleinschalig.”

Kritisch over hoog prijsniveau

Schurink ziet de toekomst van de woningmarkt in zijn regio positief tegemoet: “We hebben hier geen files, de mensen hebben nog de tijd voor je. Dat is in de grote steden in de Randstad heel anders. Apeldoorn heeft alle voorzieningen, is goed bereikbaar en ligt bovendien op een kruispunt van wegen (A50 en A1). Kijkend naar de totale woningmarkt is hij echter ook kritisch: “Waar gaat het naartoe met dat hoge prijsniveau? Makelaars zijn helemaal niet gebaat bij hogere prijzen, zij zijn geïnteresseerd in transacties. Wij zijn niet degenen die de prijzen opjagen, maar we hebben wel een belang te dienen voor de opdrachtgever.”

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld