Hoe houd ik het nabestaandenpensioen van mijn medewerkers op peil? | Veldhuis Advies

Hoe houd ik het nabestaandenpensioen van mijn medewerkers op peil?

Filter

Hoe houd ik het nabestaandenpensioen van mijn medewerkers op peil?

Head pensioen

Werkgevers moeten er rekening mee houden dat hun medewerkers behoorlijk kunnen schrikken van het nieuwe nabestaandenpensioen. Door de nieuwe pensioenregelgeving die ingaat per 1 januari 2015 ontstaan er namelijk nogal wat problemen rond het nabestaandenpensioen.

Als een ondernemer zijn werknemers voorlicht en aangeeft dat het nabestaandenpensioen in veel gevallen, met name bij modale inkomens, maximaal een derde van het loon is (namelijk 50% van het inkomen minus AOW-franchise) dan is dat wel even schrikken. Werknemers verwachten duidelijk een hogere uitkering of aanvulling van de overheid. Een ANW-uitkering zit er voor de nabestaanden veelal niet meer in en bij de anderhalfmodaalverdieners is er een behoorlijke inkomensachteruitgang.

In de meeste pensioenregelingen moet het nabestaandenpensioen desondanks naar beneden worden bijgesteld. Afhankelijk van de huidige regeling, leeftijd van de medewerkers en diensttijd kan dat veel of weinig zijn. Bij regelingen met een maximaal nabestaandenpensioen kan het nadeel voor werknemers behoorlijk oplopen. Jammer, want budgettair voor de overheid niet het grootste gewin.

Is een reparatie of verbetering van de regeling mogelijk?

Het tekort kan op een drietal manieren worden gerepareerd:

  1. Zorg in ieder geval voor een geïndexeerd (2/3%) nabestaandenpensioen
  2. Door middel van een ANW hiaat verzekering. Verzekert de nabestaande van een uitkering tot de AOW leeftijd ter grootte van ca. € 14.500,00 waarbij ook weer een indexatie mogelijk is
  3. Een risicoverzekering die een of meerdere malen het jaarsalaris van de werknemer uitkeert na overlijden

Vaak komt er budget vrij doordat de risicopremies voor het nabestaandenpensioen dalen door de wijzigingen en dat budget kan worden gebruikt. Er is voor elk probleem een oplossing voorhanden.

Uiteraard is dit een algemeen verhaal en voor maatwerk is het nodig de individuele situatie van werknemers in kaart te brengen.

Genoemde oplossingen bieden echter wel een oplossing voor het algemeen geschetste probleem.

Bron: Pensioen.com
Harry Stomphorst
Senior PensioenConsultant
Dit artikel is geschreven door:

“Pensioen is inmiddels gelukkig een ‘echt’ vak geworden waardoor wij als adviseurs weer trots zijn op ons beroep.”

Harry Stomphorst (1958) is woonachtig in Marum (Groningen). Hij is gehuwd en vader van vier kinderen. In de afgelopen jaren heeft hij zich met name bezig gehouden met advisering van collectief- en DGA pensioen. Verder geeft hij ook bredere financiële adviezen aan ondernemers en ondernemingen.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld