• Persoonlijk advies
  • Alle kennis in huis
  • Complete oplossingen
  • Volledig ontzorgd
  • klantwaardering 9,1

Help! Ik heb de verkeerde brandstof in mijn auto getankt. Wat nu?

Het kan bij iedereen gebeuren: u wilt in de ochtend voordat u gaat werken nog even snel tanken, en ineens komt u erachter dat u diesel in uw benzine-auto gooit. Of vice versa. U denkt misschien dat het u niet zal overkomen, maar toch gooien meer dan 14.000 Nederlandse bestuurders per jaar de verkeerde brandstof in hun auto. Wat moet u doen als u er hier één van bent? En worden de kosten die dit met zich meebrengt vergoedt door uw verzekeraar?

Help! Ik heb de verkeerde brandstof in mijn auto getankt. Wat nu?

Wanneer u ontdekt dat u een fout maakt met de brandstof…

Heeft u tijdens het tanken in de gaten dat u de verkeerde brandstof tankt? Stop dan meteen met tanken en zorg dat u de motor niet start. Ook het contact maken met de motor kan al funest zijn, omdat in de meeste auto’s elektrische brandstofpompen zitten. Deze gaan de brandstofleidingen al vullen zonder draaiende motor. Maakt u wel contact of start u de motor? Dan zal u waarschijnlijk direct schade aanrichten.

Wanneer het kwaad al geschiedt is…

Wanneer u niet merkt dat u verkeerd heeft getankt, komt u daar snel genoeg achter. Vaak al binnen een straal van één kilometer. De brandstof is dan al rondgepompt en de motor zal afslaan. Probeer uw auto in dit geval zo snel mogelijk aan de kant te zetten en haal er direct een professional bij, ook als u hier niet voor verzekerd bent. Iedere meter die u extra rijdt zal tot een hogere rekening leiden.

Wat moet u doen met welke verzekering?

Zorg dat u direct hulp van een professional inschakelt om de tank leeg te pompen. Bent u allrisk verzekerd? Neem dan contact op met de alarmcentrale van uw verzekeraar. De kosten voor het leegpompen kunnen namelijk onder uw casco-dekking vallen, maar zullen wel van invloed zijn op uw no-claim.

Bent u niet allrisk verzekerd, maar heeft u wel een pechhulpdienst? Neem dan zo snel mogelijk contact met hen op. Informeer wel of deze service onder uw pechhulpverzekering valt, om niet voor onverwachte kosten te komen staan. Na het leegpompen van de tank kunt u deze vullen met de juiste brandstof. In de meeste gevallen kunt u dan gewoon verder rijden. Verder rijden met de verkeerde brandstof is geen optie.

Heeft u geen allriskverzekering en heeft u ook geen pechhulpverzekering? Bel dan alsnog een hulpdienst. De kosten zullen dan wel voor uw eigen rekening zijn.

U tankt benzine in plaats van diesel

In de meeste gevallen wordt er benzine in een dieselauto gegooid. Andersom gaat ook lastig, omdat de slang van diesel niet goed past op een benzine-auto. Toch neemt dit niet weg dat het ook andersom wel eens voorkomt. Benzine in een dieselauto gooien zal direct tot schade leiden, omdat diesel een smerende werking heeft voor de brandstofpomp en benzine niet. Zelfs een kleine hoeveelheid benzine kan al tot grote schades leiden.

U tankt diesel in plaats van benzine

Mocht u toch diesel in een benzine-auto hebben getankt, zal de schade waarschijnlijk minder groot zijn. Maar ook hierbij moet u niet verder rijden en direct professionele hulp erbij halen. Diesel ontbrandt namelijk veel slechter dan benzine, waardoor de motor niet lekker zal lopen. Ook zorgt diesel voor een stijging van het oliepeil.

Verzekerd of niet?

Uw auto zal ter plekke gerepareerd of afgesleept moeten worden. Of u verzekerd bent voor deze kosten, hangt af van uw verzekering en verzekeraar. Bent u allrisk verzekerd? In de meeste gevallen worden de kosten vergoedt door uw verzekeraar. Let wel op dat u hiervoor de alarmcentrale van de verzekeraar belt en niet de pechhulp.

Heeft u een WA of WA+-dekking? Dan moet u de kosten zelf betalen. Met een pechhulpdekking zal een deel van de kosten (kosten van de hulpverlening en afslepen, niet van directe reparatie langs de weg) wel worden vergoedt.

Voorkom dat u de verkeerde brandstof tankt

De belangrijkste tip die we u kunnen geven om dit soort vervelende voorvallen te voorkomen is om uw gedachten erbij te houden bij het tanken. In de meeste gevallen let men niet op. Verder hebben wij enkele aanvullende tips voor u.

  • Neem uw telefoon niet mee tijdens het tanken, zodat u niet afgeleid raakt. Vaak wordt dat ook verboden bij tankstations.
  • Gaat u naar het buitenland? Verdiep u dan in de benamingen van de benzine daar
  • Wanneer u merkt dat de slang niet goed past, stop dan direct
  • Kijk bij twijfel, vooral bij een leenauto of een nieuwe auto, in het instructieboekje van de auto. Ook staat de soort brandstof vaak aan de binnenkant van het tankklepje.

Meer weten?

Wilt u meer weten over brandstofproblemen, pech langs de weg of hoe u verzekerd bent? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder. Bel ons op 0578-699777 of mail naar [email protected].


Gerelateerde berichten

Scroll naar boven