Helft Nederlanders vindt pensioen 'iets voor later' | Veldhuis Advies

Helft Nederlanders vindt pensioen 'iets voor later'

Filter

Helft Nederlanders vindt pensioen ‘iets voor later’

Head onderweg

46 procent van de Nederlanders is niet bezig met zijn pensioen. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdrachtvan Omniplan onder 1.035 werkende Nederlanders naar pensioenen.Ondanks dat vijftigplussers steeds dichterbij hun pensioen komen, zegt maar liefst 51 procent van hen onbekend te zijn met de hoogte van zijn of haar pensioenuitkering wanneer ze vandaag zouden stoppen met werken.

Leeftijd weinig invloed op inzicht in pensioen

Vijftigplussers zijn niet alleen slecht op de hoogte van het bedrag dat ze uitgekeerd gaan krijgen, ook zegt 28 procent van hen – in het algemeen – niet bezig te zijn met hun naderende pensioen, omdat ze het iets vinden voor later. “Uit deze cijfers blijkt dat leeftijd slechts een beperkte invloed heeft op het feit of iemand zich actief bezighoudt met zijn of haar pensioen”, zegt Marcel Nijland van Omniplan. “Wij zijn dan ook van mening dat de Nederlander zich zo vroeg mogelijk van zijn inkomen voor later bewust moet zijn. Dit kan alleen wanneer (pensioen)partijen het voor de Nederlander concreter én leuker maken om nu al met het inkomen voor later bezig te zijn.”

Weinig inzicht in gevolgen van pensionering

Overigens blijkt uit het onderzoek dat vijftigplussers niet de enige leeftijdsgroep is met weinig inzicht in het pensioen. Zo zegt maar liefst tweederde van alle ondervraagde Nederlanders niet op de hoogte te zijn van wat er per maand wordt uitgekeerd, wanneer ze nog vandaag zouden besluiten te stoppen met werken. Ook zegt 62 procent dat zij niet weten wat de gevolgen zijn voor nabestaanden, wanneer ze morgen zouden komen te overlijden. Nijland: “We kunnen met zijn allen wel wijzen naar de passieve houding van de Nederlander, maar veel financiële instellingen berekenen het gehele pensioenplaatje op eigen wijze en nemen naargelang eigen inzicht wel of niet bepaalde gegevens mee in de berekening. Met als gevolg dat iedere tool die wordt ingevuld een ander antwoord geeft op bestaande pensioenvraagstukken. Hierdoor zien veel Nederlanders door de bomen het bos niet meer.”

Grote afhankelijkheid van overwaarde eigen woning

Verder komt uit het onderzoek een grote afhankelijkheid van de toekomstige waardestijging van de eigen woning naar voren. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt als pensioenvoorziening te vertrouwen op de toekomstige overwaarde van hun huis bij verkoop. Nijland: “Een eigen woning is van oudsher een veilige belegging voor de oude dag. Mensen die vandaag de dag een huis kopen, moeten tegenwoordig echter steeds meer eigen geld meenemen en betalen een veel hogere koopprijs. We zien dat de Nederlander maandelijks steeds meer geld kwijt is aan zijn hypotheek, waardoor er minder geld beschikbaar is om op te sparen voor je pensioen. In plaats van te vertrouwen op een eventuele overwaarde, kun je tegenwoordig op andere manieren je inkomen voor later kunnen aanvullen. Zo kun je ervoor kiezen je pensioen te laten doorbeleggen.”

Wilt u meer inzicht in uw pensioen?

Neem gerust contact op met onze pensioenadviseurs via tel. 0578-211000 of pensioen@veldhuisadvies.nl. We kijken graag samen met u naar uw huidige situatie en hoe u het beste naar uw pensioen kunt toewerken. Hoe eerder u dit inzichtelijk heeft, hoe meer mogelijkheden u heeft om uw inkomen na pensioen te handhaven.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld