Groeiende mkb-onderneming benadeeld door nieuwe belastingregeling | Veldhuis Advies

Groeiende mkb-onderneming benadeeld door nieuwe belastingregeling

Filter

Groeiende mkb-onderneming benadeeld door nieuwe belastingregeling

belastingdienst

DGA regeling Pensioen in Eigen Beheer

Een grote groep ondernemers loopt belastingkorting mis omdat teveel vermogen vastzit in hun bedrijf. Directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) kunnen per 1 januari 2017 geen pensioen meer opbouwen in hun eigen bedrijf als gevolg van de wijzigingen in de regeling pensioen in eigen beheer. De overheid biedt een voordelige transitieregeling om het pensioen met belastingkorting over te hevelen. Overhevelen lukt alleen met een flinke som geld en dat zit bij groeiende mkb’ers vast in het bedrijf.

Belastingregeling moet overheveling pensioen stimuleren

Met de nieuwe belastingregeling wil de overheid stimuleren dat de pensioenen in eigen beheer in één keer worden afgekocht en zij geeft daarom een fikse belastingkorting van 34,5%. Bij een pensioenpot van €1.000.000 zou er door de regeling 17,94% minder belasting hoeven worden betaald. Dat is €180.000. Jaap van der Meulen, Directeur Belastingadvies bij Accon avm: ‘De overheid wil op deze manier in grote stappen snel thuis zijn maar gaat hiermee voorbij aan de belangen van een grote groep ondernemers. Deze worden verleid om vermogen vrij te maken dat in dienst staat van de onderneming. Hoe verleidelijk ook, het blijft maar de vraag of het voor de onderneming ook een verstandige keuze is.’

Mkb’ers voor het blok gezet

De groeiende mkb’er die de afkoopsom ‘net’ zou kunnen betalen is in tweestrijd. Het is belastingtechnisch een stuk voordeliger als zij ingaan op de overheidsregeling maar dit kan ten koste van de financiële buffer of investeringsmogelijkheden van de onderneming gaan. Jaap van der Meulen, Directeur Belastingadvies bij Accon avm: ‘Als een mkb’er de afkoopsom wel in één keer betaalt, kan de financiële gezondheid van een organisatie onder druk komen te staan. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar het treffen van een regeling waar alle mkb’ers van kunnen profiteren. Of de belastinginkomsten die men wil opofferen voor deze regeling, toe te leggen op investering en groei van het mkb.’

Wat is voor u de beste optie?

Helaas is er niet één advies voor alle bedrijven geschikt. Welke mogelijkheden u heeft zoeken we graag voor u uit. Neem contact op met onze pensioendeskundigen via tel. (0578) 211 000 of via pensioen@veldhuisadvies.nl.

Lees meer over uw keuzemogelijkheden in het artikel: Pensioen in Eigen Beheer definitief afgeschaft

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld