Groeide of kromp uw financiële buffer tijdens de lockdowns? | Veldhuis Advies

Groeide of kromp uw financiële buffer tijdens de lockdowns?

Filter

Groeide of kromp uw financiële buffer tijdens de lockdowns?

Een deel van de Nederlanders hield veel geld over tijdens de lockdowns. Ze konden immers nergens naar toe. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Vooral lagere inkomens hielden juist minder geld over. En het aantal mensen dat de huur of hypotheek te laat betaalde verdubbelde. Het is belangrijk om geld achter de hand te hebben om tegenvallers op te kunnen vangen. Weet u hoe hoog dat bedrag moet zijn?

Het Nibud deed onderzoek naar de financiële situatie na de lockdowns. Het budgetinstituut vindt dat er niet gedaan moet worden alsof iedereen veel geld heeft overgehouden doordat we aan huis gekluisterd waren. Dat idee klopt niet en dat blijkt ook uit het onderzoek dat Nibud deed. Een klein deel van de samenleving is er financieel beter op geworden, voornamelijk de hogere inkomens. Vooral onder de lagere inkomens raakten mensen inkomsten kwijt en moesten ze interen op hun spaargeld.

Stress een slechte financiële raadgever

Het Nibud constateerde ook dat steeds meer mensen gingen beleggen, ook zonder dat ze een vangnet hebben. Beleggen moet u alleen doen met geld dat u langdurig kunt missen. Uit het onderzoek blijkt echter dat bijna een kwart van de huishoudens met minder dan € 2000 aan spaargeld toch belegt.

Het budgetinstituut benadrukt daarom nog eens extra de noodzaak van voldoende buffer, waar u makkelijk bij moet kunnen. Vergeet ook niet de stress die u kunt krijgen als de koersen dalen en er geen buffer is om op terug te vallen. Dat kan zomaar leiden tot verkeerde beslissingen en toenemende schulden.

Berekenen van uw financiële buffer

Bent u gewapend tegen een financiële tegenvaller? Het Nibud heeft een tool om uw persoonlijke buffer te berekenen. Voor een alleenstaande zonder kinderen in een huurwoning en zonder auto komt het advies al snel neer op een financiële buffer van vierduizend euro. Het zal geen verrassing zijn dat voor bijvoorbeeld woningeigenaren, autobezitters of huishoudens met kinderen hogere bedragen worden geadviseerd.

Maakt u zich zorgen over de hoogte van uw buffer of hebt u moeite om de hypotheek te betalen? Schroom niet om contact op te nemen met uw financieel adviseur! Uit onderzoek blijkt dat het hebben van een financieel adviseur de discipline in het spaargedrag bevordert. Zo hebben spaarders na pensionering zo’n 25% meer besteedbaar inkomen dan een niet-spaarder wanneer ze nu 3% minder uitgeven.

Meer informatie?

Wilt u meer inzicht in uw financiële situatie en uw (benodigde) buffer? Neem dan contact op met uw financieel planner via fpdesk@veldhuis-advies.nl of bel 0578 211 000 voor het maken van een (digitale) afspraak.

Veldhuis Advies
Uw financiën, onze zorg!
Dit artikel is geschreven door:

Veldhuis Advies is de grootste organisatie in financieel advies in de regio. Ons bedrijf telt ruim 75 medewerkers. We mogen 18.000 particulieren en 4.000 ondernemers en bedrijven tot onze klantenkring rekenen. Graag geven wij u echter het gevoel, dat u onze enige klant bent. Dan hebben wij ons werk pas goed gedaan.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld