Goede brandpreventie onmisbaar voor bedrijven | Veldhuis Advies

Goede brandpreventie onmisbaar voor bedrijven

Filter

Goede brandpreventie onmisbaar voor bedrijven

Bij het afsluiten van verzekeringen voor uw pand hecht de verzekeraar grote waarde aan brandpreventie. Voordat ze een brandverzekering accepteren stellen ze eisen gericht op brandpreventie. Ook bij u als verzekerde ligt er een belangrijke verantwoordelijkheid.

De eisen voor brandpreventie hangen nauw samen met de risico’s. Voor een kantoor blijven de eisen bijvoorbeeld beperkt tot een paar brandblussers. Voor een fabriekshal kunnen een sprinklerinstallatie en brandwerende scheidingswanden geëist worden. Naast de eisen die de verzekeraar stelt, kunt u ook nog zelf zorgen voor verbeteringen in de brandpreventie. Bij brand krijgt u de schade aan het gebouw en de inventaris misschien wel uitgekeerd, maar liever voorkomt u een brand. Bij een brand zijn er alleen maar verliezers. Een brand heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een bedrijf. Met een paar tips kunt u de kans op brand verkleinen.

Hoe verzekert u uw bedrijf tegen brand?

  • Uw bedrijfspand kunt u verzekeren met een gebouwenverzekering. Dat hoeft alleen als het pand daadwerkelijk uw eigendom is. Naast het risico van brand wilt u natuurlijk het liefst een verzekering die een ruimere dekking biedt, denk ook aan stormschade, inbraak en diefstal.
  • Voor een huurpand zorgt de eigenaar van het pand voor het verzekeren van het pand tegen brandschade. De aanpassingen die u ‘muur- en nagelvast’ heeft gedaan aan uw huurpand, zoals een nieuwe vloer of plafond, verzekert u met een huurdersbelangenverzekering.
  • Met een inventaris- en goederenverzekering kunt u uw spullen, machines en voorraden in het pand verzekeren.
  • Na een brand kost het geld en tijd om de productie weer op gang te krijgen. Dit kan een grote terugval in uw omzet en/of winst betekenen. Deze schadelast kunt u verzekeren met de bedrijfsschadeverzekering.

Wat eist de verzekeraar aan brandpreventie?

De eisen van de verzekeraar zijn minimumeisen. Uiteraard gaat de voorkeur uit naar een betere preventie. Dat is in ieders belang. Ook met een goede brandverzekering kan een brand de continuïteit van een bedrijf bedreigen. Door een omvangrijke schade moet u het bedrijf namelijk opnieuw opbouwen. Hierdoor heeft u niet de ruimte om het bedrijf verder uit te bouwen. Eerst moet weer gebouwd worden aan de basis.

Wat kunt u doen om de kans op schade te verkleinen?

Wij geven u graag een aantal tips om de kans op schade verder te verkleinen. Pas deze tips toe en u verkleint de kans op brand in uw onderneming:

Tip 1: Afvalbeheer
Met een opgeruimde bedrijfsvloer is de kans op brand kleiner. Het afval niet verzamelen maar afvoeren.

Tip 2: Zorg voor een goede inbraakpreventie
Na een inbraak wordt nog weleens het bedrijfspand in de brand gestoken om sporen uit te wissen. Zorg dus ook voor goed hang- en sluitwerk.

Tip 3: Kies voor extra brandblussers
De verzekeraar eist een minimum aantal, maar extra brandblussers plaatsen op cruciale plekken is zeker aan te raden.

Tip 4: Een goed doorgesproken en uitgewerkt vluchtplan
Dit zorgt niet voor een kleinere kans op brand, maar veiligheid boven alles.

Tip 5: Let op de bedrijfskeuken
Als hier ook wordt gekookt levert dit mogelijk een groot gevaar op. Regel goed wie de laatste dagelijkse check uitvoert.

Tip 6: Het gevaar van elektrische installaties
Door kortsluiting kan er tijdens de nachtelijke uren brand ontstaan. Laat de installaties periodiek controleren.

Tip 7: Gebruik brandwerende materialen voor de isolatie
Om de kosten te drukken wordt er voor isolatie vaak gewerkt met piepschuim, maar dat wordt in sommige gevallen afgeraden. Bijvoorbeeld glaswol is een beter alternatief.

Laat u goed adviseren over het verzekeren van uw bedrijfspand en de overige zakelijke bezittingen. Neem minimaal één keer per jaar de verzekeringen door met uw adviseur. Wilt u een second opinion over uw verzekeringen die niet via ons lopen? Ook dan kunt u gerust contact met ons opnemen via tel. 0578-699789 of bedrijven@veldhuisadvies.nl.

Veldhuis Advies
Uw financiën, onze zorg!
Dit artikel is geschreven door:

Veldhuis Advies is de grootste organisatie in financieel advies in de regio. Ons bedrijf telt ruim 75 medewerkers. We mogen 18.000 particulieren en 4.000 ondernemers en bedrijven tot onze klantenkring rekenen. Graag geven wij u echter het gevoel, dat u onze enige klant bent. Dan hebben wij ons werk pas goed gedaan.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld