Goed werkgeverschap met een collectieve ongevallenverzekering | Veldhuis Advies

Goed werkgeverschap met een collectieve ongevallenverzekering

Filter

Goed werkgeverschap met een collectieve ongevallenverzekering

Collectieve ongevallenverzekering

Volgens het Burgerlijk Wetboek moeten werkgevers zich als een “goede werkgever” gedragen. Hier wordt ook  het zorgen voor de juiste verzekeringen onder verstaan. Uit jurisprudentie blijkt dat een ongevallenverzekering een stap in de juiste richting is. Wat is de toegevoegde waarde van de collectieve ongevallenverzekering?

Zoals de naam al doet vermoeden keert de ongevallenverzekering uit na een ongeval. Bij blijvende arbeidsongeschiktheid door een ongeval keert de verzekering uit aan de werknemer. Bij overlijden ten gevolge van een ongeval krijgen de nabestaanden een bepaald bedrag uitgekeerd. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de gesloten overeenkomst met de verzekeraar.

Waarom sluiten werkgevers een collectieve ongevallenverzekering af?

De werkgever zorgt voor een veilige werkomgeving. Dat wil nog niet zeggen dat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Een werknemer kan bijvoorbeeld struikelen bij het halen van koffie. Daar kunt u als werkgever niets aan doen, maar het ongeval houdt wel verband met het werk. Met een collectieve ongevallenverzekering is er bij dit soort zaken iets geregeld. De uitkering bij blijvende invaliditeit is niet voldoende om de rest van de carrière doorbetaald te krijgen, maar de uitkering is wel een pleister op de wonden. De collectieve ongevallenverzekering kan vanuit de CAO zelfs verplicht zijn.

Welke collectieve ongevallenverzekering kiest u?

Er zijn twee verschillende verzekeringsvormen waar u tussen kunt kiezen. De tweedeling is als volgt:

  • De ongevallenverzekering keert uit bij een ongeval tijdens het werk of bij woon-werk verkeer.
  • Een ongevallenverzekering met een dekking van 24 uur per dag. Er volgt een uitkering ongeacht of het op het werk of buiten de werktijden om is gebeurd.

De tweede variant is de duurdere van de twee en gaat verder dan van de werkgever mag worden verwacht, maar kan toch de beste keuze zijn.

Wat keert de collectieve ongevallenverzekering uit?

Het afsluiten van een collectieve ongevallenverzekering is maatwerk. De hoogte van het verzekerd bedrag kan in overleg met de adviseur zo goed mogelijk worden afgestemd op de wensen van werkgevers. Er worden verschillende bedragen verzekerd. Bij blijvende invaliditeit wordt er een hoog bedrag uitgekeerd in vergelijking met de uitkering bij overlijden. Bij overlijden volgt er bijvoorbeeld een uitkering van €10.000 en bij blijvende invaliditeit €100.000. De premie is vaak een vast bedrag per werknemer. De premie is onder andere afhankelijk van het soort bedrijf en de werkzaamheden van de werknemers. Houd er wel rekening mee dat er geen uitkering volgt bij bijvoorbeeld een gebroken arm. Er moet echt sprake zijn van blijvende invaliditeit.

Goed werkgeverschap gaat verder dan het afsluiten van een collectieve ongevallenverzekering, maar het is zeker een stap in de goede richting. Andere factoren zijn bijvoorbeeld werknemers gelijk behandelen en beloftes nakomen. Zorgen voor een goede ongevallenverzekering doet u natuurlijk niet alleen om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. U wilt het zo goed mogelijk regelen voor uw mensen.

Benieuwd wat een collectieve ongevallenverzekering kost voor uw bedrijf? We zoeken het graag voor u uit! Neem contact met ons op via bedrijven@veldhuisadvies.nl of tel. 0578-699789.

Linda Vlieger
Employee Benefits
Dit artikel is geschreven door:

Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld