Gestegen bouwprijzen zorgen voor risico in gebouwenverzekering | Veldhuis Advies

Gestegen bouwprijzen zorgen voor risico in gebouwenverzekering

Filter

Gestegen bouwprijzen zorgen voor risico in gebouwenverzekering

Veel vraag en weinig aanbod leidt tot forse prijsstijgingen in de bouw

Het is u vast niet ontgaan: de Coronapandemie zorgt er voor dat we momenteel te maken hebben met een toeleveringscrisis van essentiële bouwmaterialen. Gevolg is dat de materiaalprijzen stijgen tot ongekende hoogte. Daarnaast hebben we te maken met een enorme vraag naar bouwmaterialen, want door de extreem lage hypotheekrente lijkt het erop dat iedere vastgoedbezitter juist nu wil gaan (ver)bouwen.

Grote gevolgen voor uw gebouwenverzekering

Deze grote vraag en het te geringe aanbod leiden momenteel tot bouwprijzen die we nog nooit eerder hebben meegemaakt. En, ook al heeft u geen bouw- of verbouwplannen, dit alles kan ook gevolgen hebben voor u en uw gebouwenverzekering.

Als de verzekerde waarde van uw vastgoed ooit goed is vastgesteld door bijvoorbeeld een taxatie, dan blijft u normaal gesproken goed verzekerd omdat deze verzekerde waarde jaarlijks automatisch wordt geïndexeerd. Maar door de extreme stijgingen van de bouwprijzen tussen de 20% en 40%, komt u nu met alleen een indexering van 5% bedrogen uit.

Dit kan dus betekenen dat u onderverzekerd bent waardoor u bij een brand of schade aan uw gebouw een uitkering ontvangt die niet toereikend is voor het herstellen van de schade of het herbouwen van uw gebouw.

Heeft u uw gebouw laten taxeren?

Verzekeren van een gebouw wordt gedaan op basis van de herbouwwaarde. Die waarde kan op verschillende manieren bepaald worden. Zo kan de waarde van het gebouw vast zijn gesteld door een taxateur of een door de verzekeraar ingeschakelde deskundige. In die gevallen is er meestal sprake van een ‘garantie tegen onderverzekering’, al staan de precieze voorwaarden in uw polis.

Wanneer de waarde van het gebouw door uzelf is vastgesteld,  bijvoorbeeld doordat u de daadwerkelijke investering in het pand heeft doorgegeven aan uw verzekeringsadviseur, of dat de waarde door ons of een andere adviseur is berekend. In dat geval bestaat die garantie tegen onderverzekering niet en is de kans groot dat u in de huidige marktsituatie onderverzekerd bent. Nogmaals, bij een schade krijgt u dan een uitkering waarmee u uw gebouw niet volledig kunt herstellen of herbouwen.

Hoe beschermt u uzelf?

Helaas kunnen wij op korte termijn niet voor iedere individueel bedrijf in kaart brengen, wat de gevolgen zijn van de huidige toeleveringscrisis.  Daarom willen we u met nadruk wijzen op dit risico en u vragen contact op te nemen bij twijfel. Samen kunnen we de situatie in kaart brengen en antwoorden krijgen op een aantal belangrijke vragen. Hoe is de waarde van uw bedrijfspand bepaald? Welke bedragen zijn er verzekerd? Moet er actie ondernomen worden om er zeker van te zijn dat u kunt herbouwen na grote schade?

Meer informatie?

Wilt u op de hoogte zijn van uw eigen situatie en wat er voor uw bedrijfspand is geregeld? Neem dan contact op met uw adviseur om het te bespreken. Mail bedrijven@veldhuisadvies.nl of bel 0578 – 699 789. We helpen u graag!

Dick Vos
Erkend Financieel adviseur, Register Pensioenadviseur (RPA), Registeradviseur Assurantiën (RAiA)
Dit artikel is geschreven door:

"Adviseren is nog nooit zo leuk geweest"

Dick Vos (1968) woont in Zwolle, is getrouwd en vader van 4 kinderen. Hij is ruim 28 jaar werkzaam binnen Veldhuis Advies. Zijn grote passie is het adviseren van ondernemers op het gebied van alle financiële vraagstukken.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld