Eindejaarstips voor de huizenbezitter | Veldhuis Advies

Eindejaarstips voor de huizenbezitter

Filter

Eindejaarstips voor de huizenbezitter

Head Rijtjeshuis

In deze laatste weken van 2014 is het verstandig om bepaalde uitgaven nog te doen of juist uit te stellen tot volgend jaar. De wijzigingen in de belastingregels kunnen het voordeliger maken. Hier leest u de eindejaarstips voor de huizenbezitter.

Hypotheek

Mocht u op het punt staan een huis te kopen, dan kan het slim zijn om in 2014 de hypotheek te regelen. Niet alleen wordt de verhouding tussen de waarde van de woning en het inkomen verlaagd. Ook de maximale hypotheek ten opzichte van het inkomen daalt in 2015. Kortom, Nederlanders kunnen volgend jaar minder lenen voor de aankoop van hun huis. Bekijk de tabellen voor de verschillen tussen de leencapaciteit 2014-2015.

Hoe langer u wacht met de aankoop van uw huis, hoe meer eigen geld u moet inbrengen bij de koop van uw huis. Dit heeft te maken met de verlaging van de Loan-to-Value: de verhouding tussen de woningwaarde en het leenbedrag wordt tot 2018 verlaagd. De komende jaren gaat dat percentage elk jaar met 1 procentpunt naar beneden tot 100% in 2018. Vanaf 2018 kunt u geen hogere hypotheek meer krijgen dan de waarde van het koophuis en dat betekent dat u eigen geld moet bijleggen. In 2015 is de Loan-to-Value 103%.

Belastingvoordeel

Als u verwacht in 2015 minder te gaan verdienen, kan het voordelig zijn om de hypotheekrente van de eerste zes maanden van 2015 vooruit te betalen. Uw aftrek kan dan hoger uitpakken dan wanneer u in 2015 de rente betaalt.

Vooruitbetalen kan ook in uw voordeel werken als u belasting betaalt in box 3 of als u momenteel een hypotheekrenteaftrek van 51,5 procent heeft, dat wordt namelijk volgend jaar verlaagd naar 51 procent. Uw hypotheekverstrekker moet wel toestemming geven om vooruit te betalen.

Verkopen

Mocht u uw woning met overwaarde verkopen en u koopt nog geen nieuwe woning, dan is het wellicht handig om de overdrachtsdatum na 1 januari te plannen. Anders zult u de overwaarde moeten meenemen in uw vermogen, waardoor u 1,2 procent belasting betaalt boven de vrijstelling in box 3.

Verbouwen

Heeft u plannen om uw woning te verbouwen? Als u dat vóór 1 juli 2015 doet, betaalt u maar 6% btw over de arbeidskosten. Na 1 juli 2015 gaat het btw-tarief weer terug naar 21%.

NHG

De grens van de Nationale Hypotheek Garantie wordt per 1 juli 2015 met € 20.000 verlaagd naar € 245.000.

Verhuizen met een restschuld

De aftrekbaarheid van de rente op restschuld wordt verlengd van 10 naar 15 jaar. Veel huizenbezitters krijgen zo de ruimte om wél te kunnen verhuizen. Lees hiermeer tips over hoe je toch kunt verhuizen met een restschuld.

Bron: rijksoverheid

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld