Eigen geld steeds belangrijker bij kopen huis | Veldhuis Advies

Eigen geld steeds belangrijker bij kopen huis

Filter

Eigen geld steeds belangrijker bij kopen huis

huizen kosten oplopen

U kunt er niet meer omheen. Koopt u een huis, dan moet u tegenwoordig een goed gevulde spaarpot hebben. U moet namelijk steeds meer eigen geld inleggen om de hypotheek af te sluiten en alle bijkomende kosten te betalen. Een huis kopen met eigen geld, hoe zit dat precies? Knab heeft de cijfers van circa 1.500 klanten erop nageslagen.

Huis kopen met eigen geld steeds belangrijker

Bij de aankoop van een woning krijgt u te maken met allerlei kosten. Naast de koopsom betaalt u bijvoorbeeld bijkomende kosten, voor onder meer de notaris of het hypotheekadvies. Gemiddeld komt dit neer op zo’n 6% van de koopsom. Daarnaast kunt u overwegen om eigen geld in te leggen om uw hypotheeklasten te verlagen of de woning te verbouwen.

De tijd dat u al deze kosten volledig door de bank kon laten financieren, is voorbij. De nieuwe hypotheekregels  zorgen ervoor dat u vanaf 2018 niet meer dan de woningwaarde mag lenen. U heeft dus flink wat eigen geld nodig en dat is terug te zien in de cijfers.

Meer dan een kwart gebruikt meer eigen geld

Het bedrag dat wordt ingelegd bij de aankoop van een woning, is dit jaar behoorlijk toegenomen. Waar in het eerste kwartaal van 2017 nog gemiddeld € 44.247 aan eigen geld werd ingebracht, was dat afgelopen kwartaal € 51.321. Een stijging van maar liefst 16% in één jaar tijd.

Meer eigen geld bij volgende woning

Mensen die een volgend huis kopen tasten dieper in de buidel dan starters op de woningmarkt, zo blijkt uit het onderzoek. En niet zo’n beetje ook: het gemiddelde bedrag dat ze inleggen (€ 74.222) ligt aanzienlijk hoger dan het bedrag dat beginnende huizenkopers inleggen (€ 27.821). Het gaat om een verschil van € 46.401.

In het eerste kwartaal van 2017 was de gemiddelde eigen inleg van starters op de huizenmarkt nog € 24.389, dat is 5,9% minder dan dit jaar. Gevorderde huizenkopers legden gemiddeld € 74.266 aan eigen geld in. Dat is slechts 0,54% meer dan de eerste drie maanden van dit jaar.

Verplichte inleg overwaarde

Dat zogenaamde ‘doorstromers’ meer geld inleggen, komt niet helemaal uit de lucht vallen. Erik Slijkoord, hypotheekadviseur bij Knab, vertelt: ‘’Verkoopt u uw woning om een ander huis te kopen, dan krijgt u te maken met de bijleenregeling. Dit betekent dat u de overwaarde hoe dan ook moet gebruiken voor de aankoop van een nieuw huis of een woningverbetering binnen hetzelfde kalenderjaar. Alleen dan heeft u over dat deel recht op hypotheekrenteaftrek. Een kanttekening daarbij is dat het eigenwoningreserve pas definitief wordt bepaald op het moment van verkoop. Dus heeft u eigen geld ingebracht bij het kopen van de woning, dan mag u dit later verrekenen.’’

Eigen inleg naar aankoopbedrag

De prijs van de woning heeft invloed op de hoeveelheid eigen geld dat er wordt ingelegd. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat het bedrag oploopt naarmate het huis duurder is. Best logisch: veel bijkomende kosten zijn immers gebaseerd op een percentage van de koopsom. Daarnaast hebben mensen die een duurder huis kopen in de regel meer te besteden. Het inleggen van meer eigen geld kent een hoop voordelen.

Check hieronder welk bedrag er gemiddeld wordt ingebracht bij een huis in uw prijsklasse.

Eigen geld

Bereken het bedrag aan eigen geld!

Hoe je het ook wendt of keert: sparen voor een koophuis is onvermijdelijk. Wilt u weten hoeveel u precies nodig hebt voor het huis dat u op het oog hebt? Maak dan eenvoudig een berekening in onze tool ‘Wat kan ik lenen?’.  Of neem contact op met een van onze hypotheekadviseurs om uw persoonlijke situatie door te spreken via tel. 0578-211000 of hypotheken@veldhuisadvies.nl.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld