Eerste stap op de woningmarkt | Veldhuis Advies

Eerste stap op de woningmarkt

Filter

Eerste stap op de woningmarkt

Head samenwonen

Je woont nu in een huurhuis of misschien nog in het ouderlijk nest. Overal om je heen hoor je hoe aantrekkelijk het is om nú jouw eerste huis te kopen. De lage hypotheekrente kan inderdaad een goede reden zijn om te verhuizen. Alleen heeft de overheid het jou als starter wat moeilijker gemaakt. De verruimde schenkingsvrijstelling is verdwenen en de potjes voor starters zijn bijna leeg. Het helpt ook niet mee dat het maximale leenbedrag voor een woning steeds verder wordt aangescherpt. Tóch zijn er nog genoeg opties om een hypotheek te krijgen. Je leest ze hier!

1. Startersleningen

Heb je een mooi huis op het oog, maar krijg je het financieel nét niet rond? Dan kan de Starterslening uitkomst bieden. De Starterslening is een aantal jaar geleden in het leven geroepen om starters een steuntje in de rug te geven. De Starterslening heeft een rentevaste periode van 15 jaar. De eerste 3 jaar daarvan betaal je geen rente en aflossing. Als jouw inkomen daarna genoeg is gestegen, ga je rente en aflossing betalen. De Rijksoverheid geeft geen startersleningen, maar zo’n 200 gemeenten doen dat wel. Op de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) vind je een lijst van alle gemeenten die een Starterslening hebben. Zo kun je bij de gemeenten Epe, Elburg, Deventer, Olst-Wijhe en Zwolle in aanmerking komen voor de lening.

2. Hulp van jouw ouders – Familiehypotheek

De maximale hypotheek ten opzichten van het inkomen daalt. Je kunt dus minder lenen voor de aankoop van uw huis. Meer geld inbrengen is een must. Heb je dat niet voldoende − begrijpelijk voor een starter − dan is geld lenen bij jouw ouders een goede optie. Met de familiehypotheek kan dat. Bijna driekwart van de jonge starters heeft er nog nooit van gehoord. Zonde want voor beide partijen (jij en jouw ouders) is de lening interessant.

De hypotheekverstrekker verzorgt het grootste deel van de hypotheek en jouw ouders, of een andere familielid, lenen je het overige deel. Daarover moet wel rente worden betaald. Anders wordt het door de Belastingdienst gezien als een schenking. Wel moet de lening geregistreerd worden bij de Belastingdienst en moet de rente marktconform zijn.

Bij een familiehypotheek is, het klinkt misschien gek, een hogere rente gunstig. De rente is fiscaal aftrekbaar en de rente-inkomsten van degene die het geld beschikbaar stelt worden niet belast. Vaak wordt in dit soort situaties een deel van de betaalde rente en aflossing weer teruggeschonken. Per saldo worden de lasten dan een mooi stukje lager.

Al is het jouw eigen familie waarvan je leent, je wilt niet dat geld de oorzaak is van een slechte familiesfeer. Maak daarom afspraken over de lening en zet ze op papier. Wat zijn de gevolgen als je bijvoorbeeld geen vast inkomen meer hebt?

3. Hulp van jouw ouders – Schenking

Jouw ouders kunnen je ook helpen bij de financiering van een woning door een bedrag ineens te schenken. Tot op zekere hoogte hoef je over deze schenking geen belasting te betalen. Als je tussen de 18 en 40 jaar oud bent, mogen jouw ouders je éénmalig € 52.752 (2015) belastingvrij schenken voor de koop of verbouwing van een huis. Er mag dan niet al eerder van de hoge schenkingsvrijstelling gebruik gemaakt zijn. Laat je hierover goed informeren.

Kortom genoeg opties om jouw eerste droomhuis te kunnen financieren! Kom gerust langs voor een gratis eerste adviesgesprek.

Theo Hanekamp
Erkend Hypothecair Planner (EHP), Financieel Adviseur
Dit artikel is geschreven door:

Theo Hanekamp is woonachtig in Heerde met zijn vrouw en 3 kinderen. Hij begeleidt en adviseert klanten bij financiële vraagstukken.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld