Eerste hulp bij Zorgverzekeringen

Filter

Eerste hulp bij Zorgverzekeringen

Ziekteverzuim

Help! De zorgverzekeraars roepen om het hardst op televisie, radio en internet waarom je nu over moet stappen naar hun betere of goedkopere zorgverzekering. Maar is dat echt verstandig? Zie jij door de bomen het bos niet meer? Deze Eerste Hulp Bij Zorgverzekeringen zet de meest gezochte antwoorden voor je op een rij!

 

Veel gestelde vragen zorgverzekeringen

Duur allemaal hoor die zorgverzekeringen, is het verplicht?

Ja het is verplicht, maar je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Je bent verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Dit is het minimale pakket aan zorg en omvat onder andere:

 • Kosten voor de huisartsbezoeken
 • Behandeling in het ziekenhuis door medische specialisten
 • Spoedeisende hulp over de hele wereld (tot het in Nederland geldende tarief)
 • Medisch noodzakelijk vervoer naar het ziekenhuis
 • Kraamzorg en verloskundige hulp
 • Tandartskosten voor verzekerden t/m 17 jaar of in hele uitzonderlijke gevallen ook voor mensen boven de 18 (zoals een ingreep bij de kaakchirurg, kunstgebitten, of bij en groeistoornis)
 • Een implantaat voor jongeren die blijvende snij- en hoektanden missen. Zij kunnen daarvoor tot hun 23e een implantaat krijgen. Als voorwaarde geldt dat de tanden door een afwijking ontbreken of door een ongeval verloren zijn gegaan
 • Geneesmiddelen en medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven en in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem zijn opgenomen.
 • Psychologische hulp
 • Logopedie en ergotherapie
 • Fysiotherapie voor chronisch zieken van de 21e behandeling
 • Fysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar
 • Bekkenfysiotherapie bij urine-continentie tot en met 9e behandeling
 • Drie uur dieetadvies
 • Drie ivf-behandelingen
 • Stoppen-met-rokenprogramma
 • Operatie van het bovenooglid (als u door een slap of verlamd bovenooglid nauwelijks nog kunt zien)
 • Plaatsen van een borstprothese bij vrouwen en transvrouwen die geen borstgroei hebben
 • Medisch noodzakelijke besnijdenis
 • Fysiotherapie / oefentherapie voor patiënten met etalagebenen (pijn door vernauwde bloedvaten in de benen). De vergoeding is maximaal 37 behandelingen, inclusief de eerste 20 behandelingen
 • Opvang en zorg als u om medische redenen tijdelijk nog niet thuis kunt wonen. Dit heet eerstelijnsverblijf. Bijvoorbeeld na een behandeling in het ziekenhuis

Ik wil zelf kiezen naar welk ziekenhuis of fysiotherapeut ik ga, hoe weet ik of dat zelf mag kiezen van een verzekeraar?

Of je zelf mag kiezen bij wie je jouw zorg krijgt hangt af van de verzekeraar. Vaak benoemen ze dit op hun website, maar kijk ook goed naar de polisvoorwaarden. Er zijn 2 soorten:

Naturapolis
Jouw zorgverzekeraar heeft contracten met zorgaanbieders en bepaalt waar je je zorg moet halen

Voordeel: Vaak goedkoop
Nadeel: Beperkte tot geen keuze waar je je zorg ontvangt

Budgetpolis
Jouw zorgverzekeraar heeft contracten met een zeer beperkt aantal zorgaanbieders en bepaalt waar je je zorg moet halen

Voordeel: Goedkoop

Nadeel: Beperkte tot geen keuze waar je je zorg ontvangt. Alleen een internetapotheek

Restitutiepolis
Je mag zelf kiezen waar je je zorg haalt. Let op: ook hier hebben verzekeraars vaak contracten afgesloten met zorgverleners en kan de restitutiepolis per verzekeraar verschillen.

Voordeel: Je mag zelf kiezen waar je geholpen wordt
Nadeel: Je betaalt vaak meer premie

Ik wil graag mijn eigen merk medicijnen blijven ontvangen. Waar moet ik dan naar kijken?

Steeds meer verzekeraars werken met het preferentie of vaste-prijsbeleid. Dit betekent dat een zorgverzekeraar het merk medicijn uitkiest, en daarbij niet bekijkt of dat ook voor u het beste medicijn is. Wilt u zelf bepalen welk merk medicijnen u kunt kiezen? Kies dan voor een zorgverzekeraar die geen preferentie- of vaste-prijsbeleid hanteert.

 

Het eigen risico is komend jaar €385,-, wat betekent dit voor mij?

Voor zorgkosten uit de basisverzekering geldt een eigen risico. Dat is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen, voordat je zorgverzekeraar je zorgkosten vergoedt. Soms kun je ook te maken krijgen met een eigen bijdrage: dit is het deel van de rekening dat je altijd zelf moet betalen.

De verzekeraar vraagt of ik nog een vrijwillig eigen risico wil dragen, waarom zou ik dat doen?

Als je je eigen risico verhoogt, krijg je korting op de premie: ofwel het bedrag dat je iedere maand aan de zorgverzekeraar moet betalen.

Waarom wel?

 • Je hebt in de afgelopen jaren nauwelijks gebruik gemaakt van je eigen risico.
 • Je gaat nooit naar het ziekenhuis, en maakt geen gebruik van medicijnen.
 • Je bent in staat om in 1 keer het eigen risicobedrag te betalen als het nodig is.

Waarom niet?

 • Je hebt in de afgelopen jaren regelmatig gebruik gemaakt van je eigen risico.
 • Je verwacht dit jaar meer zorg nodig te hebben dan het verplichte eigen risico van €385.
 • Je bent niet in staat om in 1 keer het eigen risicobedrag te betalen als het nodig is.
Ik moet ook nog kiezen of ik aanvullend verzekerd wil zijn, wat kan ik hier het beste kiezen?

Een aanvullende zorgverzekering sluit je af als je zorg vergoed wilt krijgen die niet in de basisverzekering valt. Denk aan kosten voor de fysiotherapeut, contactlenzen of voor de tandarts. Dit loont alleen als de extra bedragen die je voor deze extra’s betaalt lager zijn dan de kosten die je verwacht te gaan maken.

LET OP: de inhoud van aanvullende pakketten verschillen per verzekeraar. Deze som moet je dan ook per verzekeraar opnieuw maken.

Aansluiten bij een collectief of niet?
Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die je met een groot aantal mensen afsluit. Bijvoorbeeld een verzekering speciaal voor werknemers van een bepaald bedrijf of leden van een sportclub. Je krijgt dan vaak korting op de premie. In sommige gevallen kan een collectieve zorgverzekering voordelig zijn. Maar let op: ook al krijg je korting bij het afsluiten van een collectieve zorgverzekering, dat wil niet per se zeggen dat je daarmee voordeliger uit bent; een andere zorgverzekering zonder collectiviteit kan toch een lagere premie hebben of beter bij je wensen passen. Bekijk in onze vergelijker welke verzekeringen u kunt afsluiten met een Veldhuis Advies collectief! Klik hier.
Ik ga graag op vakantie, ben ik in het buitenland nog verzekerd?

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, blijft je verzekerd voor zorg. Welke medische zorg je kunt krijgen, hangt af van het land waar je op vakantie bent.

Heb je alleen een basis zorgverzekering, dan ben je verzekerd voor spoedeisende medische hulp tegen dezelfde voorwaarden en tarieven als in Nederland. Let er daarom goed op dat je niet naar een privé kliniek wordt gebracht waar de prijzen veel hoger liggen. Ook zijn de kosten voor het vervoer met een helikopter veel hoger dan met een ambulance, waardoor je snel op het maximale tarief van je basiszorgverzekering zit. Wanneer de kosten voor de zorg in het buitenland hoger zijn dan dit tarief, dan moet je dit verschil zelf betalen. Vooral in bergachtige gebieden is dit risico groot. Veel ongelukken gebeuren tijdens het sporten in de bergen. Opsporings- en reddingskosten in de bergen vergoedt de basiszorgverzekering niet. Net als een gipsvlucht terug naar huis. Maar ook in de zomer vakantie zijn er landen rondom de Middellandse Zee waar je standaard naar een privé kliniek gebracht zal worden. Om over de kosten in Amerika maar te zwijgen.

Wil je dit risico niet lopen? Kijk dan of een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering wel de gewenste vergoeding voor deze zaken biedt.

Lees meer in het nieuwsbericht van 23 september 2016: Werelddekking zorgkosten blijft in basispakket

Ik wil overstappen, hoe gaat dat in zijn werk?

Nadat de premies door de verzekeraars bekend zijn gemaakt is het weer mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar of zorgverzekering. Overstappen kan in principe tot 1 januari van het volgende jaar (dus uiterlijk tot en met 24:00 op 31 december).

Als je alleen een basis zorgverzekering wil afsluiten kun je je tot 1 februari 2017 aanmelden bij de nieuwe verzekeraar. Opzeggen bij je oude verzekeraar kan tot uiterlijk 31 december 2016.

Heb je ook aanvullende verzekeringswensen? Wacht dan met opzeggen tot de nieuwe zorgverzekeraar je geaccepteerd heeft. Met name bij de meest uitgebreide aanvullende dekkingen worden er gezondheidsvragen gesteld. De verzekeraar mag je op grond daarvan weigeren.

Graag helpen wij u bij Veldhuis Advies om de overstap te maken. Wij zorgen dat uw huidige verzekering wordt opgezegd en melden u bij uw nieuwe zorgverzekering aan. Neem contact met ons op via tel. (0578) 699 799 of via zorgverzekering@veldhuisadvies.nl.

Moet ik mijn kinderen tot 18 jaar ook verzekeren?

Ja, je bent verplicht om je kinderen binnen 4 maanden na de geboorte in te schrijven bij een zorgverzekeraar. Voor kinderen tot 18 jaar hoef je geen premie te betalen en geldt er ook geen eigen risico.

Wil je je kind ook aanvullend verzekeren? Zorg dan dat deze onder de naam van de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering staat ingeschreven. Bij vrijwel alle verzekeraars geldt in dat geval diezelfde dekking ook voor de kinderen.

 

Kan ik ook tussentijds mijn verzekering opzeggen of mij later in het jaar aanmelden bij een verzekeraar?

Tussentijds opzeggen kan alleen indien er sprake is van een verhoging van premie en/of wijziging van de voorwaarden ten nadele van de verzekeringnemer. Of als 1 van de volgende situaties zich voordoen:

 • Het bereiken van de leeftijd van 18 jaar
 • Er wordt een collectief contract beëindigd i.v.m. aangaan van een nieuw dienstverband
 • Er is sprake van echtscheiding

Je kunt je na deze situaties aanmelden bij een andere verzekeraar. Je kan je ook later in het jaar aanmelden als 1 van de volgende situaties zich voordoen:

 • Je komt uit het buitenland en dient je verplicht voor de basisverzekering te verzekeren
 • Je komt uit een militair dienstverband en dient je verplicht voor de basisverzekering te verzekeren
 • Je bent momenteel onverzekerd

EXTRA: Bij enkele zorgverzekeraars is het mogelijk om gedurende het jaar de dekking van de aanvullende verzekering te wijzigen. Informeer bij jouw verzekeraar wat jouw mogelijkheden zijn.

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

 • Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens het privacy reglement. *

 • * verplicht veld