De dolende (aanstaande) pensioengerechtigde | Veldhuis Advies

De dolende (aanstaande) pensioengerechtigde

Filter

De dolende (aanstaande) pensioengerechtigde

Veldhuis Advies

Er bestaat een tv-programma dat “de dolende dertiger” heet. In dit programma zoekt Marlijn Weerdenburg naar antwoorden op levensvragen van de dertigers van nu. De dolende pensioengerechtigde daarentegen ziet men (nog?) niet terug op televisie, maar wellicht komt u hem of haar tegen in de spiegel: pensioenvraagstukken zijn immers actueler dan ooit.

Het Uniform Pensioen Overzicht (UPO)

Wanneer was de laatste keer dat u uw pensioenoverzicht (UPO) eens goed bekeken heeft? Hierin staan verschillende ‘soorten’ pensioenen: uw te bereiken pensioen, uw opgebouwde pensioen, uw voorwaardelijk pensioen, het pensioen uit te keren op 65 jaar, het pensioen uit te keren op 67 jaar, en straks wellicht ook het pensioen uit te keren op 67 jaar en 3 maanden. Of nog later, want met de AOW richtleeftijd is het er allemaal niet gemakkelijker op geworden. Geen wonder dat veel aankomende pensioengerechtigden door de bomen het bos niet meer zien.

De website Mijnpensioenoverzicht.nl biedt gelukkig handige handvatten, maar door alle verschillende data en bedragen dreigen veel werknemers alsnog de rode draad kwijt te raken. Hun belangrijkste vragen blijven zodoende vaak onbeantwoord: “Wat heb ik nou eigenlijk? Wat zijn mijn opties? Welke keuzes kan ik maken?”

Het pensioen als stok achter de deur

Ook onze klanten hebben vaak moeite met de enorme cijferbrij op hun pensioenoverzicht. Een 62-jarige werknemer verzuchtte onlangs: “Ik werk al vanaf mijn 17e en eigenlijk heb ik het inmiddels wel een beetje gehad. Sterker nog, ik zit tegen ziek thuisblijven aan. Kan ik al met pensioen?” Onze adviseurs konden hem helaas niet de blijde boodschap bieden waarop de klant gehoopt had: met pensioen gaan was technisch mogelijk, maar financieel gezien niet haalbaar.

In een dergelijke situatie is het verstandig om met de werkgever rond de tafel te gaan en het probleem bespreekbaar te maken. Ook de werkgever is immers gebaat bij medewerkers die duurzaam inzetbaar zijn én blijven: uitval als gevolg van ziekte of arbeidsongeschiktheid kost veel geld. Om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden, is het belangrijk om valkuilen en struikelblokken onder ogen te zien en op zoek te gaan naar een oplossing. Een goed financieel overzicht is hierbij een onmisbaar hulpmiddel.

Financieel plan voor werknemers

Werknemers kunnen weinig met een wirwar aan getallen, data, mitsen en maren. Zij willen antwoord op hun belangrijkste vraag: “Wat heb ik straks netto te besteden?” Om werknemers weer overzicht te bieden in hun netto besteedbaar inkomen en de daarbij behorende opties is het opstellen van een goed financieel plan een gedegen hulpmiddel. Hierbij kunnen wensen, financiële mogelijkheden en eventuele medewerking van de werkgever in kaart worden gebracht, waarna alle mogelijkheden zichtbaar worden.

Hoewel werkgevers soms opzien tegen de kosten die het opstellen van een financieel plan met zich meebrengt, blijkt achteraf dat deze investering zichzelf over het algemeen dubbel en dwars terugverdient. Een duurzaam inzetbare medewerker bespaart de ondernemer immers veel geld. Sommige werkgevers bieden daarom hun medewerkers de gelegenheid om op hun kosten een financieel plan op te laten maken. Zo weet de dolende aanstaande pensioengerechtigde weer precies waar hij of zij aan toe is.

Rust en zekerheid

Veldhuis Advies helpt u, of uw medewerkers, weer overzicht te krijgen in de pensioen wirwar. Neem contact met ons op via tel. (0578) 211 000 of pensioen@veldhuisadvies.nl en krijg rust en zekerheid in uw situatie.

Harry Stomphorst
Senior PensioenConsultant
Dit artikel is geschreven door:

“Pensioen is inmiddels gelukkig een ‘echt’ vak geworden waardoor wij als adviseurs weer trots zijn op ons beroep.”

Harry Stomphorst (1958) is woonachtig in Marum (Groningen). Hij is gehuwd en vader van vier kinderen. In de afgelopen jaren heeft hij zich met name bezig gehouden met advisering van collectief- en DGA pensioen. Verder geeft hij ook bredere financiële adviezen aan ondernemers en ondernemingen.
Vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op:

Neem contact op


Direct contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel dan op werkdagen tussen 08.00 en 17.30 uur met Veldhuis Advies of maak gebruik van het contactformulier.

(0578) 699 760 info@veldhuisadvies.nl

Klik hier om een schade te melden.

  • * verplicht veld